DOLAR 32,2783
EURO 35,0324
ALTIN 2.473,76
BIST 10.532,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Açık
İstanbul
23°C
Açık
Cts 22°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Zehirli Guatr Kanser midir?

09.07.2020
A+
A-

Toksik bir guatr, çok fazla tiroid hormonu üreten ve hipertiroidizm adı verilen durumla sonuçlanan bir guatr türüdür. Bu nodüler yapı zehirli guatr kanser midir sorusunu akla getirmektedir?

Tiroid Nodülleri Kanser Belirtisi Midir?

Çoğu tiroid nodülü zararsızdır, ancak bazıları kanser riski taşıyabilir. Tiroid nodülleri ve kanser arasındaki bağlantı hala araştırılmaktadır. Bazı uzmanlar, eski kanının aksine kanserin tiroid nodüllerinde ortaya çıkmasının ihtimal dahilinde olduğuna inanmaktadırlar.

Amerikan Tiroid Derneği tarafından yayınlanan son kılavuzlara göre, zehirli guatr nodülleri (toksik nodüler guatr – TNG) nedeniyle hipertiroid tedavisinde tiroidektomi gerekmektedir. Çünkü hastalığa eşlik eden kanser konusundaki endişeler cerrahi müdahaleyi gerekli kılmaktadır. Eski araştırmalar TNG hastalarında %3 tiroid kanseri görülme sıklığı rapor etmiştir, ancak son çalışmalar gerçek oranın bu oranın çok daha üzerinde olduğunu göstermektedir. 2500 hasta ile yapılan araştırma sonucuna göre, cerrahiye sevk edilen TNG hastalarında kanser görülme sıklığı incelenmiştir. TNG hastalarında geçmiş raporlarda %3 olan kanser görülme sıklığının ,3 olduğu görülmüştür. Bu yüksek kanser oranı TNG tedavisine ilişkin risk / fayda analizini değiştirebilir. Bu bilgiler tedaviye ilişkin karar vermeden önce TNG hastalarıyla paylaşılmalıdır.
Bu bilgiler ışığında Zehirli Guatr Kanser Midir sorusunun cevabı “kanser değildir ama kanser oluşturma ihtimali vardır” şeklinde yorumlanabilir.

Zehirli Guatr Belirtileri Nelerdir

Multinodüler guatrlar her zaman semptomlara neden olmaz. Doktorlar genellikle, ilgisiz başka bir neden için fiziksel bir muayene veya görüntüleme çalışması yaparken multinodüler guatrları teşhis eder. Bazen multinodüler bir guatr tek bir nodül gibi hissedebilir ancak birkaç nodülden oluşur.
Nodüller hem erkeklerde hem de kadınlarda boynun doğrudan Adem elması (larinks tümseği’nin)’nın hemen altındaki kısmında bulunan tiroid’lerinin üzerinde hissedebilir.

Multinodüler guatr büyür veya yakındaki yapılara baskı yaparsa, aşağıdaki semptomlar gözlenebilir:

Ses kısıklığı Yutma güçlüğü Uzanırken nefes almada zorluk Toksik multinodüler guatrına sahip bir kişinin hipertiroidizm belirtilerini taşıyabilir. Bu belirtiler aşağıdakileri içerir, ancak bunlarla sınırlı değildir: Isıyı tolere etme zorluğu İstirahat halindeyken bile hızlı kalp atış hızı Rahatsızlık hissi Sinirlilik Kilo kaybı veya kilo alamama Uyku güçlüğü

Sebepler

Multinodüler guatrın bir nedeni iyot eksikliğidir. İyot, bir kişinin diyetinde az miktarda bulunan bir mineraldir.

Tiroid hormonlarını üretmek için iyot kullanır. Yeterli iyot olmadan, tiroid normal işlevlerini yerine getiremez. Bu nedenle, gıda üreticileri tiroid fonksiyon bozukluğu prevalansını azaltmak için genellikle tuza iyot ilave ederek iyotlu tuz adı verilen tuzu üretirler.

Bazı insanlar multinodüler guatr oluşumu konusunda daha büyük risk faktörlerine sahiptir. Risk faktörleri şunları içerir:

İyot eksikliği Tiroid hormonu üretimini etkileyen genetik faktörler Cinsiyet – kadınların nodül ve tiroid hastalığı geliştirme olasılığı daha yüksektir Yaş – yaşlı kadınlarda tiroid nodülü geliştirme riski daha yüksektir Ailede multinodüler guatr öyküsü Hashimoto’nun tiroiditi veya Graves hastalığı gibi otoimmün tiroid rahatsızlık öyküsü Tiroid bezi yeterli tiroid hormonu üretmiyorsa, beyindeki hipofiz bezi daha fazla tiroid uyarıcı hormon (TSH) salar. Fazla TSH, tiroidin büyümesine ve multinodüler guatr oluşturmasına neden olabilir. Benzer şekilde, çok fazla tiroid hormonu üreten aşırı aktif bir tiroid, tiroidin genişlemesine ve multinodüler hale gelmesine neden olabilir. Bazı durumlarda da bir kişinin multinodüler guatrının bilinen bir nedeni olmayabilir.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.