DOLAR 32,2106
EURO 35,0833
ALTIN 2.472,01
BIST 10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 22°C
Cts 24°C
Paz 22°C

Yapay zeka çalışmalarında önemli gelişme!

17.05.2018
A+
A-

Imperial College London ve Edinburgh Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından geliştirilen yazılım, felç ve bunamanın en yaygın nedenlerinden biri olan beyin damar hastalığının şiddetini tespit edip, ölçebildi. Araştırmacılar bu teknolojinin, doktorların acil durumlarda hastalara en iyi tedaviyi daha hızlı bir şekilde uygulamalarına yardımcı olabileceğini belirtiyor. Ayrıca bir kişinin bunama yaşama olasılığı da bu yapay zeka ile tahmin edilebiliyor.

Robot öğretmen Türkiye’de derse girecek!

Finlandiya’da tasarlanan ve 23 dilde konuşabilen robot öğretmen lakaplı Elias, Türkiye’de öğrencilerle buluştu. Elias, öğrencilerin yabancı dil eğitimine adaptasyonunu artıracak.

Yapay zeka, hastalık teşhisi için hastanın BT taramalarını kullanıyor. Tutarlı sonuçlar elde edilen bu teknikte, günümüzün en yaygın yöntemlerinden biri olan MRI taramasına göre daha yüksek doğruluk elde ediliyor. Bu yazılımın, doktorların nörolojik durumlarda karar verme sürecini etkilemesine ve daha kişiselleştirilmiş ilaçlar verilmesini sağlayabileceği söyleniyor. Örneğin; felç sırasında, pıhtı engelinin kaldırılması için gerekli pıhtı tedavisi hızla uygulanabilir.

Beyin damar hastalıkları (SVD), yaşlı insanlarda beyin işleyişini bozan, beyin hücrelerini öldüren derin beyaz madde bağlantılarına giden kan akışını azaltan çok yaygın bir nörolojik hastalıktır. Bu hastalık, felç ve bunamanın yanı sıra, duygu durum bozukluğuna neden olmaktadır. SVD yaşla birlikte artar, hipertansiyon ve diyabet ile hızlanır. Araştırmacıların geliştirdiği yapay zeka, beyin taramalarında bu beyaz maddenin yoğunluğunu inceleyerek, hastalığın teşhis edilmesini sağlıyor.

Çalışmada, 2000-2014 yılları arasında Birleşik Krallık’taki 70 hastanedeki 1082 felç hastasının verileri kullanıldı. Yazılım, SVD’ye neden olan durumları tespit etti ve ölçümünü yaptı. Araştırmacılar daha sonra, aynı taramaları kullanarak SVD şiddetini tahmin eden uzman doktorların teşhisi ile karşılaştırdılar. Yapay zekanın verdiği cevaplar ile uzman doktorların teşhisinin hemen hemen örtüştüğü tespit edildi. Yapay zeka hastalık teşhisinde yüzde 85 oranında doğruluğa ulaşıldı.

Bu çalışma ‘Radiology’ dergisinde yayımlandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.