DOLAR 32,1940
EURO 34,9684
ALTIN 2.507,92
BIST 10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Açık
İstanbul
25°C
Açık
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 22°C
Cts 22°C

Vişnenin Şaşırtan Faydaları

17.08.2020
A+
A-

Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Arıburnu, tüm dünyayı saran koronavirüs pandemisinde vücut sağlığını korumak için tüketilmesi gereken besinlerden biri de antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren vişnedir. Sizin için vişnenin sağlığa olan faydalarını bir araya getirdik. İşte detaylar…

VİŞNENİN FAYDALARI NELERDİR?

Potasyum, lif, C vitamini ve uyku hormonu olarak da bilinen melatonin açısından zengin bir meyve olan vişne, yüksek antioksidan içeriği sayesinde enfeksiyonların önlenmesini sağlar.

Her gün düzenli olarak 1 porsiyon meyve hakkınızı vişneden yana kullanmanız bağışıklık sisteminizin güçlenmesini sağlar. Toplamda 100 gram olan 20 adet orta boy vişne 1 porsiyon meyve yerine geçer ve sadece 60 kaloridir.

Asidik bir meyve olan vişne, aç karnına tüketildi zaman mide yanmalarına neden olabilir. Bu nedenle vişneyi öğle yemeğinizin ardından ara öğünlerde tüketmeniz önerilir.

Diyabet hastası olan kişilerin günlük diyetlerine 20 adet vişne ekledikleri zaman; vişnenin içerisinde bulunan antosiyaninler pankreasın insülin üretimini artırarak kan şekerinin düşmesine yardımcı olur.

Bu sayede kan şekerinin sağlıklı seviyede kalması kolaylaşır ve diyabetin neden olduğu olumsuz etkileri de hafifletir.

Uyku zamanı geldiğinde beyne sinyal gönderen bir hormon olan melatoninin seviyesi yaş ilerledikçe düşmeye başlar. Bu nedenle yaş aldıkça insomnia adı verilen uykusuzluk hastalığına yakalanma riski artar. Üstelik koronavirüs pandemisinden dolayı yaşanan stres, uykusuzluğun da tetiklenmesine neden oldu. Yapılan araştırmalara göre, vişne içeriğinde bulunan melatonin hormonuyla uykunun düzene girmesini sağlar. Bu nedenle uykusuzluk problemi yaşıyorsanız, gece yatmadan 2 saat önce 20 adet vişneyi günlük beslenme rutinine eklemenizde fayda var.

Bağışıklık sistemi; vücutta hastalığa neden olan hücrelerin, mikropların tanımlanmasını sağlayarak kalkan görevi gören organizmadaki tüm biyolojik yapılar ve işlemlerdir.

Etkili ve yeterli bir bağışıklık yanıtında, diyetle yeterli miktarlarda antioksidan alımı oldukça önem taşıyor.

Antioksidan maddelerin başında gelen C vitamini vişnede oldukça fazla bulunuyor. 200 gram vişne (2 porsiyon meyve), günlük almamız gereken C vitamini ihtiyacının yüzde 40’ını tek başına karşılar.

Organların oksijen kullanma kabiliyeti yaşlanmanın bir parçası olarak azalıyor. Bu da damar sağlığının bozulmasına yol açar.

Polifenol bakımından zengin olan vişne, kalp-damar hastalıkları gibi yaşa bağlı sağlık sorunlarının başlangıcını geciktirmede ya da ilerlemesini durdurmada son derece etkilidir.

Yapılan çalışmalar; her gün düzenli olarak 1 bardak vişne suyu tüketmenin, içerisinde bulunan antosiyaninler sayesinde, hafif-orta derece demansı olan ileri yaştaki yetişkinlerde hafızayı ve düşünme, hissetme, öğrenme, anımsama, karar verme ile problem çözme gibi zihinsel süreçleri güçlendirmede etkili olduğunu ortaya koydu.

Hem unutkanlığın önlenmesi hem tedavide etkili olabilmesi için diyabet, insülin direnci ve kalp hastalıkları gibi kronik bir rahatsızlığınız yoksa öğleden sonraki ara öğünlerde, şekersiz olmak şartıyla, günde bir bardak ev yapımı vişne suyu tüketmeyi alışkanlık haline getirmenizde fayda var.

Vişnelere parlak kırmızı rengini veren yüksek miktarlardaki antosiyaninlerdir. Yapılan laboratuvar çalışmalarında, antosiyaninlerin kansere neden olan hücrelerin büyümesini yavaşlattığı ve kanserli hücrelerin hızlıca ölmesini sağlayan apoptozu teşvik ettiği ortaya konmuştur.

Ayrıca vişne yüksek melatonin içeriğine sahip olduğu için vücuttaki östrojen seviyesinin düzenlenmesini sağlayarak meme kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Fakat ‘vişne kanserden korur’ diyebilmek için laboratuvar dışı insan çalışmalarında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Yapılan araştırmalar, vişnenin içeriğinde bulunan antioksidan maddelerin vücuttaki ürik asit seviyesini düşürerek iltihapların azalmasına yardımcı olduğunu tespit etmiş. Günlük 1 avuç vişne yemek ya da 1 bardak vişne suyu içmek ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.

İLİşKİLİ HABERLER Eşek Sütü Faydaları

Eşek Sütü Faydaları

 Mucizevi Bitki Safranın Faydaları

Mucizevi Bitki Safranın Faydaları

Hyalüronik Asitin Cilde Faydaları

Hyalüronik Asitin Cilde Faydaları

Kayısı Çekirdeği Yağı Faydaları

Kayısı Çekirdeği Yağı Faydaları

İLİşKİLİ GALERİLER Kuzu Kulağının Faydaları Nelerdir?

Kuzu Kulağının Faydaları Nelerdir?

Ananas Suyunun Faydaları

Ananas Suyunun Faydaları

Limon ve Suyunun İnanılmaz Faydaları

Limon ve Suyunun İnanılmaz Faydaları

Yaz Meyvelerinin Faydaları

Yaz Meyvelerinin Faydaları

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.