DOLAR 32,3658
EURO 34,9484
ALTIN 2.325,25
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Vajinal Tohumlama Nedir? Vajinal Tohumlama İşlemi Nasıl Yapılır?

07.12.2021
A+
A-

Vajinal tohumlama işleminin son yıllarda uygulanma oranı giderek artıyor. Peki vajinal tohumlama işlemi nedir, zararlı mıdır, kimlere uygulanabilir? İşte tüm detaylar…

Normal doğan bebekler vajina kanalından geçerken vajinal florasıyla yani vajinal dost bakterilerle karşılaşır. Ancak sezaryen doğan bebekler bu teması sağlayamaz. Vajinal tohumlama işleminde ise sezaryenle doğan bebeklerin annelerinin vajinasında yaşayan iyi bakterilerle buluşturmak.

Vajinal Tohumlama İşlemi Nasıl Yapılır?

Bu işlemde annenin vajinal sıvısından alınan numune, bebeğin derisine ve ağzına sürülüyor. Vajinal tohumlama ile uzun vadede çocuğun sağlığını geliştirmesi, özellikle de bağışıklık sistemi hastalıklarını azaltmak amaçlanıyor. Anne karnında steril ortam ve ilk dünyaya gelinen o anda bebek ve bakteriler arasında görülmez bir bağ oluşuyor.

Birmingham Üniversitesi’nden Prof. Peter Brocklehurst “Bebeğin kendi bağışıklık sisteminin ilk tepki vermesi gereken şey bu ilk birkaç bakteri. Bir şekilde bebeğin bağışıklık sistemine ilk ayarı verdiği için önemli olduğuna inanıyoruz” diye konuşuyor.

Normal doğum ve sezaryenle dünyaya gelen bebeklerin, bakteriler, virüsler, mantarlar ve arkelerden oluşan mikrobiyomları arasında göze çarpan farklar var. Yapılan başka bir çalışmada çalışmada sezaryende vajinal tohumlama yapılan bebekler ile yapılmayan bebekler karşılaştırıldığında, vajinal tohumlama yapılan bebeklerdeki ortamın tıpkı vajinal ortama benzediği ortaya çıktı.

Öte yandan vajinal tohumlamaya her ne kadar talep artmış olsa da konu hakkında zararları ve yararlarını gösterecek kapsamlı bir araştırma bulunmuyor. Bakterilerin transferi yapılırken bebeğe zararlı olabilecek bakterilerin de bu yolla bebeğe bulaşabileceğini ihtimaller arasında.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.