DOLAR 32,1849
EURO 35,0199
ALTIN 2.499,17
BIST 11.034,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C
Cts 22°C

Türkiye’nin keşfedilmeyi bekleyen güzelliği: Köyceğiz

12.06.2018
A+
A-
1 / 26

Köyceğiz, Türkiye’nin keşfedilmeyi bekleyen, hâlâ bakir kalabilmiş nadir yazlık beldelerinden. Özellikle tarihi ve doğal güzellikleriyle yaz tatili için popüler lokasyonlardan biri… Sizin için güzel bir Köyceğiz rehberi hazırladık. İşte detaylar…

Fotoğraflar: Alamy, Köyceğiz Belediyesi

2 / 26

Efsanelere göre adı; Köyceğiz Gölü’nün alanı üzerinde bulunan bir ovada kurulmuş. Bilinmeyen bir zamanda ovayı sular basmış.

3 / 26

Felaketin boyutunu görmeye gelenler: “Bütün şehir batmış, sadece kıyıda bir Köyceğiz kalmış.” sözünden türemiş olan Köyceğiz’in gezilecek yerlerinden bazılarını sizler için derledik…

4 / 26

İztuzu Plajı
Kumsalın uzunluğu kumların hareketi ile farklılık gösterir ama ortalama 6 kilometre…

5 / 26

Kaplumbağaların yumurtlama döneminde kumsalda gece kalınması yasak. Ayrıca yumurtalara zarar verilmemesi için kumsala köpeklerin getirilmesine ve işaretli yerlere şemsiye saplanması, çukur kazılması da yasak.

6 / 26

Köyceğiz’den İztuzu’na gitmenin iki yolu var. Birincisi Köyceğiz’ den kalkan tekneler ile Gizemli Köyceğiz Gölü’nü geçerek, Labirent gibi kıvrılan Dalyan Kanalı’ndan İztuzu’na açılabilirsiniz.

7 / 26

Bir diğer yol ise; Köyceğiz’den kara yolu ile Dalyan’a ulaşıp oradan da İztuzu’na yine kara yolu ile devam edebilirsiniz.

8 / 26

Mükemmel bir protein deposu olan mavi yengeç ülkemizde Akdeniz kıyılarında dolayısıyla Köyceğiz kanallarında ve İztuzu Plajı’nda da yaşar. Adını kıskaçları ve ayaklarındaki mavi renkten alan mavi yengeç, asıl ana vatanı Kuzey Amerika’dır.

9 / 26

Rivayete göre Ege kıyılarından geçen büyük yük gemileri tarafından bırakılan daha sonra Ege kıyılarındaki lagünlere yerleşmişlerdir.

10 / 26

Ekincik Plajı
Köyceğiz’in Akdeniz kıyısında bulunan köyü Ekincik Koyu, uzun plajı, nefis koyu ve yat limanıyla, su sörfü, su kayağı ve yüzme için elverişli yerlerden biridir.

11 / 26

Her gelenin “eşsiz bir yer keşfettim” dediği ekincik tatilde sessizliği, huzuru, güzel deniz ve ormanı arayanlar için ideal bir koydur.

12 / 26

Köyceğiz Gölü
Öğle vaktine kadar, karıncaların dahi su içebileceği durgunlukta su olan Köyceğiz Gölü, kano ve kürek sporunun yapılabileceği uzunca parkur olduğu gibi öğleden sonra esen ve Köyceğiz’e hayat veren meltemi ile sörf ve yelken sporu yapmak için uygun bir ortamdır.

13 / 26

Kaunos Antik Kenti
Köyceğiz Gölü’nü Akdeniz’e bağlayan Dalyan kanalı kıyısındaki Kaunos Antik Kenti limanın kuzeyinden başlar ve Dalyan köyünün üst kısmındaki kayalıklarda son bulur.

14 / 26

Efsaneye göre Miletos’un oğlu olan Kaunos, kız kardeşi Byblis kendisine aşık olunca onun bu aşkına cevap vermemiş ve Byblis kendini asmıştır. Bunun üzerine sürgüne gönderilen Kaunos, Karya bölgesine gelerek kenti kurmuş. O tarihten itibaren de bu tür acıyla biten aşklara Kaunos aşkı demek gelenekselleşmiş. Kaunos, ilk kez İngiliz Rd. Hoskyn tarafından keşfedilmiş.

15 / 26

Hoskyn 1840 yılında yaptığı ziyareti sırasında bulduğu yazılı bir bloğun üzerindeki “Kaunos halkı ve meclisi” yazısından bu yörenin Kaunos kenti olduğu sonucuna varmış. Amasyalı coğrafyacı Strabon’a göre Kaunos’ta tersaneler ve Akropolis’in (Kale ve Surlar, Şehir merkezi) aşağısında (Şimdiki Sülüklü Göl) liman vardı. O zamanlar deniz Akropolis’e kadar geliyordu.

16 / 26

Kaunos Antik Kenti zaman içinde Pers, Mısır, Rodos, Bergama krallığı ve Roma imparatorluğu yönetimine geçti.

17 / 26

Deniz çekilip Kaunos limanı kumla dolduktan sonra önemini kaybetti.

18 / 26

Şehrin kuzey duvarları orta çağdan kalıntılar şeklindedir. Kaunos şehir tiyatrosu Akropolis’in alt kısmındadır, 33 sıralıdır.

19 / 26

Şehirde ayrıca Roma hamamı, Tapınak, Bazilika, toplantı salonu ve birçok heykel kaidesi var.

20 / 26

Sultaniye Kaplıcaları
Köyceğiz Gölü’nün güney batısında Ölemez Dağı’nın eteklerinde yer alan Sultaniye Kaplıcaları’nın tarihi günümüzden binlerce yıl öncesine dayanır. MÖ 100 yıllarında Kaunos’lular tarafından kullanıldığı bilinmekte. Bizans döneminde ise genişletilerek konaklama tesisleri yapılmış. Günümüzde Bizans döneminde yapılan tesisler Köyceğiz Gölü’nün suları altında kalmış.

21 / 26

Roma döneminde kapsamlı bir hastane haline getirilmiş. Kaynaklara göre, hastanenin girişine “Tanrılar adına buraya ölüm giremez” diye yazılmış. Ölemez Dağı da adını buradan almıştır. Sultaniye kaplıcaları, Romatizma, böbrek ve idrar yolları rahatsızlıkları , metabolizma bozuklukları, ruhsal yorgunluk, cilt ve kadın hastalıkları gibi birçok hastalığa direk tedavi olarak şifa gösterilir.. Sultaniye Kaplıcaları’nın suyu kalsiyum klorür, kalsiyum sülfat, kalsiyum sülfür, bromür, radon ve radyoaktif maddeler içermekte.

22 / 26

Gökçe Ova Gölü
2294 metre yükseklikteki Sandras Dağı zirvesine doğru yolculuğa devam edebilirsiniz.

23 / 26

Zirveye doğru tırmanırken Gökçe Ova pınarlarının bulunduğu Dikenliova civarında Altın Sivrisi tepesi eteğinde yapay bir gölle karşılaşacaksınız.

24 / 26

Yuvarlakçay
Köyceğiz’in kuzeydoğusunda bulunan Yuvarlakçay, Topgözü pınarlarından doğar ve Dalyan Ovası’nın kuzeyindeki suları toplayarak Köyceğiz Gölü’ne dökülür.

25 / 26

Yuvarlakçay’ın kaynağı, göle yaklaşık 30 km. uzaklıktadır. Yaz döneminde sulamada kullanıldığından göle taşıdığı su miktarlarında azalma olmakta.

26 / 26

Yuvarlakçayı’nın kaynağından itibaren çeşitli istasyonlarda yapılan su kirliliği analizlerinde, kaynaktaki suyun 1.sınıf kalitede olduğu görülmüş. Bu çayın üzerinde birçok dinlenme tesisi de var

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.