DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Uğur Şahin 3. Doz Biontech Aşısının Yüzde 95 Korum…

05.09.2021
A+
A-

Tüm dünyayı etkisi altına alan, son yılların en büyük salgını olarak kayıtlara geçen koronavirüsü önlemede, önemli çalışmalar yapan Biontech kurucularından Uğur Şahin, 3. Doz aşılama hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Biontech kurucularından ve koronavirüs aşısı geliştiricilerinden Uğur Şahin, salgının önüne geçme konusunda en önemli adımlardan biri olan Kovid-19 aşısının 3. Dozu hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Şahin, 3. Doz aşıların yüzde 95 koruma sağladığını belirtti.

3. DOZ KOVİD-19 AŞILARI YÜZDE 95 KORUMA SAĞLIYOR

Geçtiğimiz günlerde online olarak gerçekleştirilen 6. Avrupa İmmünoloji Kongresi’ne meslektaşı Stanford Üniversitesi İmmünoloji Profesörü Mark Davis ile katılan Prof. Dr. Uğur Şahin, şu an dünya gündeminde olan 3. Doz aşılama hakkında yaptıkları çalışmaların bilgileri paylaştı. Kovid-19 karşı geliştirilen mRNA aşısının çalışmaları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Şahin, salgının önüne geçmede 3. Dozun oldukça önemli olduğunu belirtti. 

mRNA ARAŞTIRMA İÇİN 20’DEN FAZLA NÖROJENİ TEST ETTİK

Çalışmalar boyunca birçok yöntem denediklerini, ilk yapılan klinik çalışmalardan bekledikleri kanıtlara ulaştıklarının altını çizen Şahin, her hasta için ayrı ayrı işlem yapıldığını ve hepsinin en ince ayrıntısına kadar kayıt altına alındığını belirtti. 

Araştırma ve geliştirme sürecinin de oldukça titiz çalıştıklarını belirten Şahin, ‘Yaptığımız şey şuydu. Bunları elektronik kayıt, toplu kayıt ve yaklaşımın otomatikleştirilmesine çevirdik. Böylece altı haftadan daha az sürede bu süreç ortaya çıkabilir’ şeklinde konuştu. 

AŞIYI GELİŞTİRMEDE TEKNOLOJİDEN YARARLANDIK

İlk olarak Çin’de görülmeye başlanan ve hızla tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınının önüne geçmek için başladıkları çalışmalarda, günümüz teknolojisinden yararlandıklarını belirten Şahin, ‘2020 salgınıyla karşılaşmak, bu teknolojileri kullanmamıza ve bir aşı geliştirme hedefine olanak sağladı” diyen Şahin, burada kullandıkları kavramın yine aynısı olduğunu ve virüsten korunmak için genetik bilgiyi kullandıklarını aktardı’ dedi. 

Yapılan çalışmaların en ince ayrıntılarının bile ele alındığına dikkat çeken Şahin, ‘20’den fazla nörojeni test ettik, ayrıca hangi aşının en uygun olduğu sorusunu da sorarak daha iyi reseptör bağlama alanı mı yoksa tam sivri uçlu proteinin mi en uygun aşı olduğunu gördük. Varyantların maliyet nötralizasyonunu düzenli olarak analiz ediyoruz. Delta varyantının lokalizasyonunun azaldığını gözlemledik ama yine de sorun yok’ şeklinde konuştu. 

ÜÇÜNCÜ DOZDA YÜZDE 95 KORUMA GÖSTERİYOR

Yapılan çalışmalar incelendiğinde ortaya çıkan verilerin yapılan ikinci doz aşıların üzerinden 2 ay geçmesi sonrası elde ettiklerini belirten Şahin, ‘İkinci dozdan sonra antikor titresinde artan bir zaman aralığı olduğunu ve Delta varyantına karşı korumanın da antikor titrelerini düşürdüğünü görüyoruz. Yine de hastalığa karşı güçlü bir korumamız var. Ayrıca gördük ki bu henüz yayımlanmamış bir veridir, tam nötralizasyon, ikinci dozdan sonra daha yüksek antikor titreleri oluşturan ek üçüncü dozdan sonra sağlanır. Veriler 3. dozda yüzde 95, enfeksiyon kontrolünde yüzde 97 tam korumanın sağlandığını gösteriyor’ diye konuştu. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.