‘Yeni normalde hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’
Sözcü Gazetesi’nden Nazan Doğaner Halıcı’nın haberine tarafından ilk olarak Aralık 2019’da Çin’de görülen Covid-19 pandemisi bütün dünyayı ve ülkemizi etkilemeye devam ediyor. Fakat yeni normali çoğu kişi kritik dönem her yerde gibi algılıyor. Hatta her şeyin normale döndüğünü düşünenler bile var.
Ancak Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Müslüm Çiçek yeni süreçte de tedbiri elden bırakmamak gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:
“Covid-19 salgını henüz bitmedi, ilerleyen zamanlarda iyice nelerle karşılaşacağımızı bilmiyoruz, ancak bildiğimiz tek şey, hiçbir şeyin tam olarak eskisi gibi olmayacağı ve hayatımızda fazla şeyin değişeceğidir. Corona virüsü hâlâ gizemini koruyor. Bu yüzden hastalığın belirli tedavisi, aşı veya ilaç hemen şimdi bulunamadı.
Covid-19 salgınında üç grup insan davranışı ile karşılaştık. Hastalıktan ve hastalanmaktan fazla korkan ve obsesif davrananlar, hastalığı önemsemeyen veya önemsizmiş gibi davrananlar ve yapılan uyarıları dikkate alarak öneri ve önlemlere titizlikle uyanlar. Olasılıkla yeni normalde ve salgın sonrası da aynı davranışları çoğunlukla görmeye devam edeceğiz.
YENİ ALIŞKANLIKLAR
Salgın sürecinde el yıkama, maske takma, sosyal mesafeye uyarlama, sosyal izolasyon ve temizlik kurallarını; su, sabun, kaba şaka, kolonya, antiseptik ve dezenfektan kullanımını öğrendik. Pandemi boyunca önerilen koruyucu önlemlerin gelecekte de kalıcı olmasını sağlayacak en manâlı unsur bu davranışların toplumda alışkanlık haline gelmesidir.
Söz konusu alışkanlıkların çocukluk çağından açılmak üzere eğitim sistemi içinde yer alması ve öğretilmesi daimi olmasını sağlayacaktır. Yeni normalde temassız yaşamaya alışmaya çalışacağız. Yeni normalde de sarılma, öpüşme hatta el sıkışma bile olmayacak; sosyal yalıtım ve temizlik kurallarına armoni devam edecek.
DİKKATLİ YAŞAYACAĞIZ
Mikroorganizmaların hayatımızda olmadığı bir hayat düşünülemez. Yeni salgınlar ile her an karşılaşabileceğimizi düşünerek yaşantımızı düzenlemeliyiz. Herkesin üzerine düşeni yaptığı, yardımlaşma ve dayanışmanın yaşamın her alanında en yoğun şekilde hissedildiği yeni bir hayatı defalarca beraber inşa etmek zorundayız. böylece her türlü salgın, deprem ve öteki doğal afetlere toplum olarak mutlaka hazırlanmış olacağımız politikalar ve uygulamalarla farkındalıklarımızı artırarak hayatımızı tekrar düzenlemeliyiz.”