Uğur Dündar’ın örnek kariyeri belgesel oldu
Sözcü Gazetesi’nin haberine göre anketlerde her yıl Türkiye’nin en güvenilir kişisi seçilen Uğur Dündar’ın serüven dolu yaşamı belgesel oldu. Belgesel filminin yönetmenliğini Gökmen Ulu yaptı.
82 dakika süren belgeselde Uğur Dündar’ın kısa kesitlerle çocukluğu, gençliği ve okul yılları, ağırlıklı olarak mesleki nitelikleri ve karakteristik özellikleri anlatılıyor. Filmde Dündar’ın çarpıcı haberleri ve televizyon yayınlarından örnekler serpiştirildi. Bugüne kadar hiçbir yerde yayınlanmamış bazı görüntüler de ilk kez bu filmde yer aldı. Yapımda Gökmen Ulu ile birlikte Kadir Çankaya, kurguda Studium ad. Reklam Ajansı’ndan Bulut Bardak, yönetmen asistanlığında Elif Soysal, Bige Çavuşoğlu, Beril Kurt, Hülya Karabuğday, kamera ekibinde Hakkı Şahin, Yusuf Keskin, Ümit Ertemiz, Serkan Kanter, Serden Çevik, Emir Barcı, Berke Büster görev aldı. Afiş tasarımını Ercan Erciğ, fragmanı Çankaya Ajans’tan Serden Çevik yaptı. Ses düzenlemesi ve mastering ses mühendisi Erdal Kara’nın ekibinden Emirhan Kara, Sinan Kuruoğlu, Okan Salih Ercan gerçekleştirdi. Bu kapsamda 1970’li yıllardaki video seslerinin onarım işlemleri de yapıldı. Belgesel müzik tasarımı görevini Samet Önder Kök üstlendi. Yapımın etkileyici noktalarından biri de kullanılan müzik eserleri oldu. Giriş ve jenerikte Türkiye’nin evrensel değerlerinden Fazıl Say’ın “Kumru” adlı eseri yer alırken, dünya çapındaki klasik müzik bestecisi Can Atilla’nın “İnanç ve Zafer” isimli eseri kullanıldı.
YILDIZ İSİMLER ONU ANLATTI
Belgeselde Uğur Dündar’ın birlikte çalışmış olduğu ve yaşamına tanıklık eden birçok kişi ile röportajlar yapıldı. Özel röportaj yapılanlar şöyle: Müjdat Gezen, Haluk Şahin, Yılmaz Özdil, Metin Akpınar, Bekir Coşkun, İlker Başbuğ, Aziz Yıldırım, Halit Kıvanç, Güneş Tecelli, Emin Çölaşan, Ferda Öngün, Mustafa Hoş, Sedef Kabaş, Mine Özbek, Orhan Baykal, Murat Ergün, Umur Bugay, Yalçın Pala, Atilla Köprülüoğlu, Şaban Sevinç, Ayşenur Arslan, Türel Büyükizgi, Mete Ongan.
“FİLMDE ÖZLEDİĞİMİZ TÜRKİYE’Yİ GÖRECEĞİZ”
Belgesel filmin yönetmeni Gökmen Ulu, “Ben Uğur Dündar’ın öğrencilerinden biriyim. Ustamın belgeselini yapmak benim için onur ve mutluluk verici. Bu yapımdaki amacım dostluk ve vefa duygusunun çok ötesinde, ülkemizde olduğu kadar dünyaya da rol model olarak anlatmak, bu örnek yaşam öyküsünü tarihe not düşerek gelecek nesillere aktarmaktır” dedi. Belgesel yapımında geniş bir ekiple çalıştığını vurgulayan Ulu, “Kimi arasam sevinç ve heyecanla karşılayarak bu işin bir parçası olmanın mutluluğunu yaşadı. Toplumun her kesiminin güven ve sevgisine sahip Uğur Dündar’ın hepimizin ortak paydası ve birleştirici gücü olduğunu bir kez daha gördüm. Aslında bu; yarım asırlık meslek hayatı boyunca halkının iyiliği için yılmadan çalışan dürüst, cesur, fedakar bir adama şükran duygusudur, moral kaynağımız Uğur Dündar’a duyulan saygı ve sevginin tezahürüdür” diye konuştu. Ulu, “Belgesel filmde sadece Uğur Dündar’ın hayatını izlemeyeceğiz, özlediğimiz Türkiye’yi göreceğiz. Filmin başta gençler olmak üzere herkes için umut ve ilham verici olduğuna inanıyorum” dedi.
İLK GALA İZMİR’DE
Belgeseli ticari amaç gütmeden, kamusal hizmet anlayışı ile yaptıklarını belirten Ulu, ilk etapta Türkiye’nin dört bir yanındaki kültür merkezlerinde ücretsiz olarak filmin gösterimini yapacaklarını duyurdu ve tüm halka davette bulundu. Uğur Dündar belgeselinin ilk gala gösterimi İzmir’de yapılacak. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki gala 18 Mayıs cumartesi günü saat 21:00’de başlayacak. 1300 kişilik salonun yanısıra, yazlık sinema havasında izlemek isteyenler için merkezin bahçe bölümüne de dev ekran ve sandalyeler konulacak. Belgesel 25 Mayıs cumartesi saat 21:00’de Kadıköy Caddebostan Kültür Merkezi’nde İstanbullular’la, 29 Mayıs Çarşamba saat 21:00’de Yenimahalle Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi’nde Ankaralılar’la buluşacak. Gala gösterimlerine Uğur Dündar ve pek çok yıldız isim de katılacak.