DOLAR 32,1767
EURO 34,9655
ALTIN 2.506,33
BIST 10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Açık
İstanbul
24°C
Açık
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C
Cts 23°C

Yüce önder Atatürk’ün mirasına Mansur Yavaş sahip çıktı

16.05.2020
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Zekeriya Albayrak’ın haberine kadar Ulu Önder Atatürk’ün talimatıyla yapılan ve 1936 yılında Atatürk’ün hizmete açtığı Çubuk 1 Barajı, 1994 yılında hesaplı ömrünü tamamlayıp devre dışı kaldı. Su tutmayan ve DSİ göre belediyeye devredilen baraj ve mesire alanı ile Atatürk Evi, 25 yıl dingin kaldı, çürüdü.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, barajın halini görünce 29 Temmuz’da egzersiz başlattı. Salgından daha sonra egzersiz süratli biçimde devam edecek.

Baraj, mesire yeri ve rekreasyon alanına dönüştürülecek. Mobilyaların toz tuttuğu Atatürk Evi de müze yapılacak. Yavaş ‘’Baraj alanı ayağa kaldırılacak, Atatürk’ün mirasına sahip çıkacağız” dedi.

Gökçek döneminde baraj bakımsız kalmış, gazino da yıkılmıştı. Eski Belediye Başkanı Mustafa Tuna ise, 2018 yılında bölgede rekreasyon çalışması yaptırmış oysa bu alıştırma sonuca ulaşmamıştı.

Çubuk 1 Barajı, Atatürk’ün talimatıyla Ankara’da içme-kullanım- sanayi suyu temini ve taşkın kontrolü nedeniyle, Çubuk Çayı üzerinde 1927 yılında etütleri yapılıp, DSİ göre tasarlanarak 1930’da yapımına başlanmıştı.

Cumhuriyet döneminin birincil betonarme barajı olan Çubuk Barajı 1936’da bitti ve 3 Kasım 1936’da Atatürk göre törenle açıldı. Barajda bulunan plakada “Bu Çubuk Bendi Türk Ulusunun İlk Cumhur Reisi Kemal Atatürk Devrinde Devlet Merkezi Ankara’nın su ihtiyacını karşılamak üzere kurulmuştur. 1929-1936” ifadeleri bulunuyor.

Atatürk vefatından kısa süre önce 7 Mayıs 1938’de de baraj alanında incelemede bulunmuş ve şimdi müze yapılması öngörülen dönemin müdür evinde dinlenmişti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.