Köy seyahatini seven gezginlerin planlarını biraz daha kolaylaştırmak için Türkiye’nin en sakin köylerini sizin için derledik… Bu bayram tatilinde şehir hayatının yoğunluğundan, gürültüsünden kaçıp dilediğinizce kafa dinleyin… Üstelik çoğunda deniz, kum ve güneş üçlüsünün keyfini de süreceksiniz.
Fotoğraflar: Alamy
2 / 35
Bir tutam huzur: YANIKLAR KÖYÜ Fethiye’ye 15 km uzaklıkta bulunan Yanıklar köyü, dünyada sadece Muğla bölgesine özgü olan Anadolu sığla ağaçları, coşkun dereleri, narenciye bahçeleri, birçok kuşun konaklama alanı olan Karaot Akgöl ve çevresi ile doğal bir cennet.
3 / 35
Dalaman Havalimanına 45 km uzaklıkta olan Yanıklar Köyü, Göcek-Fethiye arasında yer alıyor. Bir yanda Akdeniz ve plajları, diğer yanda verimli narenciye bahçeleri ve yemyeşil dağları ile müthiş bir görüntü sunan Yanıklar köyü adeta bir tablo gibi.
4 / 35
Ekoturizm için pilot bölgelerden biri olan Yanıklar hızlı gece hayatını sevenlerin aksine sakinliği ve tarımsal hayatı tercih edenlerin gideceği bir yer…
5 / 35
Deniz, kum ve güneş üçlüsünün en güzel adresi: ÇIRALI KÖYÜ Antalya’nın dünyaca ünlü Çıralı köyü; Olympos dağının eteklerinde bir sahil köyüdür.
6 / 35
Bir yanda yemyeşil dağ manzarası, diğer yanda Akdeniz’in masmavi ferah deniziyle bir doğa harikası… Caretta caretta deniz kaplumbağalarının yumurtlamak için geldiği Çıralı sahilinde gece tüm ışıklar söndürülür.
7 / 35
Gecenin karanlığında dalga sesleri eşliğinde yıldızları seyretmenin keyfini tadarsınız.
8 / 35
Harika denizi, nefis dağ havası, sakin kumsalı ve portakal bahçeleriyle Çıralı, köy seyahati sevenlerin vazgeçmeyeceği yerlerden birisi.
9 / 35
Sessizlik arayanlara: GÖLYAZI Gölyazı Köyü bir zamanlar Apollon Krallığı’nın başkentiydi. Daha sonra bölgede hakimiyet kuran Bizans, Osmanlı gibi imparatorlukların da izlerine hâlâ rastlanıyor. Mübadeleye kadar sakin bir Rum balıkçı köyü olan Gölyazı’nın o zamanki adı Apolyont… Gölyazı Köyü tamamen balıkçı köyü. Sokaklarda ağ ören insanlar görülebiliyor. Gölyazı, son zamanlarda hafta sonu sessizlik arayan insanların odak noktası halini aldı. Bunda en önemli etken köyün dizi ve filmlerde yer alması.
10 / 35
Gölyazı’na gelen çoğu turist balığa çıkabiliyorlar. Zaten sokakları da turistleri kendine çekiyor. Eski sokaklarda dolaşmak turistlerin yaptığı aktivitelerden… Bir diğer aktivite de Ulubat Gölü’nde sandalla dolaşmak. Ayrıca çok yaşlı olan Ağlayan Çınar da Gölyazı Köyü’nde bulunuyor.
11 / 35
Adının Ağlayan Çınar olması ise yüzyıllar içinde yan yatan ağacın gövdesinin bir bölümünden zamanla doğal kaynak suyunun yüzeye çıktığı bir oluk oluşması. O oluktan akan su da ağacın altında minik bir havuz oluşturmuş.
12 / 35
Türkiye’nin cennet köşesi: FARALYA KÖYÜ Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı olan Faralya köyü; bir yeryüzü cenneti…
Kelebekler Vadisi’nin şelalesini ve sadece bu bölgede bulunan kanatları kaplan desenli kelebekleri görebilirsiniz.
15 / 35
Antik Likya ve Eski Roma kalıntılarının bulunduğu bu tarihi köy, inanılmaz bir manzaraya sahip. Ayaklarınızın altına serili denizi ve arkasını yasladığı dağıyla Faralya, Türkiye’nin en güzel manzaraya sahip köylerinden bir tanesi…
16 / 35
İzmir’in el değmemiş cenneti: KARABURUN Ege’nin en saf, en el değmemiş köşesi Karaburun. Eşsiz bir manzaraya sahip olan bu coğrafya, gökkuşağını kıskandıracak bir renk cümbüşüne sahip. Nergis kokan sokakları, üç tarafını çeviren Ege Denizi’nin esintisi, şehirleşmeye direnen güzel yüzlü insanları ve daha nicesi. Burada deniz hayal edebileceğinizden daha mavi ve büyüleyici.
17 / 35
Nasıl Gidilir? Karaburun İzmir’e 100 kilometre uzaklıkta. Aracınızla geliyorsanız, Çeşme otobanına girmeli ve Karaburun sapağına kadar 45 km ilerlemelisiniz. Karaburun sapağından sonra ise 55 km daha yolunuz kalıyor; buradan sonrası biraz virajlı. Aracınız yerine otobüsleri kullanmak isterseniz İzmir’de Üçkuyular’a gelmeli ve buradaki semt garajından Karaburun – Mordoğan araçlarına binmelisiniz. Yol yaklaşık olarak 2 saat sürüyor.
18 / 35
Gidilmesi gereken koylar ise – Mimoza Koyu, Bodrum Koyu, Kuyucak, İncirli Koy (Akvaryum Koyu), Hamzabükü, Kaynarpınar ve Badembükü…
19 / 35
Eşsiz deniz manzarası: KALEKÖY Antalya’nın Kale ilçesine bağlı Kekova’da bulunan Kaleköy; tekneyle gidebileceğiniz, gittiğinizde de “iyi ki gelmişim” diyeceğiniz, Simena Antik Kenti’nin kalıntıları üzerine kurulmuş harika bir köy.
20 / 35
İsmini tepesinde bulunan kaleden alıyor. Teknelerle köye ulaşıp, dar ve patika şeklindeki yollarından kaleye çıkabiliyorsunuz. Kaleden eşsiz deniz manzarasını seyrederken, tüm huzuru iliklerinizde hissediyorsunuz.
21 / 35
Tertemiz denizinde yüzüp, dalış yapabilirsiniz. Taş kral mezarlarının da bulunduğu köy az bir nüfusa sahip olmasına rağmen, çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.
22 / 35
Yolunuz Kekova’ya düşerse; sırf Kaleköy’ü görmek için yapılan tekne turlarına katılıp, hem denizin hem manzaranın keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz.
23 / 35
Mavi bayraklı en temiz göl burada: AKPINAR KÖYÜ Isparta’nın Eğirdir ilçesinde bulunan Akpınar köyü muhteşem panoramik bir göl manzarasına sahip. Türkiye’nin yedi renkli ve mavi bayraklı en temiz gölü olan Eğirdir Gölü’nü kuş bakışı seyredebileceğiniz Akpınar Köyü’nde seyir tepesi bulunmakta…
24 / 35
Bu tepede görüp görebileceğiniz en güzel manzarayı huzur içinde seyrederken, semaverdeki odun ateşinde pişirilen çayınızı yudumlayabilir, lezzetli Akpınar gözlemelerini yiyebilirsiniz. Rakımı yüksek olan köyde paraşüt sporu da yapılıyor. Ada manzarası eşliğinde, Eğirdir Gölü’nün üzerinde süzülmek çok keyifli olacaktır.
25 / 35
Çanakkale Boğazı manzaralı: KİLİTBAHİR KÖYÜ Çanakkale’nin tam karşısında bulunan Kilitbahir köyü, Eceabat ilçesine bağlı. Manzarası Çanakkale Boğazına hakim. Boğazın en dar yerinde kurulan köyün manzarası muhteşem.
26 / 35
Kalp şeklindeki kalesinden adını alan Kilitbahir, denizin kilidi anlamına geliyor. Yeşilin ve mavinin muhteşem uyumlu olduğu Kilitbahir köyü mükemmel manzarasıyla başınızı döndürecek.
27 / 35
Adı gibi şirin: ŞİRİNCE İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı olan Şirince köyü, ruhunu koruyabilmiş eski bir Rum köyü.
28 / 35
Tarih kokan bu köye dört mevsim ziyaretçiler gelir.
29 / 35
El değmemiş çekiciliğini koruyan Şirince; daracık ve tertemiz sokakları, düzenli, beyaz ve estetik mimarisiyle, Rum evleri ve dik yokuşlarıyla nadir rastlanan bir güzellik. Adı gibi şirin bir köy olan Şirince’ye yolunuz muhakkak düşürün…
30 / 35
Karadeniz’in en güzel köylerinden: EVRENYE KÖYÜ Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde bulunan Evrenye Köyü, Karadeniz’in en güzel köylerinden. Karadeniz’in kıyısında, yemyeşil bir vadinin içinde bulunan köyün yeşili ayrı güzel, mavisi ayrı güzel.
31 / 35
Güneşin denizden doğup, denizden battığı bu eşsiz köyün içerisinden çay akar. Köyün girişinde asırlık dev bir çınar var. Çınar altında oturup, Karadeniz’i seyretmek ayrı bir keyif. Denizi temiz olan Evrenye de kadınlara özel plaj da bulunuyor. Kışın boşalan köy, yazın oldukça kalabalık.
32 / 35
Güneşin doğuşu ve batışı burada bir başka güzel: UÇHİSAR KÖYÜ Nevşehir’in Kapadokya bölgesindeki Uçhisar yörenin en yüksek ve en güzel köyüdür. Köyün en tepe noktasında Uçhisar Kalesi bulunur. Güneşin doğuşunu ve batışını seyretmek için harika bir yer.
33 / 35
Kalenin tepesine merdivenlerle çıkılır, kale içerisinde gizli geçitler ve tüneller de var.
34 / 35
Uçhisar Kalesi’nde Bizans dönemine ait birçok anıt mezar da bulunuyor. Kalenin zirvesi Kapadokya bölgesinin seyir noktasıdır.
35 / 35
Uçhisar Köyü kendine özgü doğal yapısı ve gizemli havası ile ziyaret edenleri büyüleyici güzelliktedir.