DOLAR 35,5973
EURO 36,9865
ALTIN 3.108,32
BIST 10.029,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Sal 12°C
Çar 11°C
Per 14°C
Cum 10°C

Yulaftan Daha Lifli Gıdalar Neler?

04.08.2021
A+
A-

Tüm gün tok tutan gıdalar zayıflamamıza destek oluyor. Hem tok kalabilmek, hem sağlıklı beslenebilmek hem de sindirim sistemini düzenlemek için lifli gıdalar tüketmek gerekiyor. Yulaftan daha lifli besinler neler? Lifli besinler nelerdir?

Lif, yediklerimizin vücudumuzda bağırsak enzimleri tarafından sindirilemeyen bölümüdür. Lifler, suda çözünemeyen ve suda çözünebilen olarak iki gruba ayrılır. Suda çözünebilen lifler bağırsaklarda çözünür ve sindirim sisteminizin çalışma hızını arttırır. 

Lifli besinler, sindirim sistemi hastalıklarının önüne geçer. Peki lifli besinler neler? Yulaftan daha lifli gıdalar nelerdir? Lifli besinleri neden tüketmeliyiz? Lifli besinleri tüketirken nelere dikkat etmreliyiz?

LİFLİ BESİNLER NELER?

Tüm gün tok tutmaya yarayan besinler, zayıflamamız ve sağlığımız için yardımcıdır. Lifli besinler denince akla ilk gelen yulaf olsa da yulaftan daha lifli gıdalar da var. Peki lif içeren besinler neler? Lifli gıdalar nelerdir?

LİFLİ BESİNLER HANGİLERİDİR?

FASULYE

Yarım bardak fasulyenin 9,5 gram lif içerdiği biliniyor. Lif açısından son derece yüksek olan beyaz fasulye, tüm gün tok kalmanızı destekleyebilir.

KARA FASULYE

Yarım fincan kadar pişmiş kara fasulye 7.5 gram lif barındırır.

Sahip olduğu yüksek lif oranı ile kara fasulye kilo verme amacı ile en iyi karbonhidratlardan biri olarak biliniyor. Yarım fincan kadar pişirdiğiniz kara fasulye günlük lif ihtiyacınızın yüzde 25’i ila 30’unu karşılayabilir.

BÖĞÜRTLEN VE AHUDUDU 

1 su bardağı böğürtlen ya da ahududu içerisinde 8 gram lif barındırıyor. Lezzetli ve besleyici lif kaynaklarından ahududu ve böğürtleni salatalarınıza ve yoğurda ekleyerek sağlıklı bir ara öğün elde edebilirsiniz.

AVOKADO

Avokadonun yarısı 6.5 gram lif içerir. Süper meyve olarak bilinen avokado, günlük lif ihtiyacınızın yüzde 21’i ila 26’sını karşılayabilir. Yiyeceklere eklenebilen avokado, lif oranı açısından zengindir.

ELMA

Orta boydaki 1 elmada 4,5 gram lif vardır. Yulaf ezmesine nispeten daha çok lif içeren elma, günlük lif ihtiyacınızın 15’i ila 18’ini karşılar.

ARMUT

Orta boy 1 armut 5.5 gram lif içerir. Armut günlük lif ihtiyacınızın yüzde 18 ila 22’sini karşılayabilir.

PATATES

Orta boy 1 patateste 5 gram lif yer alır. Patatesi kızartma olarak tüketmediğiniz takdirde daha sağlıklı hale gelebilen bir sebzedir.

NOHUT

Yarım su bardağı pişmiş nohut 6.5 gram lif barındırır. Nohut günlük lif ihtiyacınızın yüzde 21-26’sını karşılar. Öte yandan nohuttan yapılan humus, lezzetli bir ideal diyet besini haline gelebilir.

BİTTER ÇİKOLATA

Bitter çikolatanın 50 gramı 6 gr. lif barındırır. Hem mutlu edecek hem lifli hem de sağlıklı bir besin tüketmek isterseniz bitter çikolata tam sizlik! Ancak tüketeceğiniz bitter çikolatanın yüzde 70-85 oranında kakao barındırmamasına dikkat etmelisiniz.

ENGİNAR

Orta boydaki 1 enginar 7 gr. lif içerir. Meze olarak da lezzetli bir seçenek olan enginar günlük lif ihtiyacınızı karşılayan besinlerden bir diğeridir.

MERCİMEK

Yarım su bardağı pişmiş mercimek 8 gr. lif barındırıyor. Öte yandan protein kaynağı olan mercimek, günlük lif gereksinimin yüzde 35’ini karşılayabilecek potansiyele sahiptir.

BADEM

Çeyrek fincan bademde 4.5 gr. lif vardır. Son derece sağlıklı atıştırmalıklardan biri olan badem, bununla birlikte iyi bir E vitamini kaynağı olduğundan dolayı serbest radikallerle savaşır. İyi bir antioksidan kaynağı olan badem, kolesterol seviyenizi düzenleyebilir.

NAR

Bir narın yarısında 5.5 gram lif vardır. Kas sağlığını geliştiren nar, vücudun lif ihtiyacını başarılı bir şekilde karşılar. Salatalarınıza ya da sevdiğiniz yiyeceklerin üzerine nar ekleyerek hem görsel şölen oluşturabilir hem de faydalarından yararlanabilirsiniz.

CHİA TOHUMU

2 yemek kaşığı chia tohumunda 8 gr. lif vardır. Sabah saatlerinde tüketeceğiniz chia tohumlu diyet puding, günlük olarak lif ihtiyacınızın yüzde 35’ini karşılayabilir. Chia tohumu aynı zamanda güçlü bir protein kaynağıdır.

LİFLİ BESİN TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Lifler, kabızlık sorununa iyi gelir, hemoroid oluşumunu önler. Tokluk hissi vererek kilo vermenizi kolaylaştırır. Kan şekerini dengeler ve kötü kolesterolü düşürür. Peki lifli besinleri tüketirken nelere dikkat etmeliyiz?
Aşırı miktarda lifli besin tüketmek, çinko, demir, kalsiyum gibi minerallerin vücut tarafından emilmesini zorlaştırır. Ayrıca birden çok fazla lifli besin tüketmek, gaz, şişkinlik ve kramp oluşmalarına sebebiyet verir. Bundan dolayı beslenme programınıza yavaş yavaş yükselterek dahil etmelisiniz.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.