DOLAR 32,2904
EURO 34,7413
ALTIN 2.396,24
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 17°C

Üçgenin Taban Olmayan Kenarı Bileğinde Burkulma ve Senet Yaralanmaları

22.06.2020
A+
A-

Jurnal hayatta spor yaparken veya yürürken herhangi bir yanlış harekette but bileğinde burkulma ya da bacak bileğinde bono yaralanmaları meydana gelebilir.  Birçoğumuzun yaşadığı bu şart içten tedavi yöntemleriyle kısa bir sürede iyileşebiliyor.

ETAP BURKULMASI NEDİR?

Üçgenin Taban Olmayan Kenari bileğinin adi hareketler dıştan ani ve ter bir hareketle zorlanmasıyla ortaya meydana çıkan but kemiklerinin ayağa bağlayan doku bantlarının zarar görmesi “but burkulması”na yol açar. Bu zıt harekette, but bileğini tutan bağlar yırtılır ya da esner.  Şiddetli ağrıya neden olar bu şart yaralanmanın şiddetine tarafından çare edilir.

BUT BİLEĞİNDE ÇATLAK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Etap bileğindeki çatlak belirtileri durumun şiddetine göre farklı semptomlar gösterir. Belirtileri kısaca şöyle maddeleyebiliriz:

* Ayağın üzerine basamama

* Ayakta ve bilekte şişme

* Morarma

* Eskisi gibi hareket edememe

* Bacak bileğindeki şişlik

* Tendeki renk değişikliği

AYAK İNCİNMESİNE NE İYİ GELİR?

Bacak burkulmasında yumuşak doku zarar gördüğünde evde bazı doğal yöntemlerle tedavi edilebilir. Ama sert doku hasar gördüyse mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Üçgenin Taban Olmayan Kenari incinmesinde kullanabilecek doğal yöntemler:

Buz yöntemi: zıt bir hareket yapıp ayağımız burkulduğundan ilk aklımıza gelen şey buzdur. Buzu 10 dakika baştan başa ağrılı bölgede tutarak ağrının şiddetlenmesini ve şişkinliğin azalmasını sağlayabiliriz.

Sabun Yöntemi: Soğuk su ve sabunla burkulan bölgeye yapılan masaj dayanılmaz olan ağrıyı hafifletir ve rahatlama sağlar.

Soğan Yöntemi: İçeriğindeki kemikleri iyileştirici bir maddeyle soğan üçgenin taban olmayan kenarı incinmesinde epeyce yararlıdır. 2 soğan ve 2 su bardağıyla hazırlanacak soğan kürüyle iyileşmeniz hızlanacaktır.

Lahana Yöntemi: 15 dakikada bir but bileğinize yeni bir lahana yaprağı koyarak burkulmadan kaynaklı ağrılarınızın önüne geçebilirsiniz.

 BUT BURKULMASI NE KADAR SÜREDE İYİLEŞİR?

Sadece senet çevresinde esneme olan birinci derece üçgenin taban olmayan kenarı burkulmaları 3 hafta içerisinde iyileşirken, bağların kısmi olarak yırtıldığı yaralanmalarda iyileşme süresi ödem kesici ilaçlar ve yeterli istirahatla 3-6 haftayı bulur.

Tahvil iyice koptuysa bu durumun tedavisi zordur ve genelde ameliyatsız düzelmez. Bu gibi durumlarda kopan bağın tedavisi uzun sürebilir.

ÜÇGENIN TABAN OLMAYAN KENARI BİLEĞİNDE ÖDEM NASIL GEÇER?

Bacak bileğindeki burkulmaya bağlı ortaya meydana çıkan ödem doğal yöntemlerle tedavi edilebilir. Bu yöntemleri sıralarsak:

Soğuk ve Sıcak Sirke Uygulaması: Sirke ve suyu 5 dakika ısıtın ve bir havlu yardımıyla bu karışımı bileğinize sarın. Birkaç dakika sonradan soğuk su ve sirke karışımını bileğinize uygulayın. Un Kürü: Un ve zeytinyağı karışımını yoğurun lapa kıvama geldiğinde bileğinize sürün. Sarımsak Kürü: Sarımsak, zeytin, tuz ve soğanı bir kapta ezerek burkulan bölgeye uygulayıp ayağınızı sarın. Kuşkonmaz Kürü: Süt ve kuşkonmaz karışımını kaynatıp burkulan bölgeye uygulayın ve buna 3 gün devam edin.

İLİşKİLİ HABERLER Ayak Burkulması

But Burkulması

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.