DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

WhatsApp için acil durum! Çoğu birey tehlikede WhatsApp, telefon numarası saklama özelliği ile sınıfta kaldı. Çoğu kişinin WhatsApp numarası Google…

08.06.2020
A+
A-

Yazılımlarda yer alan hataları avlayarak dağıtılmış ödüller şampiyon Jayaram, “Sohbet Etmek için Tıklayın” seçeneğinin tehlike saçtığını belirtti. Bu kişiye göre telefon numarasının gizlendiğini sanan herkes, kendi numarasını Google’da bulabilir!

Alınan bilgilere kadar laflamak namına kullanılan seçeneğin aslında telefon numaralarını Google’ın arama dizinine eklediği ortaya çıktı. Kullanıcılar ne yazık ancak bu özelliğe dolambaçlı bir şekilde izin veriyor.

Facebook ise bunun önemli bir açık olmadığını ifade etti ve arama sonuçlarında ortaya çıkan numaralar hakkında şunları söyledi: “Eğer bir kullanıcının numarası Google’da gözüküyorsa ilgili kullanıcı tüm bilgilerini cümbür cemaat ile paylaşmış demektir. Kısacası bu şart o kişinin kendi seçimi ve burada herhangi bir sistem açığı yok.”

“Sohbet Etmek için Tıklayın” isimli özellik, bir internet sitesinin sahibine WhatsApp üzerinden, site ziyaretçilerini de kapsayacak şekilde, bir sohbet oturumu açılmak namına refah sağlıyor. Bu sistemde “Süratli Yanıt” (QR) kodunun görüntüsü ile site sahibinin WhatsApp numarası eşleştiriliyor.

Bu Nedenle bir ziyaretçi kendi telefonuna herhangi bir numara eklemeden doğrudan doğruya bir şekilde ilgili WhatsApp oturumuna katılabiliyor. Bu oturuma yeralma için ilgili sitenin QR kodunu uygulamak ya da ilgili grup sohbeti bağlantısına tıklamak tatmin edici oluyor.

Hata ve ödül avcısının aktardığı bilgilere göre Google’ın arama dizininde ortaya meydana çıkan telefon numaraları WhatsApp sisteminden sızıyor ve “https://wa.me/ ” formatına dönüştürülüyor. İnternet sitelerinin bu sistem ile elde ettiği numaralar Google göre da kayıt altına alınıyor ve dizine aktarılıyor.

“Wa.me” isimli bölge adının WhatsApp yönetimine ait olduğu bildirildi. Jayaram, telefon numaralarının bulunduğu toplantıya giren ve ilgili temas adresine sahip olan herkesin tüm numaralara rahatlıkla ulaşabileceğinin altını çizdi.

Buna ek olarak Google’ın numaralar konusunda şimdiye değin 300 bin adet tescil oluşturduğu ortaya çıktı. Jayaram, bu numaraların fena niyetli olan şahısların eline geçebileceğini de sözlerine ekledi.

New: Google is letting anyone find invite links to some private WhatsApp groups. Here is one we joined that is supposed to be for United Nations NGOs judging by its description. Can see members and get numbers https://t.co/TzWjqQmm2P pic.twitter.com/jda25POc0h

— Joseph Cox (@josephfcox) February 21, 2020

Kusur ve ödül avcısı, bu konu hakkındaki sözlerini şu şekilde tamamladı: “Kötü niyetli kişiler, WhatApp profili aracılığı ile bir kişinin fotoğrafını görebilir ve o kişi ile alakalı resim taraması yaparak ilgili kişinin sosyal medya hesaplarını ve hatta daha fazlasını keşfedebilir.”

Facebook, tüm WhatsApp kullanıcılarının tek bir atak ile bu durumdan kurtulabileceğini duyurdu. Sizce WhatsApp numara saklama özelliği bekleneni veremedi mi? Bu bir skandal mı yoksa kullanıcıya tabi olan bir mahremiyet ayarı tercihi mi?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.