DOLAR 32,5997
EURO 34,8019
ALTIN 2.497,50
BIST 9.472,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Windows 11’de Android Uygulamaları İçin Neden Play Store Değil de Amazon Kullanılacak?

05.07.2021
A+
A-

Windows 11 tanıtımında belki de en dikkat çeken olay, Windows 11 işletim sisteminde Android uygulamalarının çalışacak olmasıydı. Çoğu Android kullanıcısı için bu iyi bir haberdi. Android emulatörlerine olan bağımlılık ortadan kalkacak ve kullanıcılar ek bir programa ihtiyaç duymadan bu uygulamaları kullanabilecekti.

Ancak Microsoft, Windows 11 tanıtımında bu uygulamaların yenilenmiş Microsoft Store’dan indirileceğini ve kaynak olarak da Amazon’un marketinin kullanılacağını açıklamıştı. Peki neden Google Play Store yerine Amazon kullanılacak? Bu yazımızda bunun cevabını vereceğiz.

Neden Amazon?

Windows 11 amazon

Google, geçtiğimiz haftalarda Android uygulamaları için yeni bir paketleme sistemi kullanacağını duyurmuştu. Bildiğiniz Android işletim sisteminde APK adı verilen paketleme sistemi kullanılıyordu. Bununla birlikte Google, önümüzdeki ağustos ayında “Android App Bundle”, yani AAB adını verdiği yeni sisteme geçeceğini duyurmuştu.

Bu yeni sistem sayesinde uygulamaların boyutları ciddi miktarda azalacak ve uygulamalar özel olarak imzalanacak. Bu sayede kullanıcıların cihazlarında bir sorun oluştuğunda Google bunun hangi cihazda hangi uygulama yüzünden olduğunu bilebilecek.

İşte tam bu noktada Amazon’un uygulama mağazası Microsoft’un yardımına yetişiyor.

Microsoft, akıllıca bir hamle yaptı

Yeni Microsoft Mağazası

Amazon, yıllardır “Kindle” cihazlarına uygulama yüklenmesi için Amazon uygulama mağazasını kullanıyor. 2011 yılından beri hizmet veriyor ve içinde 500.000’den fazla uygulama barındırıyor. Bu sayı Google Play Store’un milyonlarca uygulamasına göre oldukça az. Fakat Amazon, tıpkı Apple’ın uygulama mağazasına benzer bir şekilde çalışıyor. Amazon, marketine eklediği her uygulamayı özenle kontrol ediyor ve sahte uygulamalar ya da virüslü uygulamaları mümkün olduğunca sistemine eklemiyor.

Amazon’un bu sıkı denetleme politikası sayesinde Microsoft’un Android uygulamaları için bir denetleme sistemi kurmasına gerek yok. Amazon bu denetlemeyi zaten yapıyor. Aslında Microsoft’un bu hareketi oldukça zekice zira şirketbu sayede minimum efor sarf ederek Apple’ın App Store sistemine rakip olabilecek.

Şu anda halihazırda Windows 11’in ilk geliştirici sürümü kullanılabilir durumda. Ancak bu sürümde Android uygulama desteği bulunmamakta.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.