DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Yeterli Su İçilmediğinde Bunlar Oluyor!

18.07.2021
A+
A-

Su tüketmenin sağlık içi ne kadar faydalı olduğu birçoğumuz tarafından bilinen bir durum. Ancak gün içerisinde maruz kalınan yoğun tempo su tüketiminde aksamalara neden olabilir. Peki yeterli su içilmediğinde vücutta ne gibi durumlar meydana gelir?

Gün içerisinde yeterli su içilmediğinde vücut çeşitli fonksiyonlarını düzgün bir şekilde yerine getiremeyebilir. Peki, yeterli su içilmediğinde vücutta neler olur? Detaylar haberimizde…

Sağlıklı bir yaşam için su içmek oldukça önemlidir. İdrar, dışkı, solunum yolu ve ter ile kaybedilen suyun tekrar vücuda kazandırılması için gün içerisinde en az 10-12 bardak su içmek gerekir. Peki yeterli su içilmediğinde vücutta neler olur? İşte detaylar… 

YETERLİ SU İÇİLMEDİĞİNDE VÜCUTTA NELER OLUR?

Vücudumuzun neredeyse yarısını oluşturan su, yaşamımız için oldukça önemli bir mineraldir. Vücudun fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gün içerisinde yeterli miktarda su içmek şart. Vücut susuz kaldığı zaman antibakteriyel özellikte olan tükürük salgısı azalır ve bu da ağız kokusuna neden olan bakterilerin çoğalmasına neden olur. Susuz kalındığında tatlı krizlerine girilmesi çok sık görülür. Çünkü karaciğer depoladığı şekeri vücuda yayması için suya ihtiyaç duyar. Yeterince su içilmediği takdirde karaciğerdeki glikojen depoları daha da hızlı boşalır. Egzersiz sırasında performans daha düşük olur. Araştırmalar yeterli su tüketmemenin uykulu ve yorgun hissedilmesine neden olduğunu, ruh halini etkilediğini ve zihinsel konsantrasyonu düşürdüğünü gösteriyor. Aynı zamanda herhangi bir neden yokken üşüyorsanız bunun nedeni vücudunuzun susuz kalmış olmasıdır. Susuz kalındığında vücut cilde kan akışını yavaşlatır. Bu da üşümeye neden olur.

Su İçmemenin Vücutta Oluşturacağı Hasarlar

Konsantrasyonu azaltıyor

Beyinin büyük bir bölümü sudan oluşmaktadır. Susuz kalınması durumu, duygu ve durum bozukluğu oluşmasına neden olur. Susuzluk sonucu konsantrasyon azalırken, kısa süreli hafıza gibi bilişsel işlevin performansı önemli ölçüde düşüyor. El-göz motor koordinasyonu bozulabildiğinden, hassas veya detaylı işlerin yapılması zorlaşıyor, güvenlik zafiyeti oluşabiliyor.

Astım ve alerjiyi tetikliyor

Vücuda alınması gereken su azalmaya başladığında, vücut ihtiyacını hava yoluyla karşılamaya çalışır. Bu nedenle, vücudun döngüsünün yerine getirilmesi için belli miktar su alınması oldukça önemlidir.

Tansiyonu yükseltiyor

Vücuttaki kanın büyük bir bölümünü su oluşturmaktadır. Bu nedenle kan basıncı ve kan hacmi su tüketimi direk etkilediğinden, yeterli su alınmadığından kan basıncında da düşme görülmektedir.

Kas kramplarına yol açıyor

Vücudun soğutma işlemlerinden biri terlemedir. Terleme cildin soğumasına olanak sağlar. Ama aynı zamanda terleme ile vücutta meydana gelen soğuma su kaybına neden olmaktadır. Ter kayıpları sıvı alımıyla telafi edilmezse, vücut ısısının düzenlenmesi sağlanamıyor, ayrıca kaslara giden kan basıncı azalıp, kas krampları ve kas kasılmaları gözlemlenebiliyor.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.