DOLAR 32,5130
EURO 34,9419
ALTIN 2.434,97
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Yapay yağmur yağdırılacak!

29.04.2018
A+
A-

Çin, Tibet Platosu üzerinde ekstra yağmur yağmasını sağlamak için tarihteki en büyük yapay yağmur projesi üzerinde çalışıyor. Yayınlanan raporlara göre bu proje, bölgedeki yağış miktarını 10 milyar metreküpe çıkaracak kapasiteye sahip.

Bill Gates’ten 12 milyon dolarlık yarışma!

Bill Gates yarışma düzenleyerek, bilim insanlarının dikkatini önemli bir konuda toplamayı hedefliyor. Bill Gates yarışma duyurusunu bir sağlık konferansında yaptı.

2016 yılında Çin’deki Tsinghua Üniversitesi’nde araştırmacılar tarafından geliştirilen ‘Sky River’ adlı bir projenin uzantısı olan bu plan, yaklaşık 1.6 milyon kilometre kare genişliğinde büyük bir alana yağmur yağmasını hedefliyor. Elde edilecek yağış miktarı ile Çin’deki su tüketiminin yüzde 7’sinin karşılanabileceği belirtiliyor.

Projeyi geliştiren devlete ait Çin Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Başkanı Lei Fanpei, bu projenin Çin’in su sıkıntısını çözmek için kritik bir yenilik olduğunu söylüyor. Bu proje, geliştirme çalışmalarının ardından sadece Çin’de değil, tüm dünyada su sıkıntısına karşı önemli bir çözüm olabilir.

Yapay yağmur nasıl oluşturulacak?

Bulut tohumlama olarak bilinen bu olayda, yanan odalar gümüş iyodür parçacıkları üretecek. Bu parçacıklar rüzgar ile atmosfere taşınacak. Daha sonra bulut damlacıkları, bu kristallerine dönüştürülerek yapay yağış üretilecek.

Tibet projesi kapsamında 500’den fazla yakma donanımı kullanılacak. Projenin ne zaman tamamlanacağı henüz bilinmiyor. Ancak Tibet projesi şimdiden tartışmaları başlattı.

Uzay kargosuna zam geldi!

ISS kargo maliyetleri, yapılan fiyat ve kargo kapasitesi güncellemeleri ile artış gösterdi. Uzay şirketleri, önümüzdeki yıllarda ISS kargo maliyetleri için yeni bir çözüm arayışına gidebilir.

Carnegie İklim Jeomühendislik Yönetişimi Girişimi’nden Janos Pasztor gibi iklim bilimciler, böyle bir olayın sıfırdan bir yağışı başlatmadığını belirtiyor. Tam aksine bir yerde olması gereken yağışın, bulut tohumlama sonrasında istenilen bölgeye taşındığını söylüyor. Yani bir nevi başka bir yerin yağışı, bulut tohumlama ile alınıyor.

Yapay yağışlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.