Vajinal Tohumlama Nedir? Vajinal Tohumlama İşlemi Nasıl Yapılır?
Vajinal tohumlama işleminin son yıllarda uygulanma oranı giderek artıyor. Peki vajinal tohumlama işlemi nedir, zararlı mıdır, kimlere uygulanabilir? İşte tüm detaylar…
Normal doğan bebekler vajina kanalından geçerken vajinal florasıyla yani vajinal dost bakterilerle karşılaşır. Ancak sezaryen doğan bebekler bu teması sağlayamaz. Vajinal tohumlama işleminde ise sezaryenle doğan bebeklerin annelerinin vajinasında yaşayan iyi bakterilerle buluşturmak.
Vajinal Tohumlama İşlemi Nasıl Yapılır?
Bu işlemde annenin vajinal sıvısından alınan numune, bebeğin derisine ve ağzına sürülüyor. Vajinal tohumlama ile uzun vadede çocuğun sağlığını geliştirmesi, özellikle de bağışıklık sistemi hastalıklarını azaltmak amaçlanıyor. Anne karnında steril ortam ve ilk dünyaya gelinen o anda bebek ve bakteriler arasında görülmez bir bağ oluşuyor.
Birmingham Üniversitesi’nden Prof. Peter Brocklehurst “Bebeğin kendi bağışıklık sisteminin ilk tepki vermesi gereken şey bu ilk birkaç bakteri. Bir şekilde bebeğin bağışıklık sistemine ilk ayarı verdiği için önemli olduğuna inanıyoruz” diye konuşuyor.
Normal doğum ve sezaryenle dünyaya gelen bebeklerin, bakteriler, virüsler, mantarlar ve arkelerden oluşan mikrobiyomları arasında göze çarpan farklar var. Yapılan başka bir çalışmada çalışmada sezaryende vajinal tohumlama yapılan bebekler ile yapılmayan bebekler karşılaştırıldığında, vajinal tohumlama yapılan bebeklerdeki ortamın tıpkı vajinal ortama benzediği ortaya çıktı.
Öte yandan vajinal tohumlamaya her ne kadar talep artmış olsa da konu hakkında zararları ve yararlarını gösterecek kapsamlı bir araştırma bulunmuyor. Bakterilerin transferi yapılırken bebeğe zararlı olabilecek bakterilerin de bu yolla bebeğe bulaşabileceğini ihtimaller arasında.