DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Van Yöresinin Kültürel Mirası: “Heybeler Bellerde” Türküsünün Yeniden Gündem Olması

Van yöresinin kültürel zenginliğini yansıtan “Heybeler Bellerde” türküsünün yeniden gündem olmasıyla geleneklerimizi keşfedin.

27.03.2025
A+
A-

Van Yöresinin Kültürel Mirası: “Heybeler Bellerde”

Van Yöresinin Kültürel Mirası:

Son dönemde sosyal medyada büyük bir ilgi gören türkü, Van yöresinin zengin kültürel mirasının değerli bir örneği olarak öne çıkıyor. 1984 yılında TRT ekranlarında yayınlanan ve Van yöresine ait en sevilen türkülerden biri olan “Heybeler Bellerde”, otantik yapısıyla yıllardır müzikseverlerin gönlünde yer edinmeye devam ediyor.

Van Yöresinin Kültürel Mirası:

Son Dönemlerin Meşhur Türküsünü Söyleyen O İsim Konuştu

Arzu Zorer Üzan’ın seslendirdiği bu eser, sosyal medya platformlarında yeniden paylaşılmaya başlanarak büyük beğeni topladı. İpekyolu ilçesindeki TEV İfakat Ortaokulu’nda müzik öğretmeni olarak görev yapan Üzan, 41 yıl önce seslendirdiği türkünün sosyal medyada gördüğü yoğun ilgi üzerine eseri yeniden seslendirdi. Bu süreçte duygusal anlar yaşayan Üzan, türkünün Van kültürüne katkıda bulunmasından dolayı gurur duyduğunu dile getirdi.

Van Yöresinin Kültürel Mirası:

“Bu Kadarını Beklemiyordum”

Konuya ilişkin konuşan müzik öğretmeni Arzu Zorer Üzan, türküyü yıllar önce TRT ekranlarında bir etkinlikte seslendirdiğini ve o dönemde de büyük beğeni topladığını ifade etti. Türkünün 41 yıl sonra sosyal medyada yeniden gündem olmasının kendisini hem şaşırttığını hem de mutlu ettiğini söyleyen Üzan, “Bu etkinlik 1984 yılında TRT tarafından kayda alındı. Kültür ve Turizm Derneği’nin düzenlediği bir koro etkinliğiydi. Video bana ilk kez TRT’de Mansur Kaymak Hocam tarafından ulaştı. İlk gördüğümde çok şaşırdım ve çok mutlu oldum. Dünyanın en güzel hediyesini, çocukluğumu verdi bana. Video gerçekten çok ilgi gördü. Açıkçası bu kadarını beklemiyordum. Daha önce de paylaşmıştım, ancak o zaman sadece Van genelinde ilgi görmüştü. Şimdi ise Türkiye genelinde, hatta dünyanın bazı ülkelerinden bile mesajlar alıyorum.” dedi.

“İnsanın Çocukluğunu Görmesi Harika Bir His”

Videonun bu denli ilgi görmesinin sebebini eskiye duyulan özleme bağlayan Üzan, “Videodaki saflık ve masumiyet, insanlara geçmişteki duyguları yeniden hatırlatıyor. Bu yüzden çok gururlu ve mutluyum. İnsanın çocukluğunu görmesi gerçekten harika bir his. Biz o zamanlar farklı okullardan gelen öğrenciler olarak yalnızca dernek çalışmalarında bir araya geliyorduk. Oradan hatırladığım iki ya da üç kişi var, ancak diğerlerinden maalesef haberim yok.” diye konuştu.

Van Yöresinin Kültürel Mirası:

Üzan, eserin Mehmet Kürşad tarafından bestelendiğini ve Salih Turhan tarafından notaya alındığını belirterek, türkünün tescilli bir eser olduğunu vurguladı. Tamamen Van kültürünü yansıtan bir türkü olduğunun altını çizen Üzan, sözlerini şöyle sürdürdü:

  • “Türkü, Van’ın yemeklerinden, kap-kaşığından, hatta o dönemde kullanılan eşyaların adlarına kadar her şeyi içinde barındırıyor.”
  • “Sosyal medyada farklı illere ait olduğu söylense de bu türkü kesinlikle Van’a aittir.”

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)
Kaynak: Ensonhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.