DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Paz 22°C
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 22°C

Uzun zaman açık kalan bilgisayarda RAM neden dolar? Bilgisayarl kullanıcıları o kadar fazla sorun yaşayabilir. Bu yazımızda da, uzun vakit açık kalan bilgisayarda…

19.04.2020
A+
A-

RAM’in alıştırma prensibini kavramak ile başlayalım. Açılımı Random Access Memory olan bellekler, sistemin istediği alanı rastgele verdiği için bu ismi almıştı. Bilgisayarınızda çalıştırdığınız her oyun veya program, bellekten bir bölge ister. İşletim sistemi de bazı ayarlamalar yaparak, bellekteki bu alanı ihtiyacı olan programa veya oyuna tesadüfen olmak üzere verir. Bellekteki bu ayrılan alana blok denir. Her blok, parçalardan oluşur ve her parçanın bir adresi vardır. Verilerde bu parçaların içerisinde tutulur fakat varmak için adrese ihtiyaç vardır.

Bu kısmı daha sıcacık anlamak için yukarıdaki görsele bakabiliriz. Bellekte ayrılan bloklara “site” diyebiliriz. Blok içerisindeki parçaları da, site içerisindeki “evlere” benzetebiliriz. Blok adresleri de bu durumda evlerin kapıları olur. Belleğin işleyişine geçtiğimizde, istenilen bir programa gerekli alanı ayırdıktan sonra, program ve kullanıcı parçaların içerisindeki kayıtlı veriye ulaşmak ister. Bu yüzden, işletim sisteminin parçaların adreslerini biliyor olması gerekli. Adresi bilinemeyen veriye işletim sistemi katiyen ulaşamaz.

RAM niçin dolar sorusunun cevabı ise bu noktada oluşuyor. Fiilen bu durumun sebebi bizler değiliz. İşimiz bittiğinde çalıştırdığımız oyun veya programdan çıktıktan sonradan, adi şartlarda bellekte ayrılan bu alanın da boşaltılması gerekir. Oysa, sürükleyici derlenmemiş bir takım oyun veya programlar, kapatıldıktan daha sonra bu ayrılan alanı boşaltmayı unutur ve parçaların içerisindeki adresleri kaybeder. Adresler kaybolmasına karşın içerisindeki veriler kaybolmaz. Bu sebeple bellek bu alana ulaşamaz ve diğer bir program için bu alanı ayıramaz. Oysa adresi kaybolan bu parçalar, bellekte yer tutmaya devam eder.

Olağan şartlarda bu durumun yaşanması böylece muhtemel yok. Ancak bilgisayar ne kadar uzun zaman açık kalır ve ne kadar çok program çalıştırılırsa, bu durumun yaşanma olasılığı da böylece artar. Bazen program çalıştırmazken bile belleğin batmış olmasının sebebi budur diyebiliriz. Bu durumun çözümü ise, bilgisayarınız baştan başlatmaktan geçiyor. Bu Nedenle belleği temizleyebilirsiniz.

Bilgisayarınızda ne dek çok RAM varsa, programlarda o kadar pozitif bölge ayırabilirsiniz. Belleklerdeki alanlar bu sebeple önemlidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.