DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Yorgun Mermi Vakaları ve Güvenlik Uyarıları

Yorgun mermi vakaları ve güvenlik uyarıları hakkında bilinçlenin. Güvenliğiniz için önemli ipuçları ve önlemler burada. Okumaya devam edin.

18.06.2025
A+
A-

SİLAH SESİ DUYDUĞUNUZDA GİZLENİN, TEHDİT ALTINDA OLMAYIN

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sebe, özellikle yaz aylarında artış gösteren yorgun mermi vakalarıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Haziran ayı içerisinde 2 kişinin vücuduna isabet eden yorgun mermi sonucu hayatını kaybettiğini hatırlatarak, vatandaşlara ciddi bir uyarı yaptı: “Yılda yaklaşık 20-25 yorgun mermi vakasıyla karşılaşıyoruz. Silah sesleri duyduğunuzda panik yapıp balkona veya pencereye koşmak yerine, güvenliğinizi sağlamak adına saklanmalısınız. Güvende olmak için doğru hareket tarzı, gizlenmek ve kendinizi korumaktır.”

Özellikle Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 1 Haziran’da parkta bisiklet sürerken başına yorgun mermi isabet eden 6 yaşındaki Sami Yusuf Kaya, Antalya’nın Kepez ilçesinde 11 Haziran’da evinin bahçesinde göğsüne isabet eden yorgun mermiyle hayatını kaybetti. Ayrıca, Adana’da 7 Haziran’da hobi bahçesinde karnına, 9 Haziran’da ise sipariş hazırlarken başına yorgun mermi isabet eden iki farklı kişi, ciddi şekilde yaralandı. Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi ve Adana Şehir Hastanesi uzmanları, bu konuda hem vatandaşların hem de sağlık çalışanlarının dikkat etmesi gereken önemli noktaları paylaştılar.

TESADÜFİ BULGU VE ÖNEMİ

Prof. Dr. Ahmet Sebe, yorgun mermilerin bazen tesadüfen tespit edildiğine dikkat çekerek, “Yapılan tetkikler sırasında tesadüfen fark edilen vakalar da oluyor. Örneğin, vatandaşımız balkonda otururken bir bakıyorsunuz yere yığılmış. Sanki inme ya da beyin kanaması geçirmiş gibi görünüyor, ancak yapılan görüntülemelerde aslında yorgun mermi nedenli olduğu ortaya çıkıyor. Yorgun mermi, kol ve bacak gibi uzuvlara isabet ettiğinde hastaneye ulaşmak genellikle sorunsuz olurken, beyin, kalp ya da karın içi organlara isabet ettiğinde ise durum ciddi boyutlara ulaşabiliyor.”

İlk yardım olarak bası uygulaması yapılabilir, ancak en doğru adım, acil çağrı merkezi olan 112’yi arayarak durumu bildirmek ve hastayı en kısa sürede sağlık kuruluşuna ulaştırmaktır. Hastaneye getirildiğinde ise, uzman doktorlar gerekli müdahaleleri yaparak, beyin cerrahisi, göğüs cerrahisi, genel cerrahi veya girişimsel radyoloji gibi alanlara yönlendirme sağlarlar.

ARTIŞ GÖRECELİ OLARAK VAR

Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, yorgun mermi olaylarının son yıllarda artış gösterdiğine vurgu yaparak, “Beynin derin bölgelerine gelen yorgun mermiler, ciddi hasar ve felçlere yol açabilir. Bazı vakalarda ölümcül sonuçlar dahi görülebilir. Özellikle bireysel silahlanma oranlarının yükselmesi, düğün, nişan, festival ve asker uğurlama törenlerinde bilinçsizce ateş açılması, bu tür kazaların artmasına neden oluyor.” şeklinde konuştu. Ayrıca, silah kullanımının denetlenmesi ve cezaların artırılmasıyla bu olayların azaltılabileceğine değindi.

Güvenliğin ve toplum sağlığının korunması adına, silahların bilinçli ve kontrollü kullanılması, etkin denetimlerin yapılması büyük önem taşımaktadır.

Kaynaklar: Demirören Haber Ajansı / Sağlık, Haberler.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.