DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

Kanser Ultrasonda Belirlenmiş Olurmu?

04.07.2020
A+
A-

Ultrason ile kanser tanısının koyulup koyulmadığı haberimizde yer alıyor.

Ultrason Nedir?

Ultrason, birçok öbür hastalığın tespit edilmesi için kullanılan, ses dalgaları üzerinden görüntüleme yapılmasına olanak karşılayan son derece gelişmiş bir sistemdir. Bu konuda eğitim almış olan doktor kadar kullanılır.

Ultrason Kullanımı Nasıldır?

Ultrason kullanımı şöyledir;

Bunun için başlangıçta doktorun mevcut görüntüleme yöntemini istek etmesi lüzumlu. Bu konuda bir bezginlik laf konusu değilse, anında ilgili yere gitmek gerekiyor. Ultrason taraması için hastanın sırt üstü olacak şekilde özel bir alanın üstüne yatması gerekiyor. Bunun ardından doktorun istemiş olduğu görüntüleme türüne tarafından bilirkişi olan personel ilgili vücut bölümünün üstüne jel sürer. daha sonra ise yapılacak olan şey özel bir cihazı jelin yardımıyla hastanın vücudunun üzerinde bastırmak ve sonradan ekrandan görünümü peşine düşüp takip etmektir Doktor gördüklerini sesli olarak söyler ve bir başka görevli bunları not eder. İşlemin gerisinde size rapor verilir.

Ultrason ile Kanser Teşhisi Ayarlamak Mümkün mü?

Kanser ultrasonda belirli olurmu: Ultrason her ne değin fazla ideal ve son derece iyi bir yöntem olsa da her daim kanser konusunda net bir bilgi vermez. Çünkü bazı organlar için daha spesifik olan görüntüleme yöntemleri vardır. Bunların tercih edilmesi şarttır. Ultrason, radyasyon yaymayan bir sistemdir. Bunun erişimi de basittir. İnsan sağlığı üzerinde hiçbir negatif etkisi yoktur. Fakat birçok bölgenin bununla değerlendirilmesi fiilen fazla kuvvet olduğu için öteki sistemlerle erken teşhis kurmak gerekir. Bu şart bununla birlikte yaşamsal derecede bir öneme sahiptir.

Buna anında birkaç örnek tahsis etmek lüzumlu. Mesela meme kanserinin teşhisinin konulmasında ultrason fazla rasyonel bir yol değildir. Zaten bunun için çok özel olan mamografi adındaki test vardır. Bunun yanı sıra akciğer kanserinin anlaşılmasında da tomografi kullanılır. Düşük dozlu olan sistem baştan sona tanı koyulur. Görüldüğü üzere ultrason her ne değin fazla gelişmiş bir usul olsa da bir yere kadar geçerliliği vardır.

Ultrason Hangi Kanser Türlerini Görüntüler?

Kanser ultrasonda kesin olurmu: Bu sistem özellikle karaciğer, boyun ve baş bölgesi, karın içinde bulunan organların görüntülemesinde kullanılır. Üstünkörü olarak aşina tümörlerin bu sayede görülmesi mümkündür. Yani içeriye doğru bir tahlil ve görüntüleme şansı yoktur. Bu usul ile yapılan muayene sonrasında değişkenlik uyandıran bir şart olsa bile bunun mutlaka doğrulanması şarttır. Bu yüzden ikinci bir sistem devreye girer. Bu da ultrason yönteminin her daim kimsesiz yeterli olmadığının en açık kanıtıdır.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.