DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Ünlü Şef Recep İncecik’ten Enfes Osmanlı Mutfağı Tarifleri!

TUZDA TAVUK DOLMASI TARİFİ Malzemeler: 1 adet bütün tavuk 6 kilogram kaya tuzu 2 adet yumurta beyazı 1 su bardağı su Safran Kekik Ada çayı Karabiber Yenibahar Biberiye Pilav içi için: 2 su bardağı pilavlık pirinç 2 yemek kaşığı tereyağı 2 yemek …

19.03.2024
A+
A-

TUZDA TAVUK DOLMASI TARİFİ

Malzemeler:

1 adet bütün tavuk

6 kilogram kaya tuzu

2 adet yumurta beyazı

1 su bardağı su

Safran

Kekik

Ada çayı

Karabiber

Yenibahar

Biberiye

Pilav içi için:

2 su bardağı pilavlık pirinç

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı sıvı yağ

Yarım çay bardağı dolmalık fıstık

Yarım çay bardağı kuş üzümü

2 su bardağı sıcak su (400 ml)

1 çay bardağı sıcak su (sonradan ekleniyor)

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı tarçın

1 çay kaşığı karabiber

Diğer taraftan bütün tavuğumuz yıkanır ve varsa tüyleri ütülenir. Bu tarifte organik tavuk kullandım. Eğer bulabilirseniz köy tavuğu daha geç pişer ama daha sağlıklı ve lezzetli olacaktır, tavsiye ederim. Tavuğun içi fazla bastırmadan pilavla doldurulur. Çok sıkıştırırsanız pilavınız hamur olabilir. Tavuğun ayakları ya derisinden geçirilerek sıkıştırılır ya da mutfak ipi ile bağlanır, böylece pişerken açılması önlenmiş olur.

Bütün tavuk en kallavi ziyafet sofralarındaki misafirleri bile ağırlayacak kadar görkemli bir yemek. Şimdi gelin hepimizin sevdiği, lokum gibi pişmiş bütün bir tavuğu tuzda pişirelim. Çoğumuz için şaşırtıcı olan bu güzel yemeği hazırlamasının kolaylığı ve sunduğu lezzet ile göz dolduruyor. Üstelik tuzun içinde ağır ağır piştiği için de tuzda bulunan tüm mineralleri içerisine çekerek çok çok nefis oluyor. Karşınızda yumuşacık pişen, farklı pişirme tekniği ile şaşırtan nefis mi nefis: Tuzda tavuk tarifimiz. Bunca tuzun içinde pişmiş bir tavuktan yenilemeyecek kadar tuzlu olmasını bekliyorsanız eğer yanılıyorsunuz çünkü etrafını saran tuz tabakası tavuğa bir nevi tandır işlemi yaparak eşit şekilde ve yumuşacık pişmesini sağlıyor ancak içerisine nüfuz etmiyor. Yani servis ettikten sonra ekstra tuz ilavesi yapmanız bile gerekebilir. Üstelik sofraya getirdikten sonra bir çekiç yardımıyla tuzu kırmanız gerektiği için, misafirlerinize hoş ve farklı görsellikte bir sunum yapıyor olmanız da bu güzelliğin ekstrası.

ÇAM FISTIĞI HOŞAFI TARİFİ

Matlup fıstık lardan usulüyle iç zarlarından ayıklayıp bütünce ayırıp hurdelenmişlerini taş havan da gülâb yahut bir miktar su ile gereği gibi dakk ve hallettikten sonra seyrecik astardan süzüp işbu luâbı mikdâr-ı kifâye şeker veya şurup ve su ile şerbet edip mukaddem hazırlanan fıstık tanelerini üzerine ba’de’l-vaz tenâvül buyrula.

Çam fıstığı ve badem dahi bunun aynıdır. Bazıları taze ceviz in dahi iç kışrını izale edip böylece tertip edip istimal ederler. Latif olur.

NAR HOŞAFI TARİFİ

Bu hoşaf genellikle her yerde yapılır. Hazırlanması kolay olduğu için hemen temin edilebilir. Ancak, çok lezzetli olmaz. Yukarıda belirtildiği gibi, iri taneli narların dışındaki narları ezerek süzgeçten geçirin. Sonra yarım okka nar suyu, yarım okka şeker ve yarım okka su ekleyin. Bir kere kaynatıp süzgeçten süzün. Bu karışımdan yeterli miktarda şerbet hazırlayıp kâseye koyduktan sonra üzerine bir veya iki fincan dolusu nar ekleyerek tüketin. Son derece lezzetli ve kıvamı tam olacaktır.

Haberler.com

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.