DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 18°C

Yeni Bir Araştırmaya Göre İnsanlar, Evcil Hayvanlara Covid-19 Bulaştırabilir

05.07.2021
A+
A-

Özellikle pandemi döneminde evlerimizde normalden çok daha fazla zaman geçiriyoruz. Bu zorlu süreçte en büyük yardımcımızsa evcil hayvanlar oluyor. Fakat bu sevimli dostlarımızı kucağımıza alıp sevmeden önce iki kez düşünmek gerekiyor.

Yapılan bir araştırmaya göre insanlar, Covid-19 virüsünü evcil hayvanlara bulaştırabiliyor. Hayvanlarda çoğu durumda belirtiler görünmese de yine de risk altındalar.

Sevimli dostlarımız virüsü hafif atlatıyor

köpek

Pandeminin ilk dönemlerinden beri hayvanlara Covid-19 virüsü bulaştığı hakkında araştırmalar yapılıyordu. Bu araştırmalar sayesinde köpek ve kedi türlerinin dışında vizonların ve su samurlarının da bu virüsten etkilenebileceği biliniyordu. Vizonlar haricinde bu hayvanların tamamının insanlara göre çok daha hafif belirtilerle bu hastalığı atlattığı yapılan araştırmalar sayesinde ortaya çıkmıştı.

Hayvanların Covid-19 virüsüne olan bağışıklıkları hakkında yapılan tüm çalışmalar, kapalı laboratuvarlarda yürütülmüştü. Avrupa Bulaşıcı Hastalıklar ve Mikrobiyoloji Kongresi tarafından yapılan araştırma ise önceden hazırlık yapılarak gerçekleştirildi. Araştırma, evcil hayvanların ne kadarının virüs taşıdığını ölçmek amacıyla yapıldı.

Evcil hayvanlar semptom göstermiyor

Hollanda’da yapılan araştırmalarda, özel bir mobil klinik kuruldu ve daha önceden Covid-19 virüsüne yakalanmış 200 insanın evcil hayvanları üzerinde testler yapıldı. Bu araştırma boyunca toplamda 156 köpek ve 154 kedi test edildi.

Yapılan testlerde hayvanların %4,2’lik bir kısmının aktif olarak Covid-19 taşıdığı ortaya çıktı. Ayrıca hayvanların %17’sinde antikor bulunduğu ortaya çıktı. Ayrıca araştırmacılar, bu virüsün hayvanlara insanlardan geçtiğine dair kanıtlar elde etti. Yapılan açıklamaya göre 5 hayvandan biri, sahiplerinden Covid-19 virüsü kapmakta. Hayvanlar her ne kadar belirti göstermese de vücudunda antikor bulunmayan evcil hayvanlar için bu virüsün ölümcül olabileceği ortaya çıktı.

Ayrıca diğer ülkelerde yapılan benzer araştırmalar da bu bulguları destekler nitelikte. Araştırmacılar, evcil hayvan sahiplerinin ne olursa olsun dikkatli olmaları gerektiğini ve Covid-19’a yakalandıklarında evcil hayvanları ile temastan kaçınmalarının, sevimli dostlarımızın sağlığı için önemli olduğunu belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.