DOLAR 32,3744
EURO 34,9769
ALTIN 2.326,12
BIST 9.067,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Uğur Dündar yazdı: “Sarıkamış şehitlerine büyük ayıp!..”

04.08.2022
A+
A-

Yıl 1914…

Sarıkamış…

Başkumandan Vekili Enver Paşa, Rus işgali altındaki Kars’ı geri almak için, Aralık ayında büyük bir taarruz başlatıyor.

Paşa, Rusları hiç beklemedikleri yönden, Allahuekber Dağları üzerinden vurmayı planlıyor.

Ancak bu dağların 2-3 bin rakımlı geçitlerinde ısının yer yer eksi 30 dereceye kadar düştüğünü hesaplayamıyor!

Büyük bölümü çölden gelen ve üzerlerinde yazlık üniformalar bulunan askerler, düşmana tek kurşun atamadan donarak ölmeye başlıyor.

★★★

Askerlerimizin feci durumunu Kurmay Subaylardan Şerif Bey, “Sarıkamış” adlı kitabında şöyle anlatıyor:

“Yol kenarında karların içinde çömelmiş bir asker, bir yığın karı kollarıyla kucaklamış, titreyerek, feryat ederek dişleriyle kemiriyordu. Kaldırıp yola sevk etmek istedim. Beni hiç görmedi. Zavallı çıldırmıştı. Bu suretle şu lanetli buzullar içinde biz, belki 10 bin kişiden fazla insanı bir günde karların altına bıraktık ve geçtik…”

Rus Kafkas Ordusu Kurmay Başkan Vekili Aleksandroviç Pietroviç ise şu tüyler ürperten anısını paylaşıyor:

“İlk sırada diz çökmüş 9 kahraman. Mavzerleriyle nişan almışlar, tetiğe asılmak üzereler, ama asılamamışlar! İkinci sırada cephane taşıyanlar var, sandıkları öyle bir avuçlamışlar ki, kainattan hırslarını almak istiyor gibiler. Öylesine kaskatı kesilmişler… Ve sağ başta Binbaşı Nihat, dimdik ayakta…Başı açık, saçları beyaza boyanmış, gözleri karşıda…”

15-22 aralık tarihleri arasında 60 bini donarak olmak üzere 78 bin şehit veriliyor.

★★★

Felaketten 103 yıl sonra…

17 Ekim 2017 günü Anadolu Ajansı şu haberi geçiyor:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Kars’ın Sarıkamış ilçesinde, Sarıkamış Şehitleri anısına yapımına başlanan 40 bin kişilik ay ve yıldız şeklindeki tören alanı, Sarıkamış Şehitleriyle sembolleşecek.

Sarıkamış ilçesindeki anma etkinliklerinin gerçekleştirildiği alanda, bir süre önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) iş birliğinde, “ay yıldızlı” tören alanı yapılması için çalışmalara başlandı…”

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ!..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.