DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Sarımsaklı düğüm çöreği tarifi, nasıl yapılır?

Sarımsaklı düğüm çöreği; sarımsak tozu ile hazırlanan hamurun üzerine eritilmiş tereyağı sarımsak ve İtalyan baharatı sürülerek fırında pişirilen bir hamur işi tarifidir.

04.12.2023
A+
A-

Sarımsaklı düğüm çöreği; ekstra yumuşak ve lezzetli bir atıştırmalık hamur işi tarifidir. Sarımsaklı ve tuzlu zengin yapısıyla kahvaltı sırasında da tüketilebileceği gibi akşam yemeği menülerinin de yıldızı olabilir.

Sarımsaklı düğüm çöreği aslında oldukça basit bir tariftir. Hamuru yoğurma aşaması dışında bir zorluğu yoktur. Lezzeti uzun hazırlık aşamasına değeceği için hamuru kendiniz hazırlayabilir ya da hazır pizza hamuru da kullanabilirsiniz.

Sarımsaklı düğüm çöreği yapmak için öncelikle hamurunu hazırlamanız gerekir. Hamuru için ılık su, maya ve toz şekeri bir kap içerisinde karıştırın. 5 dakika dinlendirin ve ardından zeytinyağı, tuz, sarımsak tozu ve unun yarısının ekleyip karıştırın.

Hamur kıvam alınca unun geri kalanını da ekleyip yoğurmaya başlayın. Hamur hazır olunca en az bir saat mayalanmaya bırakın. Hamur mayalandıktan sonra parçalar koparın ve ince uzu rulolar yapın. Ardından bu rulolara tek tek düğüm şekli verin.

Tüm hamura şekil verdikten sonra tepsi mayasına gelmesi için üzerini örtüp yarım saat bekletin. Bu sırada üzerine süreceğiniz sosunu hazırlayabilirsiniz. Bunun için eritilmiş tereyağını, sarımsağı, İtalyan baharatı ve tuzu karıştırın. Bu karışımı tepsi mayasına gelen sarımsaklı düğüm çöreklerinin üzerine sürün ve önceden ısıtılmış fırına verin.

Sarımsaklı düğüm çöreklerinin üzeri altın sarısı olana kadar pişirin. Fırından çıkınca kalan sosu üzerlerine sürün.

İşte, lezzeti ile sizi kendine bağımlı edecek sarımsaklı düğüm çöreği tarifi…

SARIMSAKLI DÜĞÜM ÇÖREĞİ TARİFİ

HAZIRLIK SÜRESİ: 3 SAAT    /    PİŞİRME SÜRESİ: 25 DAKİKA   

Sarımsaklı Düğüm Çöreği Tarifi İçin Malzemeler;

Hamuru için;

  • 320 ml ılık su,
  • 7 gram hazır maya,
  • 13 gram toz şeker,
  • 45 ml zeytinyağı ya da eritilmiş tereyağı,
  • 1 çay kaşığı tuz,
  • Yarım çay kaşığı sarımsak tozu,
  • 450 gram un

Süslemek için;

  • 70 gram eritilmiş tereyağı,
  • 3 diş ince kıyılmış sarımsak ya da yarım çay kaşığı sarımsak tozu,
  • 1 çay kaşığı İtalyan baharatı karışımı,
  • ¼ çay kaşığı tuz,
  • ¼ bardak rendelenmiş parmesan peynir (piştikten sonra üzerine, opsiyonel)
  • 2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz (piştikten sonra üzerine, opsiyonel)

Sarımsaklı Düğüm Çöreği Tarifi Nasıl Yapılır?

Adım 1

Sarımsaklı düğüm çöreği tarifi yapmak için ılık su, maya ve toz şekeri ile birlikte güzelce çırpın. Üzerine bir bez kapatın ve yaklaşık 5 dakika bekletin. 5 dakika sonunda zeytinyağı, tuz, sarımsak tuzu ve unun yarısını ekleyerek tahta kaşık ile karıştırın. Hamur kıvam alınca tahta kaşığını çıkarın ve unun kalanını ekleyip elle yoğurun.

Adım 2

Hamuru bu şekilde 5 dakika yoğurun. Hamurun hazır olup olmadığını anlamak için parmağınızı hamura batırın ve çekin. Eğer hamur yavaşça geri geliyorsa tamam demektir. Büyükçe bir cam kâseyi hafifçe yağlayın. Sarımsaklı düğüm çöreği hamurunu bu kâse içerisine alın ve her yeri yağlanana kadar çevirin. Sarımsaklı düğüm çöreği hamurunu oda sıcaklığında iki katına çıkana kadar yaklaşık 1 saat üzeri kapalı şekilde bekletin.

Adım 3

Sarımsaklı düğüm çöreği hamuru mayaya geldikten sonra elinizle parçalar koparın ve ince uzun şekilde rulo yapın. Ardından bu rulo ile düğüm atın. Düğümlerin iki ucunu dilerseniz altına gizleyin. Hazırladığınız sarımsaklı düğüm çöreği rulolarını pişirme kâğıdı serili fırın tepsisine dizin. Tüm sarımsaklı düğüm çöreği hamuru şekil vermesi bittikten sonra tepsinin üzerini temiz bir bez ile örtün ve tepsi mayasının gelmesi için en az yarım saat bekletin.

Adım 4

Sarımsaklı düğüm çöreği hamurları tepsi mayasında beklerken son 10 dakikasında fırını 200 derece de çalıştırın.

Adım 5

Sarımsaklı düğüm çöreğinin üzeri için erittiğiniz tereyağını bir kâse içerisine alın. Üzerine İtalyan baharat karışımı, tuz ve sarımsağı ekleyip karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı fırça yardımıyla sarımsaklı düğüm çöreği hamurları üzerine sürün ve fırınlayın. Yaklaşık 20 – 25 dakika üstü altın sarısı rengine gelene kadar pişirin.

Adım 6

Fırından çıkan sarımsaklı düğüm çöreklerinin üzerine kalan karışımı fırça yardımıyla tekrar sürün. Arzu ederseniz üzerine parmesan peyniri ve maydanoz ile de süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun!

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.