DOLAR 32,3793
EURO 34,6542
ALTIN 2.395,33
BIST 10.057,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C

Uber’in Eski Güvenlik Şefi Suçlu Bulundu: Milyonlarca Verinin Çalındığı Siber Saldırıyı Örtbas Etmişti

08.05.2023
A+
A-

Popüler ulaşım uygulaması Uber’in güvenlik bölümünün eskiden başında bulunan Joseph Sullivan, 2016’da gerçekleşen bir siber saldırıyı örtbas etmesiyle gündeme gelmişti. Eski güvenlik şefi, yeni alınan bir kararla suçlu bulundu. Sullivan, hapse girmezken üç yıl sürecek şartlı tahliyeyle serbest bırakıldı.

Bunun yanı sıra Sullivan, 50 bin dolar para cezası ödeyeceği ve 200 saat toplum hizmeti yapacağı bildirildi. Savcılar, normalde Sullivan’ın 15 ay hapis cezasına çarptırılmasını istiyordu. Ünlü iş insanı, saldırıyı gerçekleştiren hackerlara 100 bin dolar ödemekten ve ayrıca ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun soruşturmasını engellemekten de suçlu bulundu.

Sullivan’ın suçlu bulunmasının ardındaki olay neydi?

Sullivan, 2015 yılında Uber’in Güvenlik Şefi olarak belirlenmişti. Kasım 2016’da ise hackerlar, Sullivan’a bir e-posta gönderdi. Saldırganlar, bu e-postada 57 milyon Uber kullanıcısının verilerine ulaştıklarını ve fidye istediklerini ifade etti. Çalınan veriler arasında 600 bin adet ehliyet numarasının da yer alıyordu. Bu durumu, Sullivan’ın altında çalışan Uber personeli de doğrulamıştı.

Gelen e-postanın ardından Sullivan, hackerlarla bir anlaşma yaptı ve saldırıyı açıklamamaları için gizlilik anlaşması imzalamalarını istedi. Bunun için de onlara 100.000 dolar teklif etti. Aralık 2016’da ise saldırganlara “hata ödülü” (siber güvenlikçilere açıkları ifşa ettiklerinde verilen bir ödül) kılığında bu para ödendi. Bu şekilde de Sullivan saldırıyı örtbas etti.

Ancak 2019 yılında bilgisayar korsanları suçlamalarla karşı karşıya kaldı ve suçlarını kabul etti. Tüm bu yaşananların ardından da Sullivan suçlu bulundu

Anneleri Mutlu Edecek Teknolojik Hediye Tavsiyeleri

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.