DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Uzmanlar 2020 TYT sınavını değerlendirdi

27.06.2020
A+
A-

28 Haziran Pazar günü ise YKS ikinci oturumu Alan Tatminkarlık Testleri (AYT) ve YKS üçüncü oturumu Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacak.

Uğur Okulları Sınavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adaletli Kurt ve Lise Akademik Kurulu öğrencilerden alınan bilgilere göre YKS’nin ilk oturumu olan TYT’yi değerlendirdi:

Uğur Okulları Sınavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adaletli Kurt, sınavla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“2020 TYT, ÖSYM formatına ve MEB müfredatına uygun bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Sınav kapsamının, yapılan MEB kazanım sadeleştirme açıklamasına uygun hazırlandığı görülmüştür. Keza 30 dakika pozitif vakit verilmesi çalışan öğrenciler için avantaj sağlamıştır. Türkçe ve Tarih dersi sorularının bütün kademelerden, felsefe dersi sorularının 11. sınıf kademesinden, diğer derslerin ise 9. ve 10. sınıf kademesinden olduğu görülmüştür. Matematik testinde sorular hikayeleştirilerek esas bilgi sorgulanmış; öğrencinin soruyu ilk okumada anlayıp basit matematik bilgisi ile yorumlaması ve hatasız operasyon yapması istenmiştir. Geometride ise olağan geometri yerine, geometriksel düşünmeyi ön plana çıkaran sorular yer almıştır. Türkçede önceki yıllardan ayrı olarak paragraf sorusu artırılmış, dil bilgisi azaltılmıştır. Sosyal Bilimler’de bütün bölümlerden orta kolaylıkta sorular sorulmuştur. Fen Bilimleri testi soruları ise geçen sene olduğu gibi beklenilen seviyede, temel bilgileri sorgulayacak şekilde sorulmuştur. Tüm derslerde TYT formatı olan doğru okuma, doğru düşünerek açıklama yapabilme ve zamanı iyi kullanarak kusursuz operasyon yapma yetkinlikleri ölçülmüştür.”

TYT Matematik sorularını değerlendiren Uğur Okulları Lise Matematik Akademik Kurul Üyesi Nilda Yüksel, “Matematik ve geometri soruları 9. ve 10. sınıf konularını kapsamaktadır. Matematik soruları okuduğunu anlayabilme, mantıksal düşünce yürütme, matematiksel olarak ifade etme ve işleme yöneliktir. Paragraf olarak düzenlenmiş soruların özenli okunması gerekmektedir. Geometri soruları çoğunlukla modelleme ve hikayeleştirme kurgusuyla hazırlanmış, reel hayatla ilişkilendirilmiş, geometriksel düşünme becerisini ölçen niteliktedir” dedi.

Türkçe soruları değerlendiren Uğur Okulları Türk Dili ve Edebiyatı Akademik Komite Üyesi Cevdet Eyüboğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkçe sorularında siklet tekrar okuma ve okuduğunu anlayıp yorumlama üzerinedir. Sınavda öğrencilerimizden aldığımız duyumlara tarafından 7-8 soru dil bilgisi iken geriye doğru kalan sorular paragraf, cümlede anlam ve sözcükte amaç sorularından gelmiştir. 2020 TYT’ deki dil bilgisi soruları 2019 TYT’ den bambaşka olarak daha az sayıda sorulmuş. Manâ bilgisi olarak tanımladığımız sorularda kullanılan dilin yalın olması ve güncel olaylardan dargın olması soruların çözülebilirliğini artıracaktır ama 2019 yılına oranla soru sayısı artmış olan paragraf sorularındaki çeldirici seçeneklerin kuvvetli olması öğrencilerin süre kaybına niçin olmuş gibi görünmektedir. Sorulan dil bilgisi sorularının da öğrenciye zaman kaybettirmiş olabileceği ancak baskı olarak nitelendirilecek tarzda sorular olmadığı görülmektedir.”

Fizik sorularını değerlendiren Uğur Okulları Fizik Akademik Komite Üyesi Volkan Alpay, “2018 yılından bu yanlamasına soru formatındaki matematiksel işlemlerden arındırılmış, esas veri düzeyini, okuduğunu anlayıp açıklama yapabilme yeteneğini ve dikkati ölçen soruları bugün yapılan TYT sınavında da ağırlıklı olarak görmekteyiz. TYT’ deki 7 fizik sorusunun 9. derslik ve 10. derslik müfredatlarından sorulduğu görülmektedir. Sorulara güçlük açısından bakıldığında herkesin yapabileceği soruların yanına bir kısım sorularda ayırt edicilik ön plana çıkmaktadır” yorumlarında bulundu.

