DOLAR 32,5093
EURO 34,9403
ALTIN 2.433,27
BIST 9.781,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Uzmanlar Uyardı! Teknoloji Bağımlılığına Dikkat!

12.05.2020
A+
A-

Uzman Psikolog Mehmet Dinç, yaptığı açıklamada, COVID-19 salgını sürecinde evde kalan vatandaşlar için teknoloji bağımlılığına ilişkin uyarıda bulundu.

Böyle bir sürecin halk tarafından beklenmedik olduğunu belirten Dinç, “Bu kuşak insanlık için yeni bir deneyim oldu. Dolayısıyla böyle bir dönemde halk müziği, kendileri için en basit ulaşılabilir ve en çok misafir etme verecek, streslerini azaltacak kaynaklara yöneldi. Alt bu süreçte teknoloji, en kolay ulaşılabilir, en ucuz, stresi en fazla azaltan kaynak oldu. Bu sebeple şimdiye kadarki süreçte teknoloji kullanımının fazla fazla olduğunu görüyoruz,” ifadelerini kullandı.

“İLK ILK OLARAK ANLAŞILIR BİR DURUMDU”

Ne süre biteceği süresiz olan bu süreçte insanların teknolojik aletlerle süre geçirmesinin ilk ilk olarak uyarlama için anlaşılabilir bir durum olduğunu ifade eden Dinç, “Adeta 40 gün geçti. Bu süreçte insanın mevcut duruma ve dönemin içinde bulunduğu şartlara adapte olabilmesi için daha işlevsel davranışlarda bulunması gerekiyor,” dedi.

Dinç, özellikle bu süreçte sokağa çıkma yasağı getirilen 20 yaş altı gençlerin vakitlerini evde geçirdiklerini hatırlatarak, şu açıklamalarda bulundu:

“Bu gruptaki gençler vakitlerini evde geçiriyor ve enerjilerini atamıyorlar. pek enerjiye sahipken evde bu dek uzun vakit kalmak ister istemez ciddi anlamda gerginlik biriktiriyor. Şehir Halkı hayatında çocuklar ve gençler daha önce böyle bir deneyim yaşamadıklarından, ister istemez tek bildikleri ve en ulaşılabilir faaliyet olan teknolojiye daha çok sarılmayı seçim ettiler.”

Gençlerin birbirleri ile iletişim halinde almak için teknolojiyi sık kullandıklarının altını çizen Dinç, “İrtibatta kalmak kesinlikle bir ihtiyaçtır. İhtiyaca tiryakilik olmaz. Bağımlılık dediğimiz şey ihtiyacın üzerinde kullanımdır. İletişimi de işlevsiz kullanmamaya dikkat etmeliyiz,” diye konuştu.

“OYUN BAĞIMLILIĞINA DİKKAT”

Halihazırda devamlı bu süreçte vaktinin büyük bir kısmını çevrim içi oyunlarda geçiren gençlere uyarıda yer alan Dinç, “Online oyunun bağımlılık yapma riski ve potansiyeli yüksek. Tiryakilik yaptığı vakit bundan böyle bu bir hastalık olarak açıklama edilir. Tiryakilik da çok dirençli bir hastalıktır, hayattaki diğer fonksiyonları bitirir, götürür,” dedi.

Gençlik evresinin, insanın gelişimi açısından en kritik dönem olduğunun altını çizen Dinç, şu açıklamalarda bulundu:

“Bu dönemde gençlerin boyunun uzaması, kilosunun oturması veya sağlıklı uyuması gerekiyor. Dinç beslenmeleri gerekli. Gençlerin kişiliğine ve yeteneklerine yatırım yapması gerekiyor oysa kendini geliştirmesi için yapması gereken gelişim ödevlerinden online oyun sebebiyle geri kalıyor. Bilhassa gelişimin kritik olduğu erginlik döneminde, online oyunlarda uzun saatler geçirmenin telafisi yok.”

Sağlıklı, internet ve teknolojinin mecburi bir şekilde hayatın merkezinde yer aldığını vurgulayarak, “Oyun dediğimiz şey eğlence için yapılıyor. İnsan eğlenceye 12 saat ayıramaz, bu hayatın doğasına zıt. 1-2 saati eğlenceye ayırıyorsak 4-5 saat gelişimimize ayıralım. İnterneti hayatımızdan çıkarmayalım ama 1-2 saat kullanımdan sonradan kabiliyetlerimizi ilerletmek ve kendimize oturtmak için çalışalım,” dedi.

İLİşKİLİ HABERLER Teknoloji Bağımlılığı ve Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı

Teknoloji Bağımlılığı ve Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı

Sigara Bağımlılığından Psikoterapi ile Kurtulmak Mümkün

Sigara Bağımlılığından Psikoterapi ile Kurtulmak Muhtemel

Bağımlılığı Yenmek İmkansız Değil!

Bağımlılığı Yenmek İmkansız Yok!

Türkiye Teknoloji İle Kalkınacak

Türkiye Teknoloji İle Kalkınacak

İLİşKİLİ GALERİLER Şeker Bağımlısı Olduğunuzu 5 Nedenle Kanıtlıyoruz

Şeker Bağımlısı Olduğunuzu 5 Nedenle Kanıtlıyoruz

İnternet Bağımlılarını Tanımanın Yolları

İnternet Bağımlılarını Tanımanın Yolları

Bağımlı Olduğunuz Nasıl Anlaşılır?

Bağımlı Olduğunuz Nasıl Anlaşılabilir?

Coronavirüs Teknoloji Devlerini Sarstı

Coronavirüs Teknoloji Devlerini Sarstı

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.