DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Üç Aylar Başlangıcı ve Manevi Hazırlık: Recep, Şaban, Ramazan İçin Yeni Bir Başlık

Üç Aylar başlar, manevi hazırlık için Recep, Şaban ve Ramazan’a odaklanan yeni rehber: ruhunu temizle, ibadetini güçlendir, bereketli günlere hazırlan.

14.12.2025
A+
A-

Recep, Şaban ve Ramazan’ı kapsayan mukaddes üç aylar, kameri hesaplamalara göre bu yıl yeniden başlıyor. Yılın ilk ayında başlayan üç aylara, hicri takvimle 21 Aralık Pazar günü ikinci kez girilecek. AYNI YILDA İKİNCİ KEZ YAŞANAN KUTSAL DÖNEM Bu durum yaklaşık 32-33 yılda bir tekrarlanıyor ve Müslümanlar için ibadet yoğunluğu ile gündelik hayatı derinleştirme fırsatı sunuyor. Regaip, Miraç ve Berat Kandilleri ile birlikte Kadir Gecesi gibi özel anlar da bu sürece dahil oluyor.

Üç Aylar Başlangıcı ve Manevi Hazırlık: Recep, Şaban, Ramazan İçin Yeni Bir Başlık

RAMAZAN 19 ŞUBAT’TA BAŞLAYACAK Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Vakit Hesaplama Bölümü’ne göre üç aylar Recep Ayı’nda idrak ediliyor. Regaip Kandili 25 Aralık Perşembe akşamı, Miraç Kandili 15 Ocak ve Berat Kandili 2 Şubat olarak kaydediliyor. Ramazan ayı ise 19 Şubat’ta resmi olarak başlıyor. Kadir Gecesi, Ramazan’ın 27. gecesi olan 16 Mart’ta idrak edilecek ve Ramazan Bayramı 20 Mart’ta kutlanacak.

ÜÇ AYLAR, KULUN KALBİNİ YENİLEDİĞİ BİR HAZIRLIK MEVSİMİDİR Uzman Ömer Tiryaki, Recep, Şaban ve Ramazan aylarının yılın diğer zamanlarından farklı bir manevi atmosfer oluşturduğunu söyledi. Bu dönemde Kur’an ve sünnette bazı zamanların daha bereketli kılındığını belirtti ve şu sözleri hatırlattı: “Üç aylar, kendini muhasebeye çektiği, kalbi yenilediği ve ibadet disiplinini güçlendirdiği bir hazırlık mevsimidir. Recep ayı başlangıcıdır; Şaban manevi yoğunlaşmayı artıran bir eşiktir; Ramazan ise arınma, Kur’an’la bütünleşme ve takva eğitimidir. Böylece üç aylar, yıl içinde düzenli kulluk için en uygun fırsatı sunar.”

Üç Aylar Başlangıcı ve Manevi Hazırlık: Recep, Şaban, Ramazan İçin Yeni Bir Başlık

BU MUKADDES GÜN VE GECELER, BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZE KATKI SAĞLIYOR Tiryaki, Regaip, Miraç ve Berat geceleri ile Ramazan’daki Kadir Gecesi’nin ibadet ve dayanışma bağını güçlendirdiğini ifade etti. Bu geceler, tövbe ve istiğfar, nafile ibadetler, Kur’an dinleme ve okuma, sadaka verme, sıla-i rahim gibi hayırlı ameller için vesile oluyor. Aynı zamanda insanlar için toplumsal dayanışma ve maddi-manevi yardımlaşmayı da pekiştiriyor. Kandil gecelerinin cami ve ibadetle ilişkilendirilmesi, dinin emir ve yasaklarını öğrenmek açısından da değerlidir.

Üç aylar, yalnızca bu dönemle sınırlı kalmayıp yıl boyunca ibadet ve maneviyatı sürdürmenin daha faydalı olduğu mesajını da taşıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.