DOLAR 32,3733
EURO 34,5831
ALTIN 2.381,24
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 19°C

Havacılık öğrencilerinden ‘havalı’ başarı

01.07.2020
A+
A-

Yesevi Havacılık Lisesi’nin ‘döner kanat’ ve ‘sabit kanat’ alanlarında iki takımı, TÜBİTAK ve Teknofest işbirliği ile Gaziantep’te düzenlenen İnsansız Hava Aracı (İHA) yarışmasına katıldı. Havacılığın gelişmesi ve gençler arasında yaygınlaşması için online eğitim ve bedensel takviye gibi destekler veren TÜBİTAK’ın yarışmasına Türkiye’nin ayrı illerinden 289 takım katıldı. Lise kategorisindeki takımlar, bu sene öncelikle yarışmaya kabul edildi. Yarışmada Yesevi Havacılık Lisesi’ni temsilci ‘Yesevi Alparslan’ ve ‘Yesevi Kocatürk’ takımları, yüksek puan alarak raporlama aşamasına geçti.

Kodalak: “İHA’lar konusunda tecrübeliyiz”
Yesevi Havacılık Lisesi Idare Heyeti Başkanı Ali Kodalak, okulda ürettikleri drone ve model uçaklar doğruca İHA’lar konusunda tecrübe kazandıklarını belirterek, yarışmadaki başarılarında bu çalışmalarının etkili olduğunu ifade etti.

Kodalak, bu süreçte mektep bünyesinde tam zamanlı ödev yapan uçak mühendisleri ve teknisyenlerinin danışmanlık verdiğini,bilirkişi akademik kadronun pandemi sürecinde de evden eğitim vermeye devam ettiklerini vurguladı.

Kodalak, okul hakkında yaptığı açıklamada da şunları söyledi: “Uçak karoser/motor bakım teknisyenliği alanında etkinlik gösteren okulumuzun öğrencileri aerodinamik, pervane ve İHA dersleri alıyor. Öğrenciler kendi hava araçlarını kendileri yapıyor. İddialı tasarımlarıyla göz dolduran gençler, otonom uçuş yazılımları ile yapay zekâya sahip İHA’lar geliştiriyor. ‘İHA0′ ve ‘İHA1′ eğitimlerinde ticari lisans alarak okuldan mezun olan öğrenciler, haritalama, fotoğrafçılık, askeri İHA ve SİHA alanlarında da çalışma imkanı bulabiliyor. Modül sınavlarını okulda tamamlayan öğrenciler, stajlarını havalimanlarında yapıyorlar.”

Yeni cins uçak simülatörü
Hem yapılan bilgilendirmede; okulun yerleşkesindeki hangarda Cessna 172 Skyhawk uçağı bulunuyor. Okul, G1000 otopilot ile donatılmış simülatörlerinin açılışını Haziran 2020’de yaptı. Türkiye’de birincil defa hakiki bir uçak içinde artırılmış sanal hakikat gözlüğü ile (VR) ahenkli, çoklu kol uçuşu ve alet uçuşu imkânı sağlayan yeni cins uçak simülatörü de kuruldu. Bu kapsamda, PPL lisanslı öğretmenler ile pilotaja hazırlık kursu da veriliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.