DOLAR 32,5120
EURO 34,9490
ALTIN 2.435,29
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Üniversite tercihinde ‘Ben yapamadım, sen yapacaksın’ demeyin

09.07.2021
A+
A-

2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonrası hem üniversite adaylarına hem de ailelerini önemli bir tercih dönemi beklediğini ifade eden İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Eğitim Koçu Hatice Nilgün Akçay, “Geleceklerini şekillendirecek meslek seçimini yaparken üniversite adaylarının, kendi istekleri ve ailelerinin beklentilerinin arasında kalmaları nedeniyle sıkıntılı bir süreç geçirmektedir. Ailelerin bu tutumu bu noktada çok önemlidir” dedi.

“Aile baskısı yanlış tercihe neden olabilir”
Her üniversite adayının bu süreçte endişeli ve stresli günler geçirdiğini hatırlatan Akçay, her adayın birer birey olduğunun kabul edilmesi gerektiğini ve meslek seçimi noktasında adayın kişisel özellikleri ve tercihlerinin mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizdi. Adaylar, aile büyüklerinin hayallerini gerçekleştirme beklentisinin kendileri üzerinde önemli bir baskı unsuru olabileceğine dikkat çeken Akçay, “Sana sunduğumuz imkânlar zamanında bana sunulsaydı doktor ya da mühendis olurdum. Ben yapamadım ama sen yapacaksın.” gibi baskılarda bulunarak çocukları hiç sevemeyecekleri bir mesleğin dar kalıplarına yerleştirmenin ileride telafisi zor sorunlara neden olacağını belirtti.

En büyük sihir doğru iletişim
Aile büyükleri ile üniversite adayı arasında kurulacak kuvvetli iletişimin bu süreçte yaşanması muhtemel gelişebilecek sorunların aşılmasında etkili olacağının altını çizen Akçay, “Zamanında ailesinin yaptığı tercih ile üniversite eğitimi alan ancak mesleğini yaparken de mutsuz olduğu için başarılı olamayan ve 40’lı yaşlarından sonra yeniden bu kez istediği alanda eğitim almak için üniversite sınavına giren pek çok kişi ile karşılaşıyoruz. Bu sorunları aşmanın ilk adımı aile içinde iletişimi sürekli kılmak. Birey olarak kabul edilen üniversite adayının kişisel özelliklerinin gözlendiği, isteklerinin desteklendiği bir aile ortamında hem adayın hem ebeveynlerin ortak kararı ile yapılan tercihler daha mutlu ve başarı ile sonuçlanacak bir sürecin başlangıcını oluşturacaktır” açıklamasında bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.