Yaşlılar için ‘refakatçi’ tartışması
Kovid-19 salgını sebebiyle takriben 45 gündür evlere kapanan 65 yaş üstü vatandaşlar, bu haftasonu dört saat dışarı çıkabilecek. Koronavirüs salgını dünyayı kasıp kavururken, ülkemizdeki ilk Kovid-19 vakası 11 Mart’ta görüldü. Yaşlı, kronik hastalığı olan vatandaşları etkileyen salgının arkasında 21 Mart gecesi 65 yaş üstü vatandaşlara sokağa çıkma yasağı getirildi. Yaklaşık 45 gündür evlerinden dışarı çıkmayan 65 yaş üstü vatandaşlara önceki gün ise güzel haber geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mayıs ayı normalleşme planını paylaşarak, “İlk müjdemiz 65 yaş üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlarımızadır. 65 yaş üstü gruba, ilk etapta, sokağa çıkma sınırlandırması günlerinin birinde 4 saat süreyle, yürüme mesafesiyle tahditli olarak dışarı çıkabilme imkanı getiriyoruz” dedi.
Bu kapsamda 65 yaş üstü vatandaşlar bu haftasonu pazar günü saat 11.00 ile 15.00 aralarında sosyal mesafe kuralına uyarak dışarı çıkabilecek. 45 gündür evde kalan ve hareketsizlikten refleksleri eksilen vatandaşların refakatçi aracılığıyla dışarı çıkıp çıkmamasını ve sokakta tehlike ile karşılaşıp karşılaşmayacaklarını uzmanlar Milliyet Gazetesi’nden Cihat Aslan’a değerlendirdi.
‘Talepte bulunuruz’
Dr. Gülüstü Salur (65+ Ihtiyar Hakları Derneği Başkanı): “65 yaş üstü deyince illa korunmaya muhtaç insan anlaşılmaması lazım. Bu vatandaşlarımızın bir kısmı evini, hayatını rahatça geçirebilen insanlar. Fakat bu grubun içerisinde özel yardım ihtiyacı olan kesimler de var. Dernek olarak yasak konusunda önceliklediğimiz özel ihtiyacı olan gruplar var. Yani kırılgan olanlar. Bir yana korumanın devam etmesi gerekliliğini de düşünüyoruz. Yaşlıların sokağa çıkmaları ile ilgili genelgede ihtiyacı olanların refakatçi ile dışarı çıkmalarına müsade verilip verilmeyeceği emin değil. Oysa müsade verilmezse talepte bulunacağız.”
‘80 yaş üstü için zorunlu’
Fügen Mavi (Yaşlılık Konseyi Derneği Başkanı): “Ben de 65 yaş sınırında olan bir insanım. Takriben 1.5-2 aydır dışarı çıkmadım. Sokağa çıkma kısıtlamasının pazar günü dört saat kaldırılmasının arkasından vatandaşlarımıza ‘Aman dikkatli yürüyün’ diyorum. Çünkü kaslar oturmaktan, eski refleksleri bir ölçüde kaybetti. O yüzden dışarı çıkınca ‘Yanınızda ya baston ya da biriyle çıkmalı’ diyorum. Bu fazla kayda değer bir şey. Yaşlı vatandaşlarımız için kısıtlamanın kaldırılması, sokağa çıkma yasağına denk geldiği için bir risk yaşanacağını zannetmiyorum. Refakatçi 80 yaş üstü vatandaşlar için zorunlu ancak 65 ile 75 yaş arasında çok gerektiğini düşünmüyorum.”
‘Bağlantı tehlikesi olabilir’
Prof. Dr. Levent Yamanel (Bilim Kurulu üyesi): “65 yaş üstünün dışarı çıkacağı gün sokağa çıkma yasağı var. O yüzden herhangi bir tehlike görmüyorum. Zaten dört saati kapsıyor. Bunun amacı da 65 yaş üstünün hareket etmesini, yürümelerini sağlamak. Başka bir hedef için yapılmadı. Bu yüzden yürüyebilecek yaşlılarımızın dışarı çıkması lazım. Yaşlıların yanına bir refakatçinin bulunması ise pek muhtemel değil. Refakatçi yanında olursa bu kere tekrar birileriyle bağlantı etmiş olacak.”