DOLAR 32,5212
EURO 34,9672
ALTIN 2.435,78
BIST 9.776,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Uzmanlar Uyarıyor Yanlış Hacamat Uygulamasına Dikk…

05.03.2021
A+
A-

Doktorlar hacamat tedavisinin sadece hastanede uzmanlar tarafından yapılması gerektiğinin altını çiziyor. Vatandaşları suistimal eden uygulamalara dikkat!

Düzce Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Kaya, kupa tedavisinin (hacamat) sertifikası olan doktorlar tarafından hastane ve merkezlerde yapılması gerektiğini vurgulayarak  ‘Nelere iyi geleceği konusunda hastaları kandırmamak gerekiyor. Bu konuda oldukça fazla suistimal var. Hastanın modern tıptaki tedavilerinin önüne geçmemesi gerekiyor’ şeklinde konuştu

Prof. Dr. Kaya, ‘Kupa tedavisi, halk arasında bilinen adıyla hacamat tedavisi binlerce yılık bir geçmişi var. Milattan önceki yıllara dayanıyor. Özellikle dinimizde bazı hadisler olduğu için dini bir yönü de var. Bu nedenle halkımızın hacamata yoğun ilgisi var. Bu tedavinin birkaç şekli var. Asıl hacamat diye bilinen vücuda kesiklerin atıldığı, kupalarla vakumlandığı vücuttan bir miktar kanın çekildiği bir tedavi şekli. Bunun kesi atılmadan kuru kupa şeklinde tedavisi de var. Evlerde büyüklerin uyguladığı kupa çekme uygulaması bunun farklı bir şeklidir. Birçok hastalıkta uygulanıyor’ dedi.

DOKTORLAR GİBİ HASTALARINDA ÇOK DİKKATLİ OLMASI GEREKİYOR

Hacamatın sadece doktorlar tarafından uygulanması gerektiğini vurgulayan Kaya, ‘Aslında yaygın olarak suistimal de ediliyor. Hastane ortamlarında, ruhsatlı merkezlerde doktorlar tarafından yapılması gerekiyor, tabi doktorların da sertifikalı olması gerekiyor. Kesinlikle dezenfeksiyon kurallarına dikkat edilmesi gerekiyor. Kanlı bir işlem olduğu için hastaların cildine değen tüm ekipmanların steril olması gerekiyor. Çıkan atıkların tıbbi atık yönetmeliğine göre bertaraf edilmesi gerekiyor. Kesilerin derinliklerinin iyi ayarlanması ve uygulamanın sıklığının hangi hastaya ne kadar kupa uygulanacağı, ne kadar kan çekilecek bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Hastanın belli hastalıkları var mı? İlaç kullanıyor mu? Bunlar dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle kanama ve anemi problemi olanlara için daha dikkatli olmak gerekiyor. Gerekirse yapmamak gerekiyor. Her şeyden önemlisi nelere iyi geleceği konusunda hastaları kandırmamak gerekiyor. Bu konuda oldukça fazla suistimal var. Hastanın modern tıptaki tedavilerinin önüne geçmemesi gerekiyor. Hastanın fayda bulacağı tedaviler varsa önceliğin buna verilmesi gerekiyor. Dini bir yönü olduğu için vatandaşlarımız hastalık dışında kendi isteklerine göre de hacamat yaptırabilirler. Hatta zaman zaman bazı ünlü oyuncular ve sporcuların da yaptırdığını duyuyoruz. Yurt dışında da popüler, sadece bizim ülkemizde değil. Tüm dünyada bilinen bir uygulama şeklidir.’ dedi.

HACAMAT ÇOĞU HASTALIĞA ŞİFA OLUYOR

Prof. Dr. Kaya, klinik testler sonucunda hacamat tedavisinin bazı hastalıklara iyi geldiğini belirterek “Birçok hastalıkta kullanılıyor. Fakat kanıta dayalı hastalıklarda klinik çalışmaların yapıldığını görüyoruz. Klinik çalışmalar sonucunda bazı alerjik hastalıklarda, otoimmün hastalıklarda, kas, eklem, tendon ağrılarının olduğu hastalıklarda faydalı olduğuna dair bilimsel veriler var. Çıkan kandaki bazı vücuttan atılması gereken maddelerin bu şekilde vücuttan atıldığına dair veriler de var. Bu amaçla detoks niyetiyle yaptırılıyor. Bütün bunlar birleştiği zaman insanlar bundan bir fayda umdukları için yaptırıyorlar” diye konuştu.

VATANDAŞLARIN ÜMİTLERİNİN SÖMÜRÜLMEMESİ GEREKİYOR

‘Bazı insanlar hastalıklarına şifa arıyorlar. Özellikle modern tıpta tedavi bulamadıkları durumda bu tür tedavilerden çözüm arıyorlar. Vatandaşların ümitlerini sömürmeden, onlara zarar vermeden, faydalı uygulamalar kişiler için uygun olabilir’ dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.