Kimya sorularını yorumlayan Uğur Okulları Kimya Akademik Kurul Üyesi Bedrettin Boyacıgil, “Kimya soruları beklenildiği gibi 9. ve 10. derslik müfredatında belirtilmiş konuları içermektedir. Sorular müfredattaki konuları tarayacak şekilde düzenlenmiş, önceki yıllarda olduğu gibi temel bilgileri sorgulayacak şekilde sorulmuştur. Beklenilmeyen bir soru ile karşılaşılmamıştır. Öğrenciler soruların ifadesinin net ve anlaşılması mümkün olduğunu belirtiyor. Hem soruların sıradan düzeyde olduğunu ve çalışmalarının sonucunu iyi bir şekilde alacaklarını ifade ediyorlar” dedi.

Biyoloji sorularını değerlendiren Uğur Okulları Biyoloji Akademik Kurul Üyesi Asuman Kılıç, “Fen Bilimleri testinde bulunan Biyoloji sorularının ortaöğretim müfredat kazanımları ile uyumlu olduğu ve soru formatının geçen yıl ile aynı olduğu görülmüştür. Sorular 9. ve 10. derslik müfredatını kapsamaktadır. Soruların temel veri düzeyinde, özellik ve kapsam olarak ÖSYM formatına yerinde, beklenilen güçlük derecesinde olduğu düşünülmektedir” ifadelerinde bulundu.

Coğrafya sorularını değerlendiren Uğur Okulları Coğrafya Akademik Komite Üyesi Davut Gürler, “Coğrafya sorularının, 9. ve 10. sınıf karşılıklı müfredatını ve ünitelerini kapsadığı görülmektedir. Düzenli olarak çalışan, harita okuryazarlığı iyi olan öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği sorular yöneltilmiş. Ayrıca öğrencilerden aldığımız duyumlara kadar anlaşmazlığa neden olan herhangi bir soru bulunmamaktadır” diye konuştu.

Tarih sorularını değerlendiren Uğur Okulları Tarih Akademik Kurul Üyesi Zeynep Ergün,
“Öğrencinin hem açıklama hem de ilk elden bilgi düzeyini ölçen sorular sorulmuştur. Daha önceden yayınlanan örnek sorularda olduğu gibi resim, şekil, grafik gibi içeriklere yer verilmemiş. Alışılmış soruların yanı sıra öncüllü sorulara da yer verilmiş. Sorularda açık, net ve kavranabilir bir dil kullanılmış. Sınav konularına baskın olan, soru kökünü içten okuyan, esas kavramları doğru yorumlayan ve düşünce yürüten öğrencilerin yapabileceği nitelikte olup sorular orta düzey güçlük seviyesine sahiptir” yorumlarında bulundu.

Felsefe sorularını değerlendiren Uğur Okulları Felsefe Akademik Komite Üyesi Gülay Ataç, “Sorular, müfredata yerinde olup, öğrencinin paragrafı tedbirli ve dürüst okuma becerisini, arkasından da bilgiye dayalı yorum gücünü ölçmeye yöneliktir. Soruların ifade biçimi açık ve anlaşılması mümkün olup orta düzeyde bir zorluk içermektedir. Felsefenin temel kavramlarını bilmeyi ve bunlara dayanarak us yürütüp yorum yapmayı gerektiren bir sınavdır” dedi.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını yorumlayan Uğur Okulları Din Kültürü ve Etik Bilgisi Akademik Komite Üyesi Gökhan Karaman ise şu değerlendirmelerde bulundu:

“Daha fazla okuduğunu kavrama ve anlarken de öğrenciye bir arz bilgi sahibi olması gerektiğini andıran sorulardan oluşmuştur. TYT’ de temel bilgi gerektiren sorular olmasına karşın gerçi soruların içeriğine bakacak olursak öğrencinin soruları doğru cevaplayabilmesi adına birtakım özet bilgilere sahip olması gerektiği görülmektedir. Sınavın paragraf ağırlıklı sorulardan oluşması bizleri şaşırtmamıştır. Soruların açıklama biçimi açık ve anlaşılırdır. Zorluk düzeyi önceki yıllardaki TYT sınavlarıyla benzer seviyede olup beklenildiği gibidir. Sınav basit ve orta zorlukta sorulardan oluşmuştur.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.