DOLAR 32,2119
EURO 34,7220
ALTIN 2.445,21
BIST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 20°C
Per 20°C

Yaz sıcaklarına karşı bol bol su için

09.08.2020
A+
A-

Akşam Gazetesi’nden Nil Şahin Gürhan’ın yazısı…

Su, başlıca yaşam kaynağımızdır. Sağlığımızın korunmasında ve sağlıklı büyümesinde su çok önemlidir. Bu güne kadar beslenme bilimi besinlerin yapısında sağlığımız için önemli 50 çeşit besin elementi tespit etmiştir. Ancak hiç bir besin elementi su kadar hayati önemli ve işlevsel değildir.

Vücudumuzda ki bütün kimyasal tepkimeler su varlığında olur. Canlılığımızın devamında ve metabolizmamızın çalışmasında su gereklidir. Sindirim sisteminde çözücü olarak görev alır. Yemek yerken ağzımıza aldığımız ilk lokmadan itibaren çiğneme başladığında tükrük yapısında ki su göreve başlar. Vücut ısısının dengelenmesinde görevlidir. Terleme ile ısı dengesi sağlanır. Kan dolaşımında hayati önem taşır. Kanımızın yüzde 90’ı sudur. Zararlı atıkların vücuttan atılması da su ile sağlanır. İdrarın yüzde 97’si sudan oluşur. Vücudumuzun her zaman her koşulda ve sürekli suya ihtiyacı vardır. Çocuklarınıza sürekli su içmesi için, yemekte sofrada mutlaka su bulundurun, mutfakta, salonda kolayca ulaşabileceği yerlerde su bulundurun ki kendisi içebilsin. Tabi iyi örnek olmak için çocuklarınızın yanında sürekli bol miktarda su için. Onun için sağlıklı beslenme konusunda olduğu gibi bol su konusunda da en etkili çözüm, doğru rol model olmaktır. Çocuğunuzun ihtiyacı olan su günlük 1- 1.5 litredir. Metabolizmanın çalışması sırasında zorunlu olarak her gün minimum 1- 1.5 litre su kaybedilir.

Çocuğunuza susamadan su içme alışkanlığı kazandırmalısınız. Normal şartlarda kanımızda sodyum konsatrasyonunun artması durumunda su içme ihtiyacı oluşur ve susama hissi başlar. Kanda sodyum konsantrasyonunun %1 oranında artması bile susamayı başlatır. Susamak beyindeki hipatalamus tarafından kontrol edilir. Ancak yoğun stres, aşırı çay kahve tüketimi, hareketsiz yaşam ve su içmeme alışkanlığı susama hissini maskeler, susama olmadığı için vücudumuz su ihtiyacını karşılayamaz, susuzluk kaderimiz olabilir. Ayrıca hastalık durumunda susama azalır. Bebekler ve yaşlılarda da yeterli ölçüde susama olmayabilir.

Nil Şahin GÜRHAN / Akşam Gazetesi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.