DOLAR 32,2050
EURO 35,0386
ALTIN 2.471,55
BIST 10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 22°C
Cts 24°C
Paz 22°C

Yapay Zekâ Kullanılarak Evrenin En Büyük 3 Boyutlu Haritası Oluşturuldu

12.10.2020
A+
A-

Yapay zekâ, artık birçok alanda kullanılıyor ve kullanım alanları da her geçen gün daha da artıyor. Hawaii Üniversitesi Manoa Astronomi Enstitüsü’nden bilim insanları, yapay zekâyı kullanarak dünyanın en büyük 3 boyutlu yıldızlar, galaksiler ve yıldızsıları kataloğunu oluşturdu. Ekip, Maui’deki Pan-STARRS gözlemevi tarafından oluşturulan gökyüzünün dörtte üçünün optik araştırmasını kullanarak haritayı geliştirmeyi başardı.

Çalışmayı gerçekleştiren araştırmacılar, araştırmadaki göksel nesneleri belirleyebilmesi için bir algoritmayı eğittiler. Bunu da belirli nesne sınıflandırmaları ve mesafeleri sağlayacak spektroskopik ölçümlerle besleyerek gerçekleştirdiler.

Evrenin en büyük 3 boyutlu haritası

uzay

Hawaii Üniversitesi Manoa Astronomi Enstitüsü’nden araştırmanın yazarı Robert Beck, “En gelişmiş optimizasyon algoritmasından faydalanarak spektroskopik eğitim setini, kaynak tiplerini ve galaksi uzaklıklarını tahmin etmesi ve sinir ağına öğretmesi için ve aynı zamanda Samanyolu’ndaki tozlar sebebiyle yaşanan ışık sönmelerini düzeltmesi için yaklaşık 4 milyon ışık kaynağıyla güçlendirdik” dedi.

Araştırmacılar tarafından yapılan bu güçlendirme sayesinde sinir ağının sınıflandırma doğruluk oranı galaksilerde %98,1’e, yıldızlarda %97,8’e ve yıldızsılarda ise %96,6’ya kadar ulaştı. Çalışmayı gerçekleştiren ekip, evrenin önceki haritasının boyutunun iki katı kadar olduğunu dile getirdi.

Evrenin önceki haritası Sloan Digital Sky Survey tarafından oluşturulmuştu ve gökyüzünün üçte birini kapsıyordu. Kataloğun daha küçük bir sürümü, evrendeki en büyük boşluğun keşfedilmesine yardımcı olmuştu. Buranın, gökyüzündeki geniş ve gizemli bir şekilde soğuk olan Cold Spot‘un muhtemel sebebi olabileceği de düşünülüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.