DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Virüs paradan bulaşıyor mu?

13.05.2020
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nden Mert İnan’ın haberine tarafından İstanbul’da ikamet eden ve 22 Mart tarihinde halsizlik ve şiddetli kas ağrıları yaşamaya başlayan Iyi Anlamak, birkaç saat içinde yataktan çıkamaz duruma geldi.

Şikayetleri beş gün aralıksız ve ardından ateşi 39’e yükselen Çakmak, soluğu özel bir hastanede aldı. Afiyet merkezinde akciğer tomografisi çekilen Anlamak, “Kovid-19 belirtisi” olduğu anlaşılınca, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi.

Ciğerleri mahvetti

PCR deneme sonucu 31 Mart günü fazla çıkan Anlamak, başından geçenleri şöyle anlattı: “Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yatışım yapıldıktan daha sonra eşime de deneme yapıldı. Neyse ama eşimin test sonucu negatif çıktı. Beş gün baştan başa yatarak çare gördükten daha sonra taburcu edildim. Tedavim devam edeceğinden, oksijen cihazı ve maskesi aldık. Rahatsızlık yedinci gün irtifa yapınca yeniden kötüleşsem de bir gün sonra toparladım. 14 ve 17 Nisan’da teftiş testlerim olumsuz çıktı fakat solunum sorunum sebebiyle bitmiş hastaneye kullanmak zorunda kaldık. Kan tahlili ve akciğer tomografim sonucunda virüsün ciğerlerimi mahvettiği, büyük bölümünün zatürre ile kaplandığını öğrendim. Bir aylık emin istirahat verildi.”

Eşi yakalanmadı

“çok iyi korunan bir aileydik. İş uygun ve yakın çevremdeki arkadaşlarımda da virüs tespit edilmediği gibi semptomlar laf konusu değil. Günlerce doktor kuzenlerimle tüm ihtimalleri telefonda konuşup hesapladık. Doktorlar, virüsün paradan geçmiş olabileceğini söylediler. Test sonucumu öğrenene dek yakın temas ettiğim hiçkimsenin Kovid-19 sorunu çıkmaması herkesi şaşırttı. Olur Ya virüsün paradan bulaşması söz konusu değilse, geriye doğru tek seçenek hava yoluyla bulaşmış olması kalıyor. Salgından önce hiçbir topluluk ortamda bulunmadım. İşim gereği çok artı parayla temas ettiğimden doktorlar bu olanak üzerinde duruyorlar.”

Parayla bağlantı önemli risk faktörü

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan (Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı): “Başta her ne şartta olursa olsun başından beri eldiven kullanımının içten olmadığını söylüyoruz. Eldiven kullananlar ellerini daha az yıkama ihtiyacı duyduğundan, karşılarındaki insanları riske atıyorlar. Parayla temas bulaş açısından önemli tehlike oluşturuyor. Para ile bağlantı eden herkesin ardından ellerini yüzlerine değdirmeden mutlaka yıkamaları gerekiyor. Kredi kartı ödemeleri sırasında, kartın herif göre satıcıya verilmesi ve cihazlara parola yazılması da tehlike oluşturduğundan her bağlantı sonrası mutlaka ellerin yıkanması gerekiyor.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.