DOLAR 32,5866
EURO 34,8157
ALTIN 2.414,03
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 19°C

Venüs yüzeyindeki okyanus iddiaları çürüyebilir

14.10.2019
A+
A-

Yapılan birçok yeni araştırma Venüs yüzeyinde okyanus bulunduğunu ve gezegenin insan yaşamına uygun bir gezegen olduğunu öne sürüyor. Bu araştırmalar geçmişteki araştırmaların tersini söylese de, gezegen yüzeyinde yapılan yeni bir lav akışı çalışması birçok farklı iddiayı ortaya çıkardı.

Üniversiteler Uzay Araştırmaları Birliği‘nin (USRA) bir parçası olan Ay ve Gezegen Enstitüsü‘nden (LPI) araştırmacılar, volkanik lavın yüzey üzerinde nasıl aktığını araştırmak için gezegenin gözlem verilerini kullandı.

Önceleri, bilim adamları Venüs’teki kara parçacıklarının dünyadaki kıtalarla aynı granitten yapıldığını düşünüyorlardı. Granit bölgeleri oluşması için ise su yani okyanuslara ihtiyaç duyar. Bu nedenle bilim insanlarının gezegen yüzeyinde büyük bir su olması gerektiğini düşünüyorlardı.

LPI ekibi, akışın nasıl hareket ettiğini görmek için radar verilerini kullanarak Ovda Regio dağlık bölgesinde inceleme yaptı. İncelemeler sonucunda akışın granitten meydana gelmediğini tespit ettiler. Aslında, bazaltik lavlardan oluşmuş akış, suyun oluşmasını da gerektirmediği için Venüs’teki okyanusların bulunduğu olasılığı teoride kaldı.

LPI ekibi içerisinde bulunan bir USRA bilim adamı Dr. Allan Treiman yaptığı açıklamada “Venüs’ün yüzeyi hakkında çok az şey biliyoruz. Ovda Regio bölgeleri, gezegenin çoğunda olduğu gibi bazaltik kayalardan yapılmışsa, muhtemelen Dünya’daki plaka tektoniğinden kaynaklanan dağlar gibi iç kuvvetler tarafından mevcut yüksekliklerine kadar sıkılmışlardı.” dedi. Henüz birçok teori ve bulgu kanıtlanmış değil. Uzun süre de tartışılacak gibi duruyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.