DOLAR 32,1837
EURO 34,9511
ALTIN 2.504,86
BIST 10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 22°C
Cts 22°C

UNICEF: “Türkiye, 15 Yaşındaki Çocukların Hayatından En Az Memnun Olduğu Ülke”

03.09.2020
A+
A-

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), aralarında Türkiye’nin de olduğu 41 ülkeyi kapsayan bir araştırma yaptı. Bu araştırma, sanayi ülkelerindeki çocukların memnuniyetleri ve genel sağlık sorunlarını inceliyordu. Yapılan incelemelerde, özellikle de Türkiye için oldukça çarpıcı sonuçlara ulaşıldı.

Zengin ülkelerde çocukların refahını ne şekillendiriyor?” başlığıyla yapılan araştırma, AB ve OECD’ye üye olan bazı ülkeleri içeriyor. Uzmanlar, bu araştırmayla çocukların beden ve ruh sağlıkları, eğitim durumları ile yaşamlarından memnuniyetlerini incelediler. Türkiye, özellikle de 15 yaşındaki çocukların yaşam memnuniyetleri konusunda sınıfta kaldı.

Araştırma

15 yaşındaki çocukların, hayatlarından en az memnun oldukları ülke Türkiye

UNICEF tarafından yapılan araştırmaya göre Türkiye’deki 15 yaş grubu çocuklar, hayatlarından ciddi anlamda memnun değiller. Resmi verilere göre yapılan araştırma, ülkemizdeki çocukların sadece yüzde 53’ünün hayatlarından memnun olduğunu gösteriyor. Bu bağlamda 41 ülkenin en son sırasında yer aldığımızı görüyoruz.

Bu arada, listede Türkiye’nin üzerindeyse Japonya ve Birleşik Krallık ülkeleri yer alıyor. Japonya’daki çocukların yüzde 62’si yaşamlarından memnun olduklarını dile getirirken Birleşik Krallık ülkelerindeki çocuklarınsa yüzde 64’ü yaşamlarından memnun olduklarını ifade ediyorlar. Listenin başı çeken ülkesiyse yüzde 90 memnuniyet oranıyla Hollanda oldu. Hollanda’yı yüzde 86’yla Meksika, yüzde 85’le de Romanya takip etti. 

Çocuk

Çocuk ölümlerinde de maalesef iyi durumda değiliz, aşırı kilo ve obezite sorunumuz var sayılır

UNICEF’in araştırmasına göre 5 ile 14 yaş arasındaki çocukların ölüm oranında da Türkiye, pek iç açıcı veriler sunmuyor. Araştırmaya göre ülkemizdeki çocuk ölümü oranı yüzde 1,96. Listenin en alt sırasında yüzde 2,47 ile Meksika’nın olduğu gerçeğini yok saymazsak, Türkiye’deki çocuk ölümü oranının aslında yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Araştırmanın bu kısmında listenin birinci sırasında yer alan ülkeyse yüzde 0,36 ölüm oranı ile Lüksemburg.

Araştırma, çağımızın hastalığı olan aşırı kilo ve obeziteyle ilgili de sonuçlar içeriyor. Buna göre ülkemizdeki 5 ila 19 yaş arasındaki çocukların yüzde 30’u, aşırı kilo ve obeziteden muzdarip. ABD’de ise bu oran yüzde 42 olarak karşımıza çıkıyor. Japonya, çocuklarının yüzde 14’ünde bu sorunun olduğunu ortaya koyarken, 41 ülkedeki araştırma geneli, her üç çocuktan bir tanesinde aşırı kilo ya da obezite sorunu mevcut gibi görünüyor.

Çocuklar

15 yaşındaki çocukların yüzde 40’ı, temel okuma ve hesap yapma becerisine sahip değil

Yapılan araştırmaya göre 15 yaşındaki çocukların genel eğitim durumu, pek de iç açıcı durumda değil. Çünkü yapılan araştırmaya göre 15 yaşındaki çocukların yüzde 40’ı, temel okuma ve hesap yapma becerisine sahip değil. Eğitim konusunda en iyi ülkeler Estonya, İrlanda ve Finlandiya olarak karşımıza çıkarken en kötü ülkelerse Bulgaristan, Romanya ve Şili olarak belirlenmiş durumda.

Araştırmayla ilgili açıklamalarda bulunan UNICEF yetkilisi Gunilla Olsson, “Esasen yeterli kaynaklara sahip, dünyanın birçok zengin ülkesi çocuklara iyi bir çocukluk imkanı sunmakta başarısız kalıyor.” açıklamasını yaptı. Ayrıca “COVID-19 salgını sırasında çocuklara ve ailelere verilen destek kaygı verici düzeyde yetersiz oldu.” diyen Olsson, pandemi nedeniyle görülen ekonomik krizlerin çocukları yoksul hale getirmemesi gerektiğini söylüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.