DOLAR 32,3674
EURO 34,9625
ALTIN 2.325,24
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

14 Ekim Lokman Hekim’i Anma Günü Nedir?

14.10.2021
A+
A-

Lokman suresinde de adı geçen Lokman Hekim, İslam tarihinin en bilindik hekimlerindendir. Ölümsüzlüğü de bulan Lokman Hekim kimdir?

Yedi kartal kadar ömrü olan ve ölümsüzlüğü bulan Lokman Hekim, her yıl 14 Ekim Lokman Hekim’i Anma Günü’nde anılır ve adına etkinlikler düzenlenir. Kuran-ı Kerim’de Lokman isimli surede adı geçen Lokman Hekim, insanları iyileştirip aynı zamanda bilge sözlerle insanların ruhunu da iyileştirirdi. Lokman Hekim, tıbbın atası olarak kabul ediliyor. Peki, Lokman Hekim kimdir?

LOKMAN HEKİM KİMDİR?

Lokman Hekim’in oğluna verdiği öğütleri, özlü sözleri bilindiği gibi Lokman adlı surede de kendisinden bahsediliyor. Bazı İslam kaynaklarında iki farklı Lokman Hekim’den bahsediliyor. Bu iki Lokman Hekim sürekli birbirleriyle karıştırılıyor. Aslında Lokman Hekimlerden biri Kur’an’da bahsediliyorken diğeri Arap şiirinde Lokman bin Ad olarak geçiyor. Kur’an’dakine Allah tarafından hikmet verildiği ve bu yüzden Lokman Hekim olarak biliniyor.

İslamiyet öncesi Araplar arasında çok uzun süren ve büyük tahribatlara yol açan savaşlar ve iç çekişmeler yaşandı. Araplar arasında bilgeliği ve uzun yaşamasıyla öne çıkan bir Lokman olduğu biliniyor. Cahiliye dönemi şiirlerinde Hz. Hud’un kavmine adını vermesi dolasıyla Ad’a nispeten ismi Lokman B. Ad olarak geçti. Bu kişinin, İslam kaynaklarında adı geçen ve bilgeliğiyle öne çıkan Lokman Hekim ile aynı kişi olmadığı sürekli vurgulanıyor. 

Günahkârları ve peygamberleri dinlemediği için kuraklıkla cezalandırılan Ad kavminden sadece yağmur duası için Mekke’ye göçen Hud ve Lokman’ın hayatta kaldığı söyleniyor. Kurtulan ikili, ikinci Ad kavmini oluşturdu. Yeni kurulan topluluk, tekrar oluşacak kuraklıktan korktukları için liderleri Lokman ile birlikte Seba’ya göç eden topluluk, Lokman ve Mekke’ye giden tarafından bir heyet kurdu.

LOKMAN HEKİM KAÇ YAŞINDA ÖLDÜ?

Lokman Hekim, Allah’tan uzun bir yaşam diledi. Bilgelik ve insanlara şifa veren Lokman Hekim, Allah tarafından öleceği zamanın tercihi kendisine bırakıldı. Lokman Hekim de yedi kartal kadar uzun yaşamayı diledi. Lokman Hekim’in 560, 3 bin, 3 bin 500 ya da 4 bin yıl yaşadığı düşünülüyor. Bu yüzden kendisine Lokman’ün-nüsur (kartallar kadar uzun yaşayan Lokman) lakabı verildi. Lokman Hekim’in ölümsüzlüğü bulduğuna ama bu formülü bir şekilde kaybettiğine inanılır. Lokman Hekim’in peygamber olup olmadığı hakkında tartışmalar hala süre gelmektedir. 

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.