DOLAR 35,8440
EURO 37,2194
ALTIN 3.225,97
BIST 10.004,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Pts 8°C
Sal 5°C
Çar 6°C
Per 7°C

Yaz Mevsiminde Yaralanmalar ve Doğru Yara Bakımı

Yaz mevsiminde karşılaşabileceğiniz yaralanmalar hakkında bilgilere ulaşın. Doğru yara bakımı ile sağlığınızı koruyun, yaz tatilinizi güvenle geçirin. Yaralanma türleri ve ilk yardım ipuçlarıyla ilgili pratik öneriler burada!

23.08.2024
A+
A-

İZMİR Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Prof. Dr. Alper Şener, yaz aylarının gelmesiyle birlikte açık havada geçirilen zamanın artmasının, basit yaralanma olaylarında da bir artışa neden olduğunu vurguladı. Özellikle kulaktan dolma yöntemlerle yapılan yara bakımlarının ciddi tehlikelere yol açabileceğine dikkat çekti. Prof. Dr. Şener, yaralara müdahalenin mutlaka sağlık çalışanları tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Yaralanmalarda Yanlış Uygulamalar

Prof. Dr. Şener, “Yaraya et basmak, tükürükle yarayı sıvazlamak, ketçap dökmek, diş macunu ya da salça sürmek gibi kulaktan dolma yöntemler, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özetle, yaranıza basacağınız herhangi bir şey merhem olmayabilir,” dedi.

Yaz mevsimi boyunca 7’den 70’e herkesin parklar, bahçeler ve deniz gibi açık alanlarda yoğun bir şekilde vakit geçirdiğini belirten Prof. Dr. Şener, bu durumun küçük yaralanmalara neden olabileceğini ifade etti. “Özellikle 65 yaş üstü bireylerde ve 7 yaşın altındaki çocuklarda ev içi ve dışındaki yaralanma olaylarının sıklıkla görüldüğünü” vurguladı. Basit yaralanmaların bile ciddi sorunlar doğurabileceğini, örneğin yaşlı bir bireyin ayağında bir çivi batması ya da kıymık girmesi durumunun, geç fark edilebileceğini belirtti.

Özellikle Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Prof. Dr. Şener, şeker veya kalp hastalığı olan kişilerin basit yaralanmalarda uzuv kaybı gibi ciddi durumlarla karşılaşabileceğini de sözlerine ekledi. “Bu tür durumlar, tetanos açısından oldukça risklidir. Park ve bahçelerde tetanoz riski oldukça yüksektir. Son 10 yıl içinde tetanos aşısı olmamışsa ve yüksek riskli bir kanama ya da cilt bütünlüğünde bozulma durumu varsa, bu hastalar için mutlaka tetanos bağışıklaması yapılmalıdır. Çünkü tetanos, ölümcül bir hastalıktır,” diye uyardı.

Kanın Kontrolü ve Hekim Müdahalesi

Kanamalı yaralarda mutlaka bir hekim muayenesinin gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Şener, “Yarayı öncelikle su ve sabun ile temizlemek gerekir. Eğer yarada kanama varsa, profesyonel bir sağlık çalışanı durumu değerlendirmeli ve dikiş atılması gerekip gerekmediğine karar vermelidir. Bazı durumlarda antibiyotik tedavisi de uygulanabilir,” dedi.

Hayvan Temasları ve Kuduz Riski

Hayvanlarla temasta da dikkatli olunması gerektiğini belirten Prof. Dr. Şener, “Çocuklar genellikle bu tür yaralanmalarla karşılaşabiliyor. Örneğin, bir kediyi severken yaşanan basit bir tırmık, tüm kolun şişmesine neden olabiliyor. Bu durum ‘kedi tırmığı hastalığı’ olarak bilinir. Basit yaralanmalarda kuduz aşısı gerekmeyebilir fakat antibiyotik tedavisi uygulanması önemlidir. Kedinin ağzındaki bakteriler cilde girdiğinde ciddi sorunlar yaşanabilir,” uyarısında bulundu. “Köpek teması durumunda ise kuduz aşılaması yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla bu tür yaralanmaları asla hafife almamalıyız. Yarayı açıkta bırakacak olsak bile kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemeliyiz. Yara bakımı mutlaka hekim veya sağlık çalışanları tarafından yapılmalıdır,” diyerek sözlerini tamamladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.