DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

Wikipedia 3 Yıl Kapalı Kaldığı İçin BTK’ya Tazminat Davası Açıldı

30.11.2020
A+
A-

Bilge Doğru isimli bir vatandaş, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) dava açtı. Wikipedia’ya uygulanan 3 yıllık idari tedbir kararının, bilgi ve fikirlere ulaşma hakkının sınırlandırıldığını ileri süren vatandaş, bu durum nedeniyle BTK’dan tazminat talep etti. Hukuk fakültesini bitirdikten sonra yüksek lisans eğitimi alan Bilge Doğru’nun dava dilekçesi, bölge idare mahkemesi tarafından kabul edildi.

Konuyla ilgili açıklamalar, yüksek lisans öğrencisinin avukatı Acun Papakçı’dan geldi. Papakçı, bölge idare mahkemesinin kararının çok doğru olduğunu ifade ederek, davanın internetin özgürce kullanılabilmesi için bir dönüm noktası olabileceğini söyledi. Papakçı’ya göre BTK’nın bir siteye erişim engeli getirmesi, milyonlarca insanı etkileyen bir şey ve kurum, erişim engeli getirmeden önce bunu göz önünde bulundurmak zorunda.

Ankara 12. İdare Mahkemesi’nin reddettiği dilekçe, bölge idare mahkemesi tarafından kabul edildi

BTK'ya dava

Edinilen bilgilere göre Bilge Doğru, dilekçeyi önce Ankara 12. İdare Mahkemesi‘ne götürdü. Ancak mahkeme, dilekçede menfaat bağının bulunmadığı gerekçesiyle dilekçeyi reddetti. Bu kez bölge idare mahkemesi tarafından incelenen dilekçe, bilgiye ulaşma hakkının ihlal edilmesi durumunda zarar doğabileceğine karar verdi. Bu durumda da muhatap BTK’ydı ve haliyle de dilekçe kabul edildi.

Acun Papakçı tarafından yapılan açıklamalarda, Ankara Bölge Mahkemesi 7. İdari Dava Dairesi’nin, Anayasa Mahkemesi ile uyumlu karar verdiğini söyledi. Milyonlarca kişinin üç yıl boyunca mağdur edildiğini söyleyen Papakçı, bu durumun manevi açıdan zarara neden olduğunu belirtti. Açılan davanın nasıl seyredeceği ise önümüzdeki süreçte belli olacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.