DOLAR 32,5997
EURO 34,7996
ALTIN 2.404,43
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Vajinismus Nedir?

18.04.2021
A+
A-

Birçok nedene bağlı olsa da genellikle psikolojik kaynaklı bir hastalık olan vajinismusun nedenleri ve tedavisine dair bilmeniz gerekenler…

Vajinismus bir cinsel işlev bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Batı ülkelerde görülme sıklığı %1 ile %6 arasında olan vajinismusun Türkiye’de görülme sıklığı her 10 kadından 1’i olarak belirtilmiştir. Bunun en büyük nedeni ise toplumsal ön yargılar ve cinsel güdülerin bastırılmasıdır. Toplumsal baskıların bu denli etkili olduğu toplumlarda cinselliğin geri planda kalması ve kadınların cinsellik konusunda baskılanması en büyük nedenlerinden biridir. Batı toplumlarında kadınların cinselliği bir haz alma aracı olarak görmesi doğal karşılanırken ülkemizde bu durum gün yüzüne bile çıkarılmamış. Kadın ve erkek ayırmaksızın herkese bir birey olarak bakılması gerekir. İnsanlığın doğasında olan cinsellik en az insanlığın varlığı kadar doğal bir duygudur. Ancak bu durumun bazı toplumlarda bastırılması sonucu birçok cinsel sorunları da beraberinde getirmektedir.

VAJİNİSMUS’UN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Vajinismus belirtileri herkes için farklı olabilir. Ancak vajinismus belirtileri içerisinde genel olarak cinsel ilişkiye girememe sorunu veya ilişkide oldukça zorlanma vardır. Bazen ağrılı cinsel ilişki olarak da kendisini gösterebilir. Bazı kadınlarda tek bir, çoğu zaman ise birden çok belirti yer alabilmektedir. Vajinismus belirtileri sorunun derecesine göre değişmektedir.

Vajinismus belirtileri özetle şu şekilde sıralanabilir:

-Partneri ile cinsel ilişkiden korkma ve kaçınma

-Ön sevişmede sorun yokken birleşme anı geldiğinde istem dışı kasılma, korku ve aşırı panik hali

-Cinsel ilişkilerin ağrılı ve zor gerçekleşmesi 

-İlk bir veya birkaç zorlu cinsel ilişkiden sonra gerisinin gelmemesi, ilişkiye girememe, ilişkiyi reddetme

-İlişki sırasında bacakları açamama, elle, ayakla iterek veya kalçayı kaydırarak eşi reddetme

-Cinsel ilişkinin yarım olarak gerçekleşmesi (vajina içine penisin ancak bir kısmının girebilmesi)

-Jinekolojik muayenelerden korkma ve çekinme, masaya çıkamama

-Vajinal ultrasona girememe, smear testi yaptıramama

-Genital alana bakamama, dokunamama

-Eşin genital bölgeye dokunmasına izin vermeme, eşin yanında çıplak kalamama, utanma

-Vajina içine tedavi amaçlı fitil türü ilaçlar sokamama

-Farklı cinsel pozisyonlarda cinsel ilişkiye girememe, yalnızca bir veya birkaç pozisyonla ilişkiyi sınırlama

-Genelde cinsel isteksizlik sorunu olmamasına rağmen zamanla cinsel haz eksikliği, uyarılma azlığı, vajinal kuruluk gibi belirtilere de ortaya çıkabilir.

CİNSEL İLİŞKİDE KORKU VE FOBİ

Vajinismus bir kaygı (anksiyete) bozukluğudur. Bu nedenle bazı seksologlar tarafından ‘cinsel fobi’ veya ‘cinsel ilişki korkusu’ olarak da tabir edilir.  Sorunu yaşayanların pek çoğunda ilk cinsel deneyime karşı derin bir korku vardır. Bu korku başta ağrı, acı duyma, daha sonra ilk gecede aşırı kanama, yırtılma, parçalanma, kilitlenme gibi korkulardır. Hatta hastaların bir kısmında ‘ilişkide ölme korkusu’ bile mevcuttur.

Sorun birleşme anındadır

Vajinismus problemine sahip bayanlar eşleri ile sevişmelerinden zevk alabilir, hatta kendi başına veya eşinin uyarıları ile orgazm olabilirler. Ancak zaman içinde ilişki denemeleri azalmakta, umutsuzluklar ve sıkıntılar artmaktadır. Denemelerin azalması ile birlikte kişilerin cinsel ilişkiden zevk alma azalmakta ve isteksizlik ortaya çıkabilmektedir.

Tedavi olmayan veya olamamış olan çiftler ya kendilerini bu şekilde kabul ederek evliliklerine aseksüel (ilişki olmaksızın) devam edebilmekte veya maalesef boşanmalara gidebilmektedirler.

İlişkideki panik atak vajinismus belirtileri arasındadır

Vajinismus problemine sahip bayanlarda ilk zamanlarda rahatlatıcı ve güzel sevişme sonrası eşleriyle birleşme anı geldiğinde kendilerinde “panik atak benzeri bir durum” ortaya çıkmaktadır. Bu durumda aniden heyecanlanıp vücutlarını bir korku ile kasarlar, kalp atışları hızlanır, nefes alış verişleri artar ve kendilerini geri çekerek bacaklarını kapatıp eşlerini iterek ilişkiye son verirler. İlişki sırasında yaşanılan aşırı kaygı ve panik atak genelde ağrı, acı duyma korkusuna bağlı olup vajinismusun belirtileri arasındadır.

İstemsiz kas kasılmaları, kramplar ve kas ağrıları

Hastaların cinsel deneyimlerde yaşadıkları kasılmalar çoğu kez vajinal kaslarla sınırlı değildir. vajinismusun derecesi ile de bağlantılı olarak kas kasılmaları kalça, karın, bel, sırt, omuz, bacaklar ve hatta ayak parmaklarına kadar yaygın olabilir. Bu nedenle de ilişki denenen günlerden sonra vücudun genelinde veya bir kısmında kas ağrıları görülebilir.

Vajinismusta ortaya çıkan bu belirtiler, vücudun ağrı duymaya (veya ağrı duyma korkusuna) karşı kendisini “savunma amacıyla verdiği refleks cevaplar” ile ilişkilidir. Yani beden bilinçdışından aldığı uyaranlar sonrasında kendisine tehdit olarak gördüğü bir olaydan kendisini korumaktadır. Çözüm de bilinçdışına yerleşmiş yanlış bilgi ve inanışların silinerek yerine doğru bilgilerin işlenmesi ile mümkün olacaktır.

Vajinismusta jinekolojik muayenenin önemi

Vajinismusun kesin tanısı deneyimli bir jinekolog tarafından yapılan basit bir jinekolojik değerlendirme sonucunda konur. Son derece kolay, ağrısız ve yalnızca birkaç dakika süren bu jinekolojik muayene masasına yatmak bile pek çok hasta için gereksiz şekilde korkutucu ve rahatsız edici olabilmektedir. Ancak bu jinekolojik değerlendirme ile vajinismusun doğru tanısı konulabilir ve derecelendirmesi yapılabilir. Bu da tedavinin şeklini etkileyecektir.

Vajinismus belirtilerinin görülme sıklığı

Batılı kaynaklarda nadir rastlandığı ileri sürülen vajinismus, ülkemizde cinsel işlev bozukluklarla hastanelere başvuranlar arasında en sık olan problemdir. Cinsel terapi kliniklerine başvuranların % 43-73 arasında ana problem vajinismustur. Toplum genelinde ise neredeyse her 10 kadının birisinin problemidir. Bu yüksek görülme sıklığında Türk kültüründeki cinsel değerler, cinselliğin anlamı, cinsel ilişkinin tanımı, cinsel işlev bozukluğunun algılanması gibi bazı özellikler rol oynamaktadır.

Vajinismus belirtileri gösteren kadınların eşlerinde de zaman içerisinde erken boşalma ve ereksiyon sorunları (sertleşme azlığı) ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden sorun aslında bir çift problemidir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.