DOLAR 32,4720
EURO 34,8577
ALTIN 2.421,49
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Yollarda Asla Rastlayamayacağınız Birbirinden İlginç Araçlar: Sesten Hızlısı Bile Var!

03.01.2023
A+
A-

İlk otomobilin icadından bu yana milyonlarca araç üretildi. Yıllar geçtikçe araçların özelliklerinin yanı sıra tasarımlarında da büyük değişiklikler yaşandı.

İster teknolojik özellikleri ister farklı tasarımlarıyla çok sayıda otomobil, bir şekilde tarihteki yerini aldı. Ancak bazıları var ki bunları belki de ilk defa göreceksiniz.

Uçuş lisansıyla kullanılabilen otomobil Pal-V

Hem yollarda hem de havada görebileceğiniz uçakmobille 2 kişi rahatça seyahat edebiliyor. Çift motora sahip Pal-V, maksimum 160 km hıza ve 0’dan 100’e yaklaşık 9 saniyede ulaşıyor.

90’lı yıllarda üretilen ve saatte 30 km hıza ulaşabilen üç tekerlekli ‘bavul otomobil’

bavul araba

Japon otomobil üreticisi Mazda’nın resmi bir ad vermediği araç, ‘bavul otomobil’ olarak biliniyor. Marka için çalışan 7 mühendis tarafından geliştirilen araç, aslında Mazda’nın bir yarışması için tasarlandı ve hiç seri üretime geçmedi.  0,034 litrelik benzinli motoru 1,7 beygir güç üretebiliyor.

Oldukça ilginç tasarıma sahip olan Lancia’nin Stratos Zero aracına binmek için tıpkı savaş jetlerindeki gibi kabin kapağını açmak zorundasınız.

lancia

1970 Can-Am serisi için üretilen köşeli, kutu gibi görünen Chaparral 2J, hızdan ziyade yol tutuşu için böyle tasarlandı.

chaparral

Sesten hızlı ilk otomobil: Thrust SSC

thrust

Jet yakıtı ile çalışan, tek kişilik araç 10,5 ton ağırlığına sahip. Saatte hızı 1240,77 kilometre. 15 Ekim 1997 tarihinde yapılan testlerde 1228 km hıza ulaşarak dünya kara hız rekorunu kırdı.

Fransızlar tarafından üretilen namıdiğer ‘hayalet uçak’ Leyat Helica’nın önünde büyük bir pervane yer alıyor.

leyat

2. Dünya Savaşı sonrası insanlar havacılığa büyük bir merak saldı. Tasco da bu merakın sonucunda ortaya çıkan otomobillerden biri.

tasco

Aracın hem içi hem dışı bir kara uçağına benziyor.

tasco

İçi, bombardıman uçaklarında kullanılan objelerden esinlenilerek tasarlanmış.

Elektrikle çalışan Dream Car 123: Piramit, 3,5 saatte şarj oluyor ve 144 kilometre yol gidebiliyor. Kendi etrafında 360 derece dönebilen bu ilginç araç, saatte 70 kilometre hıza ulaşabiliyor.

piramit

1995 yılında Land Rover, The Judge Dredd 101’i araca ismini veren çizgi romandan esinlenerek tasarladı ve üretti. Her türlü arazi koşulunda rahatça gidebildiği için günümüzde genellikle askeri araç olarak kullanılıyor.

dredd

Dört tekerlek iyiyse, sekiz tekerlek daha iyidir, değil mi?

sekiz teker

Reeves-Overland Octoauto, trenlerde kullanılan dengeleyici süspansiyonları taklit ederse aracın kötü yollarda rahat gideceğini düşündü. Sonunda da gördüğünüz sekiz tekerlekli aracı ortaya çıkardı. 4 kişilik olan araç o zamanlar 3.200 dolara satılıyordu.

Otomotiv dünyası, araçları tipik arabalardan farklı kılmak için yapılan cesur ve tuhaf girişimlerle dolu. Sizlerin en ilgisini çeken araç hangisi oldu?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.