DOLAR 32,3704
EURO 34,7268
ALTIN 2.400,47
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

‘Yüksek doz C vitamini’ efsane mi?

22.04.2020
A+
A-

Uyruk Gazetesi’nden Gürkan Akgüneş’in haberine tarafından Dr. Alp Sirman, “Ne yazık ki bugün de hâlâ yüksek doz C vitamininin yanına öbür beslenme ekleri ek edilerek yapılan kombinasyonlarla sağlık durumu içgüdüsü sömürülmeye devam ediyor” diyor. Dr. Yüksek Dağ Sirman, son kitabı “Sağlık Balonları”nda tıp tarihinden örnekler vererek, sağlığın nasıl endüstriye dönüştüğünü anlatıyor.

Yarardan fazla zarar

“Mucizelere inanmayın. Ekrana ünlüleri çıkaran, birkaç kişinin o tedavilerden nasıl yararlandığını anlatan kişilere inanmayın” diyen Sirman, gıda takviyelerinin, yüksek doz vitaminlerin ve ketojenik diyetin sağlığa yarardan çok hasar verdiği görüşünde. Sirman’ın tespitleri şöyle:

“D vitamini bağırsaklardan kalsiyum emilimini sağlayan bir vitamindir. Aşırı D vitamini alırsak bağırsaklarımızdan çok miktarda kalsiyum emilir. Peki bu faydalı mıdır? Hayır. D vitamini sahiden bir hormondur. bu nedenle yüksek doz D vitamini kontrolsüz kullanılmamalıdır.”

‘Toksik maddeler var’

“Gıda takviyesi diye pazarlanan ürünler denetlenmiyor. Fazla aşina bir takım markaların deha ürünleri, iddia ettikleri maddeyi içermezken, bazısında toksik maddeler tespit ediliyor. Gıda takviyeleri için yapılan araştırmada etikette yazılı olanlarla içeriği aralarında benzerlik olmayan ürünler yüzde 60 oranında.

Brokoli ekstresini düşünün: İçinde bulunan faktör maddeyi edinmek için kilolarca brokoli yememiz gerekiyor. Bu kadar yoğun edinmek yararlı mı? Hayır. Benzer durum vitaminler için de geçerli.”

‘Bir delil çıkmadı’

Yüksek dozlu C vitamini kullanımının, Nobelli Linus Carl Pauling’i daha pozitif hayat vaadiyle kandıran Irwin Stone adlı biyokimyacıdan kaynaklandığını anlatan Sirman, Pauling’in C vitaminiyle ilgili bir kitap yazmasının peşinde C vitaminin araştırıldığını ama iddiaların geçersiz bulunduğunu söyledi. Sirman, “Korona için de aynı bahis ortaya atıldı, diğer taraftan araştırma yapıldığı söylendi. Evet bir araştırma var lakin bundan iddiaları destekleyen bir kanıt çıkmadığı gibi DSÖ de bunun KOVID-19 efsanesi olduğunu belirtti” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.