Uluslararası Atta Çocuk Sanat Festivali başlıyor
Çocukların kültür ve sanata erişim ve kaliteli zaman geçirme haklarından yola çıkan Uluslararası Atta Çocuk Sanat Festivali’nin ilki geçen yıl İstanbul’da yapılmıştı. Her yaştan İstanbullu çocuğun coşkulu katılımıyla gerçekleşen festivalde bu yıl da, İspanya, Litvanya, Hollanda ve Türkiye’den pek çok sanatçı, çocuklar için performanslarını sergileyecek, atölyeler yapacaklar.
Türkiyenin çok sayıda disiplini kendi bünyesinde toplayan ilk ve tek uluslararası çocuk sanat festivali ATTA, bu yıl, İspanya’dan kısa animasyon film gösterimine de bir bölüm ayırdı. Hollanda’dan da İngilizce “resimlerle interaktif hikaye anlatımı” atölyesinin gerçekleştirileceği ATTA Festival’de ayrıca İstanbul Tiyatro Festivali işbirliği ile çocuklara yönelik çalışan sanatçıların, öğretmenlerin, çocuk ve ebeveynlerinin katılımına açık “Avrupa ve Türkiye’de çocuklar için Kültür Sanat” konulu bir de söyleşi bulunuyor.
Hakan Silahsızoğlu’nun kurucusu olduğu Atta Festival’e bu yıl UNIQ İstanbul, Kozyatağı (Kozzy) Kültür Merkezi, MSGSÜ Şebnem Selışık Aksan Sahnesi, Hisar Okulları Kültür Merkezi, Mustafa Saffet Kültür Merkezi, İngiliz Tarabya Okulları, Salon İKSV ve Tan Sağtürk Akademi ev sahipliği yapacak.
Performanslar
Ipad’lerin masumiyetini sorgulatan, kendi çocukluk anılarındaki göçü anlatan, miniklerin dünyasına puzzle’larla ışık tutan,seslerin mırıltılarına kulak veren eğlenceli gösterileriyle ve performanslarıyla Avrupa’dan pek çok sanatçı, festival için İstanbul’da olacak.
Litvanya
“Puzzle” bir çocuğun tüm gelişim evrelerini görebileceğiniz renkli bir dans performansı. Dansçılar; emekleme, zıplama, yürüme, koşma, alkışlama, saklanma gibi bir bebeğin gelişim dönemlerini sergilemekle kalmıyor, zaman zaman havuç, domates, salatalık, bazen de çiçek olarak canlandırıyorlar. (2 Aralık saat 11.00 ve 13.00 MSGSÜ Şebnem Selışık Aksan Sahnesi)
İspanya
Seslerin Mırıltısı; doğal manzaralardan, kentlerimizin, telefonlarımızın gürültüsüne, her gün karşılaştığımız nesnelere kadar seslerin manipüle edildiği canlı bir performanstır. Geçmişten geleceğe, kağıda yazı yazmadan web’deki yaşamlarımıza bir yolculuğa çıktığımız; gerçek ve fantastik dünyaların yer aldığı bu gösteride, nesneleri, sesleri, mekaniği ve ışıkları işlerken sihirli bir atmosfer yaratılır.
(3 Aralık saat 12.00 ve 14.00’te Kozyatağı Kültür Merkezi’nde)
Hollanda
iPet
Etrafınıza bakın. Muhtemelen herkes bir ekrandaki görüntüye bakıyordur ve bu çok normal gözükür. Ancak sürekli bir bilgisayar tarafından meşgul ediliyorsanız, kendi kendinize nasıl büyüyebilirsiniz? Eğer artık kendiniz için düşünmek zorunda değilseniz hala akıllı kalabilir misiniz? iPad dünyayı daha mı küçük yoksa daha mı büyük bir yer haline getiriyor? iPet sözsüz bir biçimde müzik, sihir ve hareket ile erken yaştaki seyirci için çok komik bir performans.
(30 Kasım – 5 Aralık’ta farklı mekanlarda)
Hollanda’dan bir diğer performans ise “Gece Yolculuğu”
Hikaye anlatıcısı Sahand’ın kendi hikayesi. Üç yaşındayken ailesi ile birlikte İran’dan Hollanda’ya gerçekleştirdiği seyahatini gençler için derleyen sanatçı kendi hikayesini babasından duyduğu halk hikayeleri ile harmanlamakla kalmıyor, kanun eşliğinde müzik ile de birleştiriyor.
Sahand 2017 Amsterdam Fringe Festivali’nde Fringe Gold Award ve 2014 yılında da Yılın Hikaye Anlatıcısı ödüllerinin sahibidir.
(26 Kasım 13.00 ve 15.00’te Uniq İstanbul Sinema salonunda)
Türkiye’den de iki eğlenceli çocuk oyunu var!
“Otobüs Durağında Üç Bencil”
Üç modern soytarı, aynı durakta otobüs beklerler. Ancak tartışmaya, inatlaşmaya başladıklarında….
Bakırköy Belediye Tiyatroları’nın Otobüs Durağında Üç Bencil oyunu, “Sahip olduğumuz zamanı kişisel çıkar, inat ve çatışma yerine yardımlaşma ve arkadaşlık kurma amacıyla kullanabilseydik neleri değiştirebilirdik?” sorusuna cevap ararken küçük seyircilerini güldürmeye hazır!
(2 Aralık 12.00 ve 14.00’te Kozyatağı Kültür Merkezi’nde)
“Özgürlüğe Kaçış”
Antalya Şehir Tiyatroları’nın her yaştan izleyiciye tam bir görsel şölen vaat eden oyununda, bir kafesin içinde sessiz sakin yaşayıp giden bir grup evcil hamsterın özgürlük mücadelesi anlatılıyor. Kafeslerinde oturarak satılmayı bekleyen sevimli hamster ailesi, bir gün peynir çalarken yakalanarak kafese atılan Kocagöz adlı bir fare ile tanışırlar. Çiftliğin gizli köşelerinde özgürce yaşamaya alışmış olan Kocagöz, kafese girdiği andan itibaren kaçış planları yapmaya başlar. Zaman içinde bu planlarına hamsterları da dahil eder ve kendilerini hep birlikte fantastik bir maceranın içinde bulurlar.
(25 Kasım 15.00 Uniq Hall)
Atölyeler
Çocukların aslında doğuştan yaratıcı ve eşsiz sanatçılar olduğunu hepimiz deneyimlemişizdir. Onların içlerindeki sesleri, müziği ve kimseninkine benzemeyen fantastik hikayelerini gün ışığına çıkaracak atölyeler de var ATTA Festivalde..
Onirica Mecanica İspanyolca İngilizce Atölye
Bu atölyede çocuklar İspanya’da teknoloji ve sanatı birleştiren ödüllü sanatçılar Jesús Nieto ve Pedro Guirao ile birlikte çalışarak animasyon bir filmin müziğini oluşturacaklardır.
Küçük obje ve araçları film için gerekli atmosferi yaratmak için kullanarak; normalde
duyamayacağımız sesleri duymayı; bilim ve teknolojinin yardımıyla nasıl bir sanat eseri yaratılabilir bunu keşfedip, deneyimleyeceklerdir.
(1 Aralık 2017 17.30 Tan Sağtürk Akademi)
Çocuklarla İnteraktif Hikaye anlatımı atölyesi
Hikaye Anlatıcısı: Farnoosh Farnia
Hikaye anlatıcısı tabloyu göstermeden resim ile ilgili bilgileri paylaşır ve etrafında bir hikaye oluşturur. Resim ile ilgili fikir çocukların hayalinde olgunlaştığında hikaye anlatıcısı tabloyu gösterir. Çocukların tepkisi ilginçtir çünkü gördükleri tablo hayal ettiklerinden farklıdır.
(25 Kasım 14.00 ve 16.00 Uniq Çocuk Atölyesi)
İnteraktif İllüstrasyon ve Animasyon Atölyesi
Bu atölye illüstrasyon ve animasyonun temelini gösterir.
Çocuklar, temel şekilleri nasıl oluşturacaklarını ve animasyon yoluyla nasıl hayat bulacaklarını öğreneceklerdir. Kısa bir tanıtımdan sonra, çocuklar kendi illüstrasyonlarını yaratabilir ve evlerine kendi yaptıkları küçük animasyonlu bir parçayı götürebilirler.
(25 Kasım 13.00 ve 15.00 Uniq Çocuk Atölyesi)
Söyleşi
Türkiye ve Avrupa’da Çocuklar İçin Kültür Sanat
Söyleşide yer alacak konuşmacılar: Farnoosh Farnia, Füsun Çetinel, Gaye Cankaya, Nisha Besara, Tuğçe Ulugün Tuna, Sinan Canan.
İstanbul Tiyatro Festivali ve Atta Festival’in ilk defa buluşup, birlikte üretmesine olanak sağlayacak olan bu söyleşide, sanatın çeşitli alanlarından uzman isimler, çalışmalarını nasıl kurguladıklarını ve çocuklarla birlikte ne tür deneyimler biriktirdiklerini tartışacaklar.
(21 Kasım 19.00-21.00, Salon İKSV)
İspanya’dan kısa animasyon film gösterimi
Daha önce Bolonya Uluslararası Çocuk Kitap Fuarı’nda gösterilen Ladat Stüdyosu / Balear Adaları Üniversitesi’nden kısa animasyon filmlerin yer aldığı özel seçki ilk kez Türkiye’de!
Yavaş Yemek, Çilekli Pasta, Anma Tohumu,Çocuk Bezlerinde, Ormanda İşleri Yüzüne Gözüne Bulaştırmak, Gösteri, Homurtu, Yumurta, Balık İçin Su Yolu adlı birbirinden ilginç kısa film dizisi festivalde çocukların beğenisine sunulacak.
25 Kasım ve 2 Aralık 12.00 ve 14.00’de Uniq Hall’da / 3 Aralık Kozyatağı (Kozzy) Kültür Merkezi Konferans Salonu 2 ve 3 Aralık 11.00 ve 13.00’te.)
Atta Festival’in 2017 edisyonu; Hisar Okulları, Tan Sağtürk Akademi, İngiliz Tarabya Okulları, Antalya Şehir Tiyatroları, Bakırköy Belediye Tiyatroları, Ataşehir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, İstanbul Tiyatro Festivali, Günışığı Kitaplığı, İsveç Enstitüsü, İsveç Başkonsolosluğu İstanbul, Dutch Performing Arts, Cervantes Enstitüsü, İspanya Ankara Büyükelçiliği, Litvanya Kültür Konseyi, Hollanda Başkonsolosluğu İstanbul, Uniq İstanbul, Ramon Llull Enstitü’sü işbirliği ve katkılarıyla gerçekleşmektedir.