DOLAR 32,3945
EURO 34,6201
ALTIN 2.394,26
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C

Yeni iPad Pro LiDAR tarayıcı özelliği neden önemli?

20.03.2020
A+
A-

iPad Pro özellikleri konusunda Apple, öncelikli detaylar arasında Pro kamerayı konumlandırıyor. Bu bağlamda ilk olarak kamera detaylarını hatırlatmak gerekirse 12 Megapiksel çözünürlüğünde geniş açılı ve 10 Megapiksel çözünürlüğünde ultra geniş açılı iki kamera sensörünün konumlandırıldığını söylemek gerekiyor.

Hem yeni iPad Pro 11 inç hem de yeni iPad Pro 12.9 inç modellerinde aynı kamera sistemi kullanılıyor. Bu iki yeni geniş açılı iPad Pro kamera sensörlerine, bir de yeni LiDAR tarayıcı sensörü eşlik ediyor.

LiDAR nedir?

LiDAR yani Light Detection and Ranging ifadesini Işık Değişimi ve Tespiti olarak çevirmek mümkün. Bu tarayıcı ile birlikte kamera önündeki cisimlerin uzaklıklarını ve derinliklerini çok daha net bir şekilde tespit etmek mümkün hale geliyor. Böylece 3 boyutlu dijital bir harita hazırlanabiliyor.

Öyle ki NASA’nın çeşitli gezegen keşif araçlarında dahi LiDAR teknolojisi güvenilir bir şekilde kullanılabiliyor. iPad Pro 2020 modeli ile birlikte ise Apple, bu teknolojiyi mobil dünyaya kazandırmış durumda.

Yeni iPad Pro LiDAR özelliği AR teknolojisini geliştiriyor

Apple tarafından açıklanan bilgilere göre iPad için özelleştirilmiş bu LiDAR tarayıcı, yaklaşık 5 metrelik bir alan içindeki ışık yansımaları üzerinde aktif olarak ölçümleri başarılı bir şekilde yapabiliyor. Yani yaklaşık 5 metrelik uzaklıkta yer alan cisimlerin net uzaklıkları ve derinlikleri, en az hata ile ölçülebiliyor ve 3D haritası çıkartılabiliyor.

Apple Haritalar için yeni özellik yolda!

Apple Haritalar bir süre sonra önemli bir özellik ile seyahat eden kullanıcılara büyük kolaylık sağlayacak. İşte yeni Apple Haritalar özelliği hakkında detaylar!

Apple, foton seviyesinde ve nano saniye hızlarda tespitler yapılabildiğine dikkat çekiyor. Dolayısıyla kameranın hızına herhangi bir şekilde negatif etkisi olmayacağı vurgulanıyor.

iPadOS hem donanımın hem de yazılımın bir arada çalışması konusunda etkili bir rol üstlenmiş. Böylece kamera ve LiDAR teknolojisini, AR yani Artırılmış Gerçeklik teknolojisi için bir arada çalışacak hale getirmek mümkün olmuş.

Bu yeni kamera seti ile birlikte Artırılmış Gerçeklik uygulamaları ve oyunları, çok daha verimli bir şekilde kullanılabilecek. Zira hem iPad Pro LiDAR ile çok hızlı ve çok doğru modelleme yapabilecek hem de yeni iPadOS bu verileri AR için kullanılabilir hale getirecek.

Yüzey ve derinlik belirlemelerinin artırılması, uygulamaların ve oyunların yeteneklerini de artırıyor. Özellikle belirli cisimlerin üzerinde ve arkasında konumlandırma yapılması, AR teknolojisi için üzerinde durulan detaylardan oluyordu.

Nitekim LiDAR ile birlikte özellikle cisimlerin arkasında sanal bileşenler oluşturmak kolaylaşıyor.

Yeni kullanım alanlarının ortaya çıkmasının yanı sıra, mevcut AR uygulamaları ve AR oyunları, iPad Pro LiDAR tarayıcı özelliği ile çok daha hızlı kullanılabilecek. Bu noktada ölçüm ve takip uygulamalarının çok daha verimli bir hale geleceğine dikkat çekiliyor.

İkinci kamera ve lazer tarayıcılardan çok daha verimli

Elbette belirtildiği gibi uzun bir süredir AR uygulamaları için derinlik ve mesafe ölçümü mobil cihazlar tarafında sağlanıyordu. Özellikle Apple, Sanal Gerçeklik teknolojisinin ilk günlerinden bu yana ısrarlı bir şekilde VR teknolojisinin değil, AR teknolojisinin geleceğine inandığını vurguluyordu.

İkinci kamera yardımı ya da lazer sensör çözümleri ile isimlerin derinlikleri ve uzaklıkları belirlenmeye çalışıyordu. Lakin bu yöntemler hem mobil işlemci üzerinde beklenenden fazla yük oluşturuyor hem de doğruluk konusunda çeşitli sorunları meydana getirebiliyordu.

Ayrıca yazılım tarafında kameradan alınan verilerin 3D harita haline getirilmesi için çok daha fazla çalışılması gerekliliğini ortaya çıkartıyordu. Nitekim ortaya verimlilik konusunda birçok soru işareti çıkıyordu.

iPad Pro özellikleri arasında yer alan LiDAR tarayıcı ile birlikte ise hem bu verimlilik sorunları aşılmış oluyor hem de çok daha hızlı ve doğru sonuçlara ulaşarak 3D harita oluşturmak mümkün oluyor. En azından Apple’ın iddiaları şu an için bu yönde beliriyor.

iPhone 11 stokları tükenmeye başladı

iPhone 11 stokları ile ilgili önemli bir bilgi ortaya çıktı. Buna göre Apple’ın iPhone 11 üretimi konusunda ciddi sorunlar yaşadığını söylemek mümkün.

iPhone LiDAR özelliği AR teknolojisini çok daha öteye taşıyabilir

Apple iPad Pro ile attığı bu yeni adımı, gelen yeni bilgilere göre iPhone tarafında da atabilir. Daha önce de belirtildiği gibi Apple, ilk yıllardan bu yana Artırılmış Gerçeklik teknolojisinin gelişimi üzerinde ciddi yatırımlar yapıyor.

Dolayısıyla 2020 iPhone modelinde olmasa da 2021 iPhone modelleri ile birlikte iPad Pro tarafında kullanmaya başladığı LiDAR tarayıcı sensörü, iPhone tarafında da kullanmaya başlayabilir.

iPhone ile çok daha geniş bir kitleye ulaşacağı hesaba katıldığında, AR’nin çok daha önemli bir konuma ulaşması sağlanabilir. Elbette ki Apple, ilk olarak iPad tarafında bu teknolojisinin neler yapabileceğini hem kendi uygulamaları hem de iPadOS geliştiricileri ile birlikte göstermeye çalışacaktır.

Nitekim kullanıcıların ve sektörün geri dönüşleri, iPhone tarafındaki kullanım kararının sonucu anlamına gelecektir.

Apple ARKit framework ile geliştiricilerin kullanımına açılacak olan bu teknoloji, mobil taraftaki Artırılmış Gerçeklik uygulamalarının önemli ölçüde gelişimini artıracak gibi görünüyor.

Apple Car çalışmalarında da LiDAR kendini gösteriyor

Son olarak belirtmek gerekirse mobil tarafta iPad ve iPhone öncesinde Apple’ın bu konuda çalışamaları bulunuyor. 2015 yılından bu yana Apple Car olarak isimlendirilen otonom araç sistemi çalışmalarında LiDAR teknolojisi kendini gösteriyor. Otonom yani sürücüsüz araçlarda LiDAR tarayıcılar oldukça önemli bir yere sahip.

Foxconn’dan Apple için sevindirici haber geldi

Foxconn iPhone üretimi söz konusu olduğunda Apple’ın en önemli iş ortağı olarak biliniyor. Corona virüsü nedeniyle endişeler artarken kısa süre için sevindirici haber geldi.

Nitekim Apple, mobil taraftaki kullanımdan önce, yıllardır LiDAR tarayıcı üzerinde çalışmalar yapıyor. Dolayısıyla bu konuda Apple’ın ciddi olarak tecrübe kazanmış bir ekibinin olduğu söylemek, hiç de yanlış olmayacaktır.

Mobil dünyaya iPad Pro 2020 ile giriş yapan bu teknoloji, 2020 yılının sonlarına doğru detaylı sonuçları ortaya çıkarmaya başlayacaktır. Böylelikle atılan bu yeni adımın, sektörde nasıl etkileri olacağı da yıl sonuna doğru daha net bir şekilde yorumlanabilecek.

Son olarak belirtmek gerekirse başlangıç fiyatı yeni iPad Pro 2020 için ülkemizde 6399 TL olarak belirlendi ve kısa bir süre içerisinde kullanıcılarla buluşmaya başlayacak. Bundan sonraki süreçte de yeni teknolojinin ilk örnekleri kendini göstermeye başlamış olacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.