DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Yumurta Yemenin Faydaları Nelerdir?

20.04.2021
A+
A-

Sabah kahvaltılarımızı süsleyen, protein deposu olan yumurtanın ne sıklıkla yenmesi gerektiğiyle ilgili öneriler zaman içinde değişkenlik göstermiştir. Peki günde kaç yumurta yenmeli? Kaç yumurta yersek faydalı olur?

En iyi besinsel proteinler arasında bulunan yumurtanın sağlığımız için temel taş oluşturduğunu söyleyebiliriz. Faydaları saymakla bitmez elbette ama yumurta denilince akla gelen ilk şey protein kaynağı olmasıdır. Bu kadar sağlıklı bir yiyeceğin günlük tüketiminin hangi sıklıkta olması gerektiği konusu akıllara takılsa da vücudumuza olan faydaları ise yadsınamaz bir gerçek.

Yumurta tüketimiyle ilgili tavsiyeler zaman içinde değişkenlik göstermiştir. Günümüzde yapılan araştırmalarla günde bir yumurta yemenin sağlık açısından çok sayıda faydası olduğu kanıtlanmıştır. Zengin bir protein kaynağı olan yumurta, sağlığımız açısından önem taşıyan birçok vitamin ve mineral içerir. Bu mucizevi besinin faydalarını Diyetisyen Alican Demiroğlu şöyle anlattı;

Mükemmel bir besin 

Yumurtanın içerik olarak anne sütüne en yakın besin kaynağıdır. Yiyecekler arasında besin içeriği bakımından en zengin gıdalardan biri diyebiliriz. Bütün bir yumurta tek bir hücrenin civcive dönüşmesi için gerekli tüm besin maddelerini içerir. İçeriğinde A, B2, B5,B6, B12 vitaminlerini; kolin, selenyum, fosfor, çinko gibi birçok gerekli mineralleri bulundurur.

Kilo kontrolünü sağlar 

Yapılan araştırmalarda her sabah 1 yumurta yiyen bireylerin gün içinde daha az acıktıklarını ve yumurta yemeyen insanlara göre daha az kalori aldıkları gösterilmiştir. Her gün 1 yumurtayı beslenmenize eklemek kilo kontrolünüze yardımcı olacaktır.

Tok tutar 

Yumurta anne sütünden sonra bilinen en kaliteli protein kaynağıdır. İçeriğinde insan vücudunun ihtiyaç duyduğu tüm temel aminoasitleri içerir ve bunlar vücut tarafından %100 oranında kullanılır. Bu muazzam protein kalitesinin bir faydası da tok kalmayı sağlamasıdır. Sizi açlık krizlerinden korur.

Ekonomik ve pratiktir 

Protein kaynakları arasından en ekonomik besin yumurtadır. 1 yumurta günlük protein ihtiyacınızın ortalama %20’sini karşılar ve bu maddi açıdan da diğer protein kaynaklarına göre oldukça ekonomiktir. Bunların yanında pişirmesi ve taşımasının çok pratik olması hayatınızı her zaman kolaylaştırır.

Sizi birçok hastalıktan korur 

Yumurta tüketiminin insan sağlığını diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve kanser gibi hastalıklardan koruduğuna dair çalışmalara her geçen gün bir yenisi daha eklenmektedir. Yumurtanın kolesterolü yükselttiği efsanesi ise yıllar önce yalanlanmıştı. Aksine sağlıklı bireylerde kolesterolden koruyucu etki gösterdiği ispatlandı. Kolesterol seviyesi yüksek bireylerin ise tüketim miktarına dikkat etmeleri gerekmektedir.

GÜNDE BİR YUMURTA YEMENİN FAYDALARI

Yumurta en iyi besinsel protein olarak tanımlanır. Yumurta proteininin esansiyel amino asit içeriği ve biyoyararlılığı, onu yüksek kaliteli bir besin maddesi haline getirir. Hayatın ilk aşamalarında (annenin beslenmesi yoluyla) fetüsün gelişimini teşvik eder. Yumurtanın işlevi, çocukluk ve ergenlik aşamalarında da eşit derecede önemlidir.

Proteinin en iyi bilinen fonksiyonlarından biri, kaslar dahil dokuların yapımı ve sürdürülmesidir. Bu nedenle fiziksel aktivite yoğunluğu yüksek kişiler için oldukça değerlidir.

Yaşlılarda ise yumurta gibi yüksek kaliteli protein kaynakları, yaşa bağlı kas kütlesi kaybını önlemeye yardımcı olur. Bu nedenle, hareketliliği, fiziksel aktiviteyi ve yaşam kalitesini devam ettirmeye destek olur.

Örneğin, kahvaltıda yumurta yemek açlığı daha uzun bir süre bastırır. Böylece öğünler arasında bir şeyler atıştırma eğilimi düşer. Bu durum, “Appetite” isimli dergide yayınlanan bir makalede de belirtildiği gibi bizzat protein içeriğinden kaynaklanmaktadır.

Çok az yağ ekleyerek yumurta hazırlamak en iyisidir. Örneğin bir tavada pişirebilir veya haşlayabilirsiniz.

Peki, ne sıklıkta yumurta yemek sağlıklıdır?

Yumurtanın bize sayısız fayda sağlayan eksiksiz bir yiyecektir. Bu nedenle, sağlıklı ve çeşitli yiyecekler içeren bir beslenme programıyla beslenirken günde bir yumurta yemekten korkmayın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.