DOLAR 32,3906
EURO 34,7999
ALTIN 2.401,07
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Yerli İşletim Sistemi Pardus’un Eski Mühendislerinden Duygulandıran Paylaşımlar

02.12.2020
A+
A-

Pardus, günümüzde devlet kurumlarında kullanılması için özelleştirilmiş, Linux tabanlı yerli bir işletim sistemi. Ancak projenin kökenlerinde yatan vizyon, Pardus’un Linux ya da herhangi bir açık kaynaklı işletim sistemi tabanında geliştirilmesi değildi. 2003 yılında TUBİTAK tarafından kurulan ekip 2005’te tamamen yerli bir çekirdek yazılımına sahip ilk Pardus sürümünü ortaya çıkarmıştı. 

2011 yılında TUBİTAK bünyesinde gerçekleştirilen yapılandırma çalışamaları kapsamında Pardus’un ilk ve tamamen özgün sürümlerini geliştirilen ekip tasfiye edilmişti. Dönemin TUBİTAK ekibinde yer alan genç mühendisler, sektörde farklı şirketlerde önemli roller üstlendiler ya da kendi şirketlerini kurdular.

Ana ekipte yer alanlardan birisi de Akın Ömeroğlu’ydu, Pardus’tan ayrılışının yıl dönümü nedeni ile bir fotoğraf paylaştı:

akın ömeroğlu

Aynı ekipte yer alan ve özgün Pardus’u geliştiren yazılımcılar da kendi fikirlerini paylaştı:

murat eren

fatih arslan

Pardus’un ilk sürümünü kullananlar da o günlere döndü:

eyüp ağaoğulları

ismail ünsal

orhan engin

bilal adak

ali akdurak

Günümüzün yeni yazılımcıları da Pardus’un akıbetini sorguladılar:

midori kocak

Pardus bugün ne durumda?

En başta da söylediğimiz gibi Pardus, artık Linux tabanlı bir dağıtım. Proje TUBİTAK bünyesinde desteklenmeye devam etse de 2000’li yılların başında hedeflenen vizyon kadar yüksek bir yerlilik oranı bulunmuyor. Dönem dönem devlet kurumlarının Pardus’a geçiş yapmaları için çalışmalar başlatılıyor. Ancak modern yazılımlar ve günümüz standartları, artık ne yazık ki Pardus’un Windows ve macOS gibi dev rakiplerine karşı bir adım geride kalmasına yol açıyor. 

Eğer Pardus’un bugünkü haline göz atmak isterseniz buradan 17.5 sürümüne göz atabilir, ücretsiz şekilde indirip deneyebilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.