DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

UKOME Toplantısı ve Kararları

UKOME toplantısı ve alınan kararlar hakkında detaylı bilgiler, ulaşım ve şehir planlamasıyla ilgili güncel gelişmeler burada. Detaylar için hemen okuyun.

26.06.2025
A+
A-

UKOME Toplantısının Detayları ve Alınan Kararlar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) toplantısı, İBB Genel Sekreteri Volkan Demir başkanlığında ve Eyüpsultan’da bulunan Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) gerçekleştirildi. Bu önemli toplantıya, ulaşım sektöründeki çeşitli paydaşlar ve temsilciler de katılım sağladı.

Toplantının ana gündem maddeleri arasında, taksi, dolmuş ve minibüsten 8+1 taksiye dönüşüm sürecine ilişkin önemli düzenlemeler yer aldı. Özellikle, taksi plakasına dönüştürülen toplam 717 aracın dönüşüm taahhüt maddesinde yapılan değişiklikler tartışıldı. Bu maddede, “Minibüs plakası taksi plakasına dönüşen taşımacılar en az 3 yıl süreyle sarı, siyah veya turkuaz taksiye geçiş yapamayacaktır” hükmü bulunuyordu. Ancak, sektör temsilcilerinin önerisiyle bu hükümde değişiklik yapılması gündeme getirildi.

Öneri kapsamında, 8+1 olarak faaliyet gösteren 717 aracın, segment serbestliği çerçevesinde normal taksi segmentine geçiş yapabilmesi için imkan tanınması teklif edildi. Bu sayede, araç sahipleri ve esnaf, daha esnek bir hizmet sunma imkanına sahip olacaklar. Aynı zamanda, taksi ve minibüslere ilişkin mevzuatta düzenleme yapılmasıyla, tüzel kişilere kiralanma konusunda yeni bir yasal altyapı oluşturulması da gündeme alındı. Bu kapsamda, isteyen esnafın araçlarını kiralayabilmesi, istemeyenlerin ise dönüşüm yapmaya devam edebileceği belirtildi.

Toplantıda, sektör temsilcileri, iki farklı konu hakkında ayrı oylama yapılmasını talep etti. Birincisi, taksilerin tüzel kişilere kiralanmasına ilişkin yapılan düzenlemenin, ikincisi ise minibüs ve taksi dolmuşlardan 8+1 taksiye dönüşüm hakkının değerlendirilmesi idi. Bu talepler doğrultusunda, iki konu ayrı ayrı oylamaya sunuldu ve tartışıldı.

Oylama sonucunda, “Kurumsal Taksi İşletmeciliği” maddesi tekrar değerlendirilmek üzere alt komisyona sevk edilirken, minibüs ve taksi dolmuştan 8+1 taksiye dönüştürülen 717 aracın, normal taksiye çevrilmesi hakkı ise oybirliğiyle kabul edildi. Bu kararlar, sektörde önemli değişikliklerin önünü açacak ve esnafın hizmetlerini daha esnek ve modern hale getirmesine imkan sağlayacak nitelikteydi.

Bu gelişmeler, ulaşım sektöründe yeni düzenlemelerin ve yeniliklerin habercisi olurken, sektör temsilcileri ve vatandaşlar tarafından da olumlu karşılandı. Toplantının ardından alınan kararlar, önümüzdeki günlerde detaylı uygulama planlarıyla hayata geçirilecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.