DOLAR 32,3029
EURO 34,8332
ALTIN 2.414,73
BIST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 16°C

Zatürre nedir, belirtileri neler? Zatürre bulaşıcı mı?

Zatürre, genellikle bakteri, virüs veya mantarların solunum sistemine girmesiyle oluşan bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkar. Pnömokok bakterisi en yaygın zatürre nedenlerinden biridir. Diğer etkenler arasında Haemophilus influenzae, Mycoplasma …

26.12.2023
A+
A-

Zatürre, genellikle bakteri, virüs veya mantarların solunum sistemine girmesiyle oluşan bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkar. Pnömokok bakterisi en yaygın zatürre nedenlerinden biridir. Diğer etkenler arasında Haemophilus influenzae, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydophila pneumoniae gibi mikroorganizmalar da bulunabilir. Ayrıca, solunum sistemini zayıflatan başka hastalıklar, bağışıklık sistemini etkileyen durumlar ve sigara içmek gibi faktörler de zatürre riskini artırabilir.

ZATÜRRENİN BELİRTİLERİ NELER?

Ateş ve Titreme: Yüksek ateş ve vücut titremeleri, zatürre belirtilerindendir.

Öksürük: İlk başta kuru öksürük daha sonra balgamla birlikte görülebilir.

Nefes Darlığı: Solunum zorluğu veya hızlı nefes alıp verme, zatürrenin ciddi belirtilerindendir.

Göğüs Ağrısı: Göğüs bölgesinde şiddetli ağrı veya rahatsızlık hissi zatürrenin belirtilerinden biri olabilir.

Halsizlik ve Yorgunluk : Genel bir halsizlik, enerji kaybı ve yorgunluk hissi zatürreyle ilişkilendirilebilir.

ZATÜRRE BULAŞICI MI?

Zatürre bulaşıcı bir hastalıktır. Enfekte kişinin öksürmesi veya hapşırdığında ortaya çıkan damlacıklar, virüs veya bakteriyi başkalarına bulaştırabilir. Dolayısıyla, hasta kişilerle doğrudan temas veya aynı ortamı paylaşmak, zatürre bulaşma riskini artırabilir. Özellikle zatürre belirtileri gösteren kişilerin izole edilmesi ve uygun tedaviye başlanması önemlidir.

ZATÜRRE BULAŞICI MI?

Zatürre, erken teşhis ve tedavi ile genellikle kontrol altına alınabilir. Ancak, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde veya ileri yaş gruplarında daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Sağlıklı bir yaşam tarzı, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hijyen kurallarına uymak, zatürre riskini azaltmada önemli adımlardır.

Haberler.com

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.