Uzmanlar Eski Mısır’da Kanserle Mücadelede Yapılan İlginç Keşifleri Açıklıyor
Eski Mısır’da kanserle mücadelede uzmanların ortaya koyduğu şaşırtıcı keşifleri merak mı ediyorsunuz? Detaylar bu içeriğimizde sizi bekliyor!
Uzmanlar, metal aletlerle yapılan kesik izlerini, 4.000 yıldan daha eski kafataslarında bulunan tümör izleriyle ilişkilendirerek Eski Mısır’da kanserle mücadelede yapılan ilginç uygulamaları ortaya çıkardılar. Bu önemli bulgular, M.Ö. 2500 yılına tarihlenen 30’lu yaşlardaki bir adamın ve M.Ö. 500 yılına tarihlenen 50’lerindeki bir kadının kafataslarının detaylı incelenmesi sonucunda elde edildi.
Her iki kafatasında da hasarlı kemikler ve alet izleri bulunması, bu kişilerin büyük olasılıkla beyin kanseri hastalığına yakalandığını ve beyin tümörlerini çıkarmak için cerrahi operasyon geçirdiklerini göstermektedir.
İspanya’daki Santiago de Compostela Üniversitesi’nden Profesör Edgard Camaros, “Bu keşif, Eski Mısır’da kanserle mücadelede kullanılan tıbbi yöntemlere dair benzersiz bir ışık tutmaktadır. Tıbbın geçmişine dair önemli bir bakış açısı sunmaktadır,” açıklamasında bulundu.
Eski Mısır’ın metal işleme konusundaki uzmanlığı ve bakır, demir ve altın gibi metalleri dekoratif amaçlarla kullandığı bilinmektedir. Ayrıca, diş çürüklerini metal dolgularla tedavi etme, kırık kemikleri atellerle sabitleme ve bal ve bitkilerle hastalıkları iyileştirme gibi tıbbi uygulamalar gerçekleştirdikleri bilinmektedir.
Bu bulgular, Eski Mısırlıların kanseri anladığını ancak etkili bir şekilde tedavi edemediklerini göstermektedir. Kanserin, o dönemde insanların uzun yaşamamaları nedeniyle Eski Mısır’da daha az görüldüğü düşünülmektedir.
Araştırmacı Tatiana Tondini ise, “Eski Mısırlılar karmaşık kırıkları tedavi edebilmiş olsalar da, kanser hala tıbbi bilgi açısından bir sınırdı,” açıklamasında bulundu